Студенти в Австрия - тема 3

• 10 150
  • 175
  •   2
Отговори
# 90
Понеже моята щерка има банкова карта, това беше изискването на фирмата за общежитие, те си й дърпаха наема през цялото студебство. Това си някаква практика.
Внимавайте с договора за наема. Предизвестие, как трябва да остави квартирата, колко ще има като фиксирана вноска (дето стои като гарант) , какво допълнителни разходи ще има, какво става при повреди, ремонти, застраховки при повреди и т. Н.

# 91
  • София
Мога да добавя в списъка и карта за намаление за влаковете от OBB. Студентската е 19 евро за година и дава 50% намаление на билетите. Не знам обаче дали за всички влакове. Още не си е взела дъщеря ми.
За директното теглене от сметката - и в нейното общежитие е задължително и затова направи австрийска сметка.
Второто регистриране в общината май е след 3 месеца, а не до два.
И последно, което се сещам (и което и при нас още не е направено) е да потърси лекар, който преглежда с ЕЗОК. Ако се наложи, да знае къде да отиде и да не търси в последния момент.

# 92
Да добавя, че карта за намаление за влаковете от OBB, вкарана в портфейла на приложението за велосипеди Nexbike дава един час безплатно ползване(четох, че на всяко наемане е по едни час е безплатно, но още не е тествано)

# 93
  • София
Здравейте,
синът ми ще кандидатсва тази година в Австрия, Виена. Ако има ползвали услугите на консултантска фирма, може ли да споделите коя и дали сте останали доволни. Благодаря предварително!

# 94
  • столицата
Не сме ползвали. Детето си четеше информацията от сайта на университета. Имаше и онлайн срещи за бъдещи студенти.  Не виждам причина да давате пари на агенции. При всички случаи следва да си следите информацията за актуализации, дори и при ползване на услуги на агенция.

# 95
  • Бургас
Ползвахме Едланта, но всичко си следяха. Сигурно може и сам, но понеже нямаше минали по този път около нас предпочетох да ми е мирна главата. Оказа се, че общежитието те сами са си го намерили, защото са им предложили едно, което не им харесало.

# 96
  • Варна
Няма нужда от агенции. Харесвате си университети и следвате техните съвети, инструкции за кандидатстване. Цялата информация и материали за изпити са посочени в сайтовете им.
Дъщеря ми се обзаведе набързо със завивки, посуда, дори малка прахосмукачка си е взела.
Открила си е банкова сметка и е взела австрийски номер, не питах кой оператор обаче. Все още очаква студентската си карта.  Много приятен уелкъм дей, с томболи, подаръци, показа ми множество карти с добри отстъпки за книги, храна, дори вино 😄.

# 97
  • София
Благодаря за отговорите. Като чета много хора съветват без посредник. Ще е трудно, но може би това ще е по-добрия вариант.

# 98
Съветват без посредник, за да си спестите едни пари. Ние ползвахме посредник ,защото кандидатствахме в три университета .Не съм уверена в себе си, че щях адекватно да следя срокове и някъде нещо да не пропуснем.... Може би ако се кандитства в едно уни, не би било трудно...Вие си преценете силите...Общежитията също е друго кандидатстване....

# 99
Ние сме от Варна и ползваме услугите на Eutopia.
Дъщеря ми ще кандидаства в три университета, в две държави. Във Виенския ще държи и кандидатстудентски изпит, общо взето трябва да се следят доста срокове и да се съобразят доста неща, отделно и сроковете за общежития. Та никак не ми се рискуваше. До тук получихме доста ценни съвети и насоки, в същия център ходи и на сертификатни подготовки по езиците. За мен това са добре похарчени пари, поне към този момент.

# 100
  • столицата
Бих препоръчала използването на агенция едва когато разбера за случай, при който агенцията е поела отговорността и е заплатила материални и нематериални щети на клиента си при проявена от нейн служител небрежност и поради това пропуснати срокове или други важни моменти.
Все пак вие ще трябва да следите сроковете в 3 университета, а служителят от агенцията- на всички университети и общежития, за които има клиенти. Плюс личната заинтересованост, познайте кой ще свърши работата по-добре.

# 101
На служителя от агенцията това му е работата, да следи и знае сроковете на всеки университет, и сериозните фирми нямат гафове....Аз тук усещам някакво" лично опарване" някъде назад,  ама не е редно да се наплашва народа така...Hands V  За да съм коректна- ние ползвахме Интеграл

# 102
  • столицата
Моето дете си оправи всичко само, но в темата  за студентите в Германия всяка година има поне по един "изгорял" покрай агенция. Затова просто си следете и вие нещата. Макар за мен да възниква въпросът защо след като и вие ще си ги следите, ще наемате фирма, но ако това ви носи спокойствие. В крайна сметка всеки сам си преценява. Моето дете реши вместо такса към агенция, да си плати един наем:)

# 103
  • Стара Загора
Преди 4 години, когато синът ми кандидатства за Холандия, ползвахме агенция и дори платихме максимален пакет, който включваше и някакво съдействие за настаняване. В крайна сметка свършиха минимални дейности и останахме с горчивото усещане, че сме си хвърлили парите на вятъра.
Затова с дъщеря ми за Виена дори не е стояла такава тема. Тя си движеше абсолютно всичко и то без кой да знае какви усилия. Аз само плащах каквото където е нужно. Мотивацията на децата пести пари 😀

# 104
  • София
Миналата година и аз това питах и се чудех. В крайна сметка реших да не плащам. Аз лично нищо не съм следила, с това се нагърби кандидат-студентката, като обменяше информация и със съученици, които кандадатстват също.
Справи се отлично с всичко, избра Австрия, отиде си на изпит, получи няколко покани за общежитие рано и избра най-близкото до университета. В Мюнхен също си движеше нещата, но сравнително рано се отказа, така че не стигнахме да търсим общежитие там, а на изпита така и не се яви, тъй като вече се беше записала във Виена.
Неин съученик беше с фирма и често тя му споделяше информация от тук за промяна в изпита, а от фирмата дори не знаеха. Факт е че той пък и беше пратил някакъв списък с общежития предоставени му от фирмата, където може да кандидатства за стая, но с това просто я улесни да не ги търси и тя.
Тя самата се притесняваше да се оправя сама, но след като пита и разбра колко пари ще излезе с фирма се отказа, а след това призна, че бг-мама е по-добра и получава по-рано и бързо информация за промени и то без пари Simple Smile
Ние сме в Унгария на път към Виена, да закараме багажа на студентката и да видим наживо мястото за настаняване.

Общи условия

Активация на акаунт