🤰Февруарски снежинки 2026 - Тема 2 🍀🌸

• 15 281
  • 558
  •   5
Отговори
# 555
Здравейте момичета,
Днес бях на АГ и си зададох въпросите, които ме вълнуват: питах за ваксина против коклюш, противогрипна - не, за коклюш била остаряла работа... Питах за глюкоза обремененост - не, само ако има в рода или аз съм предразположена, каза, че може да се отключи при изследването и е излишно. Питах за изследване за кръвосъсирване и там ме отряза 😆 само ако съм имала предишни "оплаквания". Как да знае човек, ако не се е изследвал ? В Плевен преди 4 год бях пускала такова изследване и някакви малки единици ми бяха над референтната стойност... Ама това са си години разлика. За бучките в гърдите питах - било нормално. За болнични говорихме, живот и здраве след месец да ми пусне вече. И най-важното видях бебето - 940 гр в 25 седмица... Големичко върви. Вашите бебчета какви гр са и в коя седмица сте?
В Марковс преди месец беше с 2 дни само, тук все с по седмица, но повече вярвам на Марковс в мерките. Пита ме какво пия като витамини - викам Омега 3, вит Д, Магнерот, викам пробиотик може ли? Може, виждам че обичаш да пиеш добавки. Реално аз съм си назначила всички витамини, тя никакви не ми е предписвала досега и после обичала съм да пия добавли... Това е от мен. Направих си разходката днес, вече задуха и чакам да завали, а аз на топличко под одеялото днес Simple Smile

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 16:15 от Sunshine..@

# 556
Момичета, малко страничен въпрос, но решили ли сте дали ще съхранявате стволови клетки?
Споделям и моят разговор с Чат ГПТ https://chatgpt.com/share/6911fecf-47f0-8013-829b-31932ad08da9
Не искам да влияя на никого с моето мнение или да давам какъвто и да е било съвет, тъй като не съм медицинско лице и нямам познания в областта - тепърва започвам да се информирам! Идеята ми е по-скоро да обменим информация.

Ако имате някакви полезни линкове или научни статии, моля споделете.

Излиза, че повечето терапии са възможни само с АЛОГЕННИ (такива от донор) клетки. В голяма част от състоянията, замразените стволови клетки не могат да се ползват (могат да се ползват за братче/сестриче).

Линк към становището на американската асоциация по педиатрия: https://publications.aap.org/pediatrics/article/140/5/e20172695/ … ncheck=redirected
И съмари:

✅ Аргументи ЗА съхранението на кръв от пъпна връв / семейно банкиране

Реални доказани приложения при алогенна трансплантация (донор → пациент)

Кръвта от пъпна връв е доказан източник на кръвотворни (хемопоетични) стволови клетки, използван за лечение на:

левкемии и лимфоми,

имунни дефицити,

таласемия и други наследствени анемии,

метаболитни заболявания.

Следователно, биологично има логика да се съхранява този материал – той може да бъде полезен източник на клетки за лечение.

Има смисъл при фамилен риск / за болно дете в семейството

AAP казва, че частното (семейно) банкиране има основание, ако вече има дете със заболяване, което може да се лекува чрез трансплантация (например левкемия, таласемия).

В такъв случай се прави насочено съхранение (directed donation) – т.е. пробата от новороденото може да спаси живота на братчето/сестричето.

Безрискова процедура

Вземането на кръв от пъпна връв е безопасно – извършва се след раждането, без риск за майката и бебето.

Потенциал за бъдеща медицина

AAP признава, че в бъдеще може да се развият нови регенеративни терапии (възстановяване на тъкани, сърце, мозък и др.), при които стволовите клетки могат да имат роля – но подчертава, че това все още не е доказано.

Възможност за съвпадение с роднини

В някои случаи пробата може да се използва за брат/сестра/родител, ако има достатъчно имунно съвпадение (HLA match).

❌ Аргументи ПРОТИВ (или ограничения)

Изключително малка вероятност за ползване от самото дете (автоложно)

AAP ясно заявява, че шансът едно дете да използва собствената си кръв от пъпна връв е изключително нисък.

При заболявания като левкемия, генетичният дефект вече присъства в тези клетки, така че те не могат да се използват за лечение.

Малко доказани показания за автоложна употреба

Докато за алогенни трансплантации има доказателства, за автоложна употреба (за самото дете) почти няма утвърдени терапии.

За регенеративни приложения (диабет тип 1, мозъчни увреждания и т.н.) няма достатъчно научни доказателства – това са експериментални проучвания, не стандартна медицина.

Неблагоприятно съотношение цена/полза

Частното банкиране е скъпо (вземане + съхранение за 20+ години).

При толкова малка вероятност за използване, икономическата логика е слаба, освен при висок семеен риск.

Неравномерно качество на частните банки

AAP отбелязва, че не всички банки спазват еднакви стандарти за обработка и съхранение.

Препоръчва се внимателен избор на сертифицирана банка и информирано съгласие.

Общественият ефект е по-голям при публичното банкиране

AAP насърчава даряването на кръв от пъпна връв в публични банки, защото така тя може да помогне на много пациенти, а не да стои неизползвана в частно хранилище.

Подвеждащ маркетинг

AAP предупреждава, че много родители получават нереалистични обещания – че стволовите клетки могат да „лекуват почти всичко“.

В действителност, само ограничен набор заболявания имат доказана терапия днес; останалото е бъдещ потенциал, не факт.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 17:18 от misheto95

# 557
Не съм мислила обстойно по въпроса, но може би няма да съхранявам стволови клетки.

Sunshine..@, и аз днес бях на преглед, и моята лекарка не ми е назначавала добавки освен желязо, което в момента е "в небесата" след като беше под долната граница с месеци, а тя ми каза да пия по 2 таблетки. Относно обременяването - мен честно казано ме е яд, че си го причиних. Откакто съм бременна кръвната ми захар е на долна граница, пада ми често и ми става лошо и според мен беше излишно, но АГ настоя. Моят термин по последна менструация е за края на януари, а по ехограф за началото на февруари, но бебето днес беше между 28 и 29 седмица 1158грама+-100. Поставиха ми и Резонатив поради отрицателната кръвна група, още ме боли корема от 180-те лева за инжекция. 😅

# 558
Здравейте мами ! Присъединявам се и аз Александра  в началото на 27 г.с. Термина ми е 19.02

Общи условия

Активация на акаунт