Проблемен стомах

• 879
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,
Имам нужда от съвет относно проблеми със стомаха, които ме притесняват през последните две години.
Всичко започна през 2023 г., когато на почивка получих стомашно неразположение. Оттогава при притеснение или когато трябваше да излизам някъде, усещах, че стомахът ми реагира и често ми се налагаше да ходя до тоалетна. Когато започнах в ново училище, през първия месец проблемът беше още по-силен. Посетих личния лекар, който ми каза, че вероятно е на психологическа основа, но ми изписа и Омепразид. С времето привикнах и нещата се подобриха, но често, когато се притеснявах, симптомите отново се появяваха.
През 2024 г. започнах да пътувам повече и страхът ми намаля.Дори когато изкарах два пъти стомашно-чревни вируси, не развих допълнителна тревожност.
През юни тази година обаче отново започнаха проблемите. След леко стомашно неразположение (вероятно от храна) заминах на море, където нещата се влошиха,свиваше ме стомаха,имах диария започнах да пия пробиотик,спазвах  диета,стабилизирах се някак.Когато се прибрах се повтори това,но трябваше пак да замина и взех сериозни мерки- Лопедиум и Ентерол, за да мога да пътувам спокойно.Така се оправих,пих Ентерол почти седмица.

Но точно преди следващо пътуване,вечерта пак ме сви стомаха,приех същите лекарства и пак спря.Оттогава постоянно се притеснявам,когато съм навън – мисля дали няма да ми се разстрои стомахът, дали ще има тоалетна наблизо, дали трябва да потърся лекар. Реално погледнато като изключим тези неприятни случаи,през другото време си се изхождам съвсем нормално.Последните дни пак имах две по-редки изхождания,но мисля,че се дължи на определени храни.Тревожността ми се е засилила и вече се притеснявам да ходя на събития и дори сега, преди началото на учебната година.
Аз съм професионален спортист,старая се да водя здравословен начин на живот,но се чудя тези проблеми от храната ли идват само,лошо храносмилане ли е…Ще съм благодарна,ако ме посъветвате нещо,защото това ми влияе много негативно.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 18:32 от evie1232025

# 1
От личния лекар направление за гастроентеролог.
Вие говорите за стомах, тя ви е изписала лекарство за намаляване на киселините в стомаха, но реално проблемът ви е в  корема с червата.
Може да имате някакъв хроничен колит, може би трябва да се направят изследвания, за да се види какво точно се случва.
Но със сигурност не е ок толкова често да сте с диария.
Категорично сте за специалист и изследвания.

# 2
От личния лекар направление за гастроентеролог.
Вие говорите за стомах, тя ви е изписала лекарство за намаляване на киселините в стомаха, но реално проблемът ви е в  корема с червата.
Може да имате някакъв хроничен колит, може би трябва да се направят изследвания, за да се види какво точно се случва.
Но със сигурност не е ок толкова често да сте с диария.
Категорично сте за специалист и изследвания.

Посещението при лекарката беше преди две години,но да,нямах киселини тогава.Диарията не е толкова честа,реално края на юни-началото на юли около седмица бяха тези стомшни неразположения,но не постоянна диария.И през август пак един път за много по-кратко.И преди 4-5 дни пак нещо,но и без лекарства се оправи.През останалото време всичко е нормално,затова не знам дали ще ме вземат насериозно.

Последна редакция: ср, 03 сеп 2025, 19:24 от evie1232025

# 3
Ако личния не те вземе на сериозно, ходи директно на гастроентеролог без направление.

# 4
Ако личния не те вземе на сериозно, ходи директно на гастроентеролог без направление.

Може би това ще е най-правилното,колкото и да ме убеждават,че е от храна,че стомахът ми бил по-чувствителен към определени храни,да съм се хранела правилно и че всичко ми било в главата.

# 5
То направо си звучи проблемът да ти е само в главата.
Първо - нямаш проблемен стомах, както са ти писали вече по-горе.
Второ - тук не говорим за диария изобщо. Всеки човек, особено лятото, получава такива проблеми и това е абсолютно нормално. Има стомашно-чревни вируси, има храни, които дразнят, има всякакви фактори.
Има обаче и едно нещо, което се казва синдром на раздразнено дебело черво, което си е чисто на стресова основа. Познавам немалко хора, които при стресови ситуации получават диария. Също така немалко хора пък не могат да ходят до WC, освен, ако не са си вкъщи. Хора - всякакви.
За да изключиш обаче органичен проблем - наистина посети гастроентеролог и направи съответните изследвания - за бактерии, гъбички и паразити.
Въпреки че тъй като аз самата съм имала и чревни гъбички, а и сега се боря неуспешно с чревна бактерия, искам да ти кажа, че ако беше нещо такова - щеше да имаш проблеми с червата постоянно, а не спорадично.
Другото, което можеш да пробваш е да си направиш списък с храни, които според теб ти правят дискомфорт и да ги изключиш.

# 6
Хм, аз бих заложила на прием на пробиотик, ферментирали храни, по-малко преработена храна и чак тогава консултация с гастроентеролог.

# 7
Чай от лайка, жълт кантарион и бял равнец и проблемите ще се оправят, обаче по възможност кантариона и равнеца да е насипен, не в пакетчета, аз така си оправих гастрита, рефлукса и други стомашни проблеми, даже като изцяло спрях купена храна и започнах сам да си готвя, е вече нямам никакви проблеми. Може да пробваш и зехтин с мастика на гладно в продължение на месец - този метод лекува х. пилори, убива всякакви бактерии и заздравява и лигавицата. Лично изпитано. Тази рецепта съм я дал и на приятели и познати и всички са доволни, нямат никакви оплаквания вече.

# 8
И аз залагам на раздразнено дебело черво на психическа основа. Нямаш проблем със стомаха, девойко, и не говори така пред гастроентеролога, защото може да те прати на гастроскопия от каквато нямаш нужда. Ако продължи този проблем,или се влоши, ти трябва колоноскопия, а ти може да объркаш лекаря с този стомах, дето го споменаваш.
Може да е някакъв функционален проблем и да се оправи с един трибутин. Нямаш гастрото заболяване според мен...отпусни се малко.

Това

# 9
И аз залагам на раздразнено дебело черво на психическа основа. Нямаш проблем със стомаха, девойко, и не говори така пред гастроентеролога, защото може да те прати на гастроскопия от каквато нямаш нужда. Ако продължи този проблем,или се влоши, ти трябва колоноскопия, а ти може да объркаш лекаря с този стомах, дето го споменаваш.
Може да е някакъв функционален проблем и да се оправи с един трибутин. Нямаш гастрото заболяване според мен...отпусни се малко.

Това
За СРДЧ, копър и анасон много помагат и храни с фибри, не и трябват да и навират маркучи... целта на тези колоноскопии е да видят дали има бактерии, това е. Ако има изписват АБ които в 99% в случаите не действат и дразнят повече, стомах и черва се лекуват само с народна медицина. Другото ще ви докара проблеми, повярвайте ми! На моя приятелка и откриха СРДЧ пи 4 антибиотика и получи язва, а преди това нямаше... с народна медицина е друг човек и вече над 15 години няма никакви оплаквания, стига само сте предлагали гастроскопии и подобни простотии, иначе е истина мозъка върви ръка за ръка със храносмилателната система, но това няма да ви го кажат докторите, иначе ще загубят паричките. Simple Smile

# 10
Понтифекс, явно нито си ходила на гастроентеролог, нито са ти правили някога гастроскопия или колоноскопия и нямаш никаква идея за какво говориш.
С колоноскопия изобщо не се “виждат” бактерии, как според теб може с образно изследване да се разбере дали и каква инфекция има, че и да се изпише АБ според него? Я малко попрочети в Google за какво става дума и после пиши.
СРДЧ по правило пък е функционално нарушение, което няма нищо общо с бактерии и не се лекува изобщо с АБ.
На твоята приятелка не знам за какво са ѝ изписали 4 АБ, но това ще прави при открит патоген при посявка от фецес, което няма нищо общо с колоноскопията.
А пък гастроскопията няма нищо общо със СРДЧ, защото с нея се оглежда хранопровода и стомаха.
За народната медицина… То, ако ставаше така лесно, досега всички със стомашно-чревни проблеми да цъфтим, но уви - не е така.

# 11
Понтифекс, явно нито си ходила на гастроентеролог, нито са ти правили някога гастроскопия или колоноскопия и нямаш никаква идея за какво говориш.
С колоноскопия изобщо не се “виждат” бактерии, как според теб може с образно изследване да се разбере дали и каква инфекция има, че и да се изпише АБ според него? Я малко попрочети в Google за какво става дума и после пиши.
СРДЧ по правило пък е функционално нарушение, което няма нищо общо с бактерии и не се лекува изобщо с АБ.
На твоята приятелка не знам за какво са ѝ изписали 4 АБ, но това ще прави при открит патоген при посявка от фецес, което няма нищо общо с колоноскопията.
А пък гастроскопията няма нищо общо със СРДЧ, защото с нея се оглежда хранопровода и стомаха.
За народната медицина… То, ако ставаше така лесно, досега всички със стомашно-чревни проблеми да цъфтим, но уви - не е така.
Благодаря за отговорите!Ако е инфекция или някаква бактерия,нямаше ли симптомите да са постоянни?При мен не е точно така.

# 12
Постоянни са.
Имала съм и гъбична инфекция, в момента съм с Клостридиум - мъча се с него от месеци, но той е супер упорит. Симптомите са всеки ден, кога по-зле, кога малко по-добре, ама съм с подуването, газовете и болките всеки ден.
Ако не пиех промишлено количество няколко вида пробиотик, щях да се скъсвам и от разстройство, а един ден да пропусна, а става страшно.
Затова силно се съмнявам, че при теб е нещо инфекциозно.

# 13
Постоянни са.
Имала съм и гъбична инфекция, в момента съм с Клостридиум - мъча се с него от месеци, но той е супер упорит. Симптомите са всеки ден, кога по-зле, кога малко по-добре, ама съм с подуването, газовете и болките всеки ден.
Ако не пиех промишлено количество няколко вида пробиотик, щях да се скъсвам и от разстройство, а един ден да пропусна, а става страшно.
Затова силно се съмнявам, че при теб е нещо инфекциозно.
Не можа да ме разбереш, но както и да е, успех ви желая, защото лично цялата ми храносмилателна система беше в криза и лекарите не помогнаха, и поразрових в интернет и след 2 месеца се излекувах напълно, сам.

# 14
Радвам се, че си успял да се оправиш и сам, но повярвай ми, ровя се из интернет от години, пробвала съм какво ли не, вкл. и билки, аз си ги ползвам всекидневно под формата на отвари. За съжаление обаче има състояния, в които тези неща не решават проблемите напълно. Не че лекарите и лекарствата го правят също понякога, но за мен на първо място е важна диагностиката. Като знаеш с какво имаш проблем - решението е твое как ще се лекуваш, с билки, хомеопатия, лекарства, молитви или там каквото прецениш.
Иначе - мозъкът и храносмилателната система са пряко свързани, това е факт. СРДЧ е функционално нарушение на основата предимно на стрес. Аз го написах по-горе, пиша го и сега. И определено не се лекува с АБ.

Общи условия

Активация на акаунт