Станах жертва на фишинг измама

• 5 831
  • 91
  •   1
Отговори
# 75
От телефона не се вижда линка какъв е. За да видя, трябва да кликна.

Това не е вярно. Натискате внимателно и задържате пръста. Появява се ново меню което показва истинския адрес. Това работи както на айфон така и на андроид, но при андроид има допълнителна настройка колко дълго задържане е необходимо за да се появи това меню. Упражнете се първо на безобиден адрес за да знаете как се прави когато ви е важно. Примерно ако приятел ви е пратил ютуб линк по вайбър.

По въпроса че кликането било безопасно, колегата вече е писал. Не е безопасно.

Винаги с повишено внимание когато има съкратени линкове като tinyurl и прочие.
Един истински куриер като например DHL, Fedex, UPS, Български пощи и т.н. няма никакви причини да ви праща съкратен адрес.  Съкратеният адрес има смисъл единствено когато трябва да се помни. В емайл за еднократен проблем (примерно - не сте си дали пощенския код) е абсолютно безмислено!   В такъв емайл се иска да кликнете а не да го запомняте.  Следователно ако куриер е дал съкратен адрес, имате фишинг с много, много, много висока вероятност.

Съкратен адрес може да има смисъл примерно на фирмена кола изписан или между приятели ако го казвате на хора които в момента нямат телефон и трябва или да го запомнят или запишат на хартия.

# 76
Ха, разбрах и пробвах. Елементарно било, благодаря Hug

# 77
  • София
Много неприятна ситуация. Стискам палци да се разреши справедливо!
С тия кликвания, дето станаха част от ежедневието ни и даже не се замисляме, сигурно още по-големи проблеми можем да си навличаме занапред.

Покрай темата се сетих, че и аз имам такъв смс от E.V.R.I Delivery от 8.05.2025. Слабо изпълнение.
Скрит текст:

# 78
Ако Паулина си е въвела номера на картата и е потвърдила трансакцията със статична, динамична парола, пръстов отпечатък, лицево разпознаване или каквото там си използва, банката няма да й върне парите. Надлежно оторизираните трансакции не могат да се оспорват успешно.

# 79
На моя мъж му изтеглиха 2,50 долара без никакво потвърждение, през нощта и той видя сутринта даже мислеше, че детето си е плащало нещо за игрите. Веднага отиде в банката и смени цялата карта, но му казаха ако иска връщане на сумата да подаде жалба. Някъде в САЩ е било тегленето, но добре, че ме пита и видяхме, че не е виновно детето. Предполагам, че после са имали намерение да теглят отново.
На мен пък със Еконт щяха да ме оберат- продавам си старият смарт часовник и една дама ми пише на вайбър да го пратя със услугата Плати чрез еконт. Аз и казвам, че не зная какво е това и тя праща един скрийншот на нова услуга на еконт, в която купувачът праща линк и ти влизаш да си дръпнеш сумата. Обаче аз отворих сайта на еконт и наистина има такава услуга, но текста изглеждаше различно. Но да ви кажа бях на косъм да си въведа картата, дори започнах да въвеждам цифрите и се попрях да прочета.
Та хората са станали много изобретателни в измамите и някои се хващат. Само помислете колко баби си хвърлиха парите през терасите. Пожелавам щастлива развръзка с изтеглената сума и се радвам, че сте го описали да се пазим!

# 80
Обаче аз отворих сайта на еконт и наистина има такава услуга, но текста изглеждаше различно.

Направила си точно това което всеки трябва да прави.
Когато ти пратят линк, телефонен номер, или какъвто и да е друг начин за връзка (месинджъри и др) не следваш това което са пратили, а тръгваш от официалния сайт и гледаш там какво пише.

# 81
Аз се оправих вече с виртуалната карта и сега си я зареждам по-мъничко.
А другата я заключих и така ще си седи.

# 82
Аз съм на Булбанк.
Следя си обаче. И не превеждам много.
Не ви ли изписва къде какво сте плащали? На мен ми изписва.

# 83
  • на село
Може от банката да са изтеглили автоматично някакви годишни такси.

# 84
Когато ти пратят линк, телефонен номер, или какъвто и да е друг начин за връзка (месинджъри и др) не следваш това което са пратили, а тръгваш от официалния сайт и гледаш там какво пише.

И правиш разлика между номер на сметка и номер на карта. Допълвам.

Ето такива неща е крайно време да започнат да се учат в училище. Колкото по-сложни науки и по-задълбочено ги изучават, толкова по-непригодни за живота излизат.

# 85
Колкото по-сложни науки и по-задълбочено ги изучават, толкова по-непригодни за живота излизат.

Това няма как да знаем дали е вярно, защото реалността е че учат науките все по упростено и повърхностно.
Anguished

# 86
Не съм съгласна. Още по мое време, през 80-те, учителите ни в гимназията се оплакваха, че ни преподават материал, който самите те са учили чак в университета.
Синът ми учеше такъв „университетски“ материал в прогимназията.
Пълнят главите на децата с излишно усложнена информация, която могат да открият с един-два клика в интернет. В същото време са невежи относно много неща, които ще са им много по-полезни в живота и които или няма да могат да намерят, или ще са им нужни много кликове в интернет, докато ги намерят. И то обикновено със закъснение.

# 87
Доста интересна тема в която може още да се каже, но излизаме от темата за фишинга. Ако някой отвори специална тема по въпроса "учат ли се глупости в училище и какво трябва да се учи", свиркайте ще се включа.

# 88
  • Ю Ес ъф Ей
Аз също мога да кажа едно две неща по въпроса, особено от перспективата на наблюдател в две държави.

# 89
ЪПДЕЙТ !!!!

Искам публично да изразя огромната си признателност към адвокат Sultan M. Husin , който се отзова на казуса. И въпреки че от страна на банката три пъти ми беше отказана рекламация, той не се отказа – подходи с професионализъм, задълбоченост и човечност, и благодарение на неговите действия банката в крайна сметка уважи рекламацията ми.

Останах изключително впечатлена от компетентността, човечността ,отдадеността и благородството му – качества, които рядко се срещат днес. Истински пример за това какво означава адвокат не само по професия, но и по призвание.

Искрено благодаря! 🙏 Препоръчвам го със 100 ръце на всеки един в нужда !!
Нека повече хора знаят, че все още има такива почтени и достойни представители на адвокатската общност.

Благодаря на всеки един от вас за куража и подкрепата!!!

Общи условия

Активация на акаунт