Нискът HDL холестерол - висок риск от инфаркт?

• 374
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте,
преди месеци си правих изследвания и HDL холестеролът ми беше 1.0. Сега пак си правих и е 0.93 mmol/l. Като в резултата пише, че под 1.04 е много голям риск за сърдечни проблеми.

LDL е 2.87 при препоръчана стойност < 3.0.
VLDL е 0.66 при препоръчна <0.90.

Мъж, 36г. Всички други показания са добри, имам само много леко завишение на тромбоцити.

Въпросът е тази константно ниска стойност на добрия холестерол повод ли е за притеснение? Доколкото разбирам лошият холестерол е ок, само добрият е под нормата. Личният лекар хвърли пренебрежителен поглед и вика нищо ти няма и ме изпрати по живо по здраво. Мен ме притеснява предупреждението в самите резултати - major
risk factor for heart disease in adults.

# 1
Консултирайте се с ендокринолог - личните лекари често пренебрегват подобни проблеми. Въпреки че според мен резултатите ви не изглеждат стряскащи (неидеални стойности на холестерол има всеки втори на тази планета), ако все пак има нещо, само ендокринолог може да даде точна преценка. При нужда ще ви изпише и лекарства за холестерола

# 2
  • София
Не знам за подобно нещо. Аз също съм с нисък холестерол. Казаха ми да хапчвам повече храни богати на добри мазнини като например авокадо.

# 3
На мъжа ми кардиоложката ,му каза че по-лошо от това,че има висок холестерол ,е че добрия му е нисък. Той не си спазваше диетата и само с хапчетата свали лошия. Моя добър холестерол е висок,защото хапвам доста риба,маслини и в овесените ядки всяка сутрин си добавям микс от семена,също така не ям често месо. Може да опитате и с рибено масло на таблетки и лъжица зехтин сутрин на гладно.

# 4
На мъжа ми кардиоложката ,му каза че по-лошо от това,че има висок холестерол ,е че добрия му е нисък. Той не си спазваше диетата и само с хапчетата свали лошия. Моя добър холестерол е висок,защото хапвам доста риба,маслини и в овесените ядки всяка сутрин си добавям микс от семена,също така не ям често месо. Може да опитате и с рибено масло на таблетки и лъжица зехтин сутрин на гладно.
От скоро значително подобрих храненето (изключих доста от боклуците, които по принцип съм консумирал). Ще включа и авокадо и риба в храненето. Интересно до колко се повлиява холестерола от това, тоест кога би имало някаква промяна.

# 5
  • София
Ами аз първият път като си пуснах изследвания беше нисък. Почнах диета и включих повече добри мазнини включително и риба поне веднъж на седмица. След 3 месеца на констролите беше вече в норма. Сега обаче на последният изследвания пак ми беше нисък... Предполагам зависи и от самият организъм.

# 6
Ядете ли много меса,млечни продукти като кашкавал например,тестени продукти,сладкиши? Ако да,то не става въпрос за диета а просто сте изключил пържено и газирано например,което е хубаво но не достатъчно. За три месеца предполагам,че би могъл да се вдигне добрия холестерол,но после трябва да го следите и опитайте с рибеното масло,то може да се пие дълго време.

# 7
Това че е нисък е ок. Проблем е ако е висок. Тогава има висок и всякакъв риск от сърдечни проблеми

# 8
В случая, обсъждаме добрия холестерол. Има три вида:добър,лош и общ.

Общи условия

Активация на акаунт