Любители на котки - Тема 209

• 28 637
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Бихте ли ми препоръчали специалист по образна диагностика за коремна ехография в София?
Става въпрос за 19.5- годиншно бабче- ветеран, което водих на профилактика преди 2 седмици, но има някои неясноти и ще се наложи да я заведа при такъв специалист.

Това красиво момиче да е добре! Heart

Конкретно име не бих могла да назова, може би някое от момичетата тук ще препоръча лекар. Но аз бих я завела в Многопрофилната ветеринарна клиника в Горна баня - доколкото зная, д-р Войчев е привлякъл в екипа най-добрите ветеринари от Централната вет. клиника. Преди няколко години съм водила при тях куче, направиха пълни изследвания - и образна диагностика (ехография и рентген), и пълни лабораторни изследвания - кръвни показатели, биохимия, урина... За жалост не можаха да му помогнат - прекалено късно беше (беше на 14 години, от бебе е живял на село, на 250 км от София, там лекарите го лекуваха от остеоартрит, оказа се огромен, огромен камък в пикочния мехур, а ние дори не сме подозирали.. )

Та, с много добри впечатления съм от тази клиника. Единствено това - не са евтини изследванията, а и като се съберат няколко, сумата набъбва. Но то къде не е така. Ех, къде са лекарите от старата школа, които успяваха без сума ти изследвания да поставят точна диагноза и да излекуват!..

# 61
Ну Заяц, в десетката. 🤣🤣🤣

# 62
Джасте, и Линош мина през такъв период и ходих все едно съм се въргаляла в бодлива тел. И сега ми звучи смешно, но тогава под възглавницата си слагах няколко любими нейни играчки заради нападенията ѝ през нощта и подавах от тях. Малко е изморително знам, но е само период. И аз се допитвах за съвети, щото ми се виждаше, че е много дива и игрива. Когато една сутрин намерих кучешко зъбче на чаршафа си дадох сметка, че сменя и зъбки. Изгриза и ъгълчето на бюрото, викам си не котенце, а гризач си отглеждаме, та търпение, ще отмине, друго ще дойде... 😁 Сега като ме буди сутрин първо е много миличка и нежна, но замотам ли се, ми напада косата, първо ме мие, а после ме гризва, диване, ама си викам добре, че го имаме! 😁
Ей такива пръчици от мататаби ако ѝ намериш, много си ги гризка, лекички са и си ги носи в устата като кученце. 😁

# 63
No_name1, как се казва тази красавица?

# 64
  • До хладилника, който обичам
Благодаря за темата!

Мара изглежда много голяма

Докато не я сравни човек с големите котки, особено Минка

Постоянно прави бели и тормози големите

Нон-стоп се мъчи да ги увлече в игра, основно състояща се от борба свободен стил. Минка често ѝ се връзва на акъла, но тя също има граници и като ѝ писне, натиска здраво и Мара изпищява. Две секунди по-късно пак напада.
Цура изобщо не пуска гювеч, директно ръмжи и съска, но това не отказва малката да я дразни.

Вчера сме я забравили на долния етаж да спи при големите и на сутринта всичко беше наред, мисля, че е достатъчно интегрирана вече.

За играта с хора да напомня, че никога не играем с котки с голи ръце. Тогава ще приемат ръцете като играчки. Ако нападне незащитена ръка, викане "не!" и дръпване, може и някакво наказание тип пръскане със спрей с вода, за да не асоциира ръцете с плячка. Играе се само с голяма ръкавица (тип кожена, по цялата ръка, или кухненска), с която котката може да се бори и да бъде борена, без да наранява кожата. И свързва ръкавицата с игра, не голите ръце.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 15:53 от Бу

# 65
Точно така, много е полезно да ги пишем тези неща, защото има много хора, които не участват пряко в темата, но четат и да са подготвени като нови стопани.
Аз и да искам сега няма как да го превъзпитам. Вината си е моя, от всички хапе само мен.

# 66
Скрит текст:
Здравейте,

Следя темата, но не съм се включвала досега.По- активна съм в темата за възрастните котки.
Бихте ли ми препоръчали специалист по образна диагностика за коремна ехография в София?
Става въпрос за 19.5- годиншно бабче- ветеран, което водих на профилактика преди 2 седмици, но има някои неясноти и ще се наложи да я заведа при такъв специалист.

Не съм от София, но имам препоръка за кардиолога на МВК - Добромир Митев, който е специалист по образна диагностика. Разгледай им ценоразписа за ехографията, че на място могат да се опитат да ти увеличат сметката, ако нямаш предварителна инфо за ценоразпис.

# 67
Таня67

Smiley Като четях си викам "Еййй, обаче си личи кой е кралят Wink С този поглед." Heartpulse
И като дочетох отдолу развръзката ... ем, жени, завземат всичко ... Sad

Бу

Аааа, какви красиви бели пантофки с този прекрасен черен педикюр! Влюбих се! Revolving HeartsSparkling HeartSparkling Heart

# 68
За играта с хора да напомня, че никога не играем с котки с голи ръце. Тогава ще приемат ръцете като играчки. Ако нападне незащитена ръка, викане "не!" и дръпване, може и някакво наказание тип пръскане със спрей с вода, за да не асоциира ръцете с плячка. Играе се само с голяма ръкавица (тип кожена, по цялата ръка, или кухненска), с която котката може да се бори и да бъде борена, без да наранява кожата. И свързва ръкавицата с игра, не голите ръце.

Много точно написано.

С буйно бебе-коте най-добре работи да го изморите преди сън. Взимате любима играчка (въдичка или ръкавица) и играете докато „свършат батериите“. Така вечер е доста по-спокойно.

Ако прекали с хапането и дрането, понякога помага кратка изолация - затварям за десетина минути в тоалетната. На третия път вече разбра защо е там и че не ни е приятно.

Друг трик е със шум. В две пластмасови бутилки по литър и половина сипвате няколко пръста ориз или монети. Когато започне да прави нещо забранено, първо леко раздрусване като предупреждение, а след това - рязко. Първо е сигналът, че прави нещо нередно, после идва страшният шум и ефектът е мигновен.

# 69
Скрит текст:

Това красиво момиче да е добре! Heart

Конкретно име не бих могла да назова, може би някое от момичетата тук ще препоръча лекар. Но аз бих я завела в Многопрофилната ветеринарна клиника в Горна баня - доколкото зная, д-р Войчев е привлякъл в екипа най-добрите ветеринари от Централната вет. клиника. Преди няколко години съм водила при тях куче, направиха пълни изследвания - и образна диагностика (ехография и рентген), и пълни лабораторни изследвания - кръвни показатели, биохимия, урина... За жалост не можаха да му помогнат - прекалено късно беше (беше на 14 години, от бебе е живял на село, на 250 км от София, там лекарите го лекуваха от остеоартрит, оказа се огромен, огромен камък в пикочния мехур, а ние дори не сме подозирали.. )

Та, с много добри впечатления съм от тази клиника. Единствено това - не са евтини изследванията, а и като се съберат няколко, сумата набъбва. Но то къде не е така. Ех, къде са лекарите от старата школа, които успяваха без сума ти изследвания да поставят точна диагноза и да излекуват!..

Много благодаря, Cassius- ще проуча въпрса за МВК. Проблемът ми е, че е много далече, но в краен случай ще помоля някой да ме закара с кола. За цените на изследванията- ясно е, че не са евтини и както се казва "няма животинкска здравна каса" , но пък в името на животното искаш да направиш най- доброто- тези които са имали животни на достолепна възраст-знаят- то си е епоха, история и някак си все не ти се вярва, че е остаряло.
   За лекарите от старата школа- има нещо такова, че бяха добри диагностици, без кой знае каква апаратура, още помня "личния лекар" на бабчето, при който ходехме до преди да се пенсионира- възрастен, достолепен, от старата генерация, без абсолютно никаква апаратура (само дежурния антураж от амбулаторията + операционни инструменти), но перфектен диагностик, имала съм възможност да се уверя в това няколко пъти. За нея той казваше "ей, бабче, остарехме с тебе заедно, бабче".  
  Смятам обаче и че животните, подобно на хората, станаха по-податливи на заболявания (особено ендокринни такива), и някак си въпреки всички изследвания, храни, добавки и т.н. са по-болнави, но пък и средната продължителност на живота се е увеличила. Ветеринарите сега разполагат с добра апаратура, достъп до добри научни бази данни и според именно целият този информационен поток затруднява диагностицирането при по-специфични случаи.

Скрит текст:
No_name1, как се казва тази красавица?

Djaky, kазва се Сами (момиче) - просто така си дойде с името- много ми приличаше на едно съседско момченце (което вече сигурно е на 30 години) - и е кръстена на него.

Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте,

Следя темата, но не съм се включвала досега.По- активна съм в темата за възрастните котки.

Не съм от София, но имам препоръка за кардиолога на МВК - Добромир Митев, който е специалист по образна диагностика. Разгледай им ценоразписа за ехографията, че на място могат да се опитат да ти увеличат сметката, ако нямаш предварителна инфо за ценоразпис.

Amy_nka, благодаря за инфото и съвета за цените (ще проуча въпроса). Ти ходеше при д-р Дернев в Пловдив, ако правилно си спомням, нали. На края на месеца имам ходене до Пловдив, може да наминем и там, знам от теб, че той е запознат с диагностиката на проблема, за който говрехме. Знаеш как е със сенриорите при повечето ветове- отдават всичко на възрастта и че било нормално да имат проблеми- нещо, което сме обсъждали в сениорската тема.

# 70
  • София
Страхотна е Сами Simple Smile

# 71
Момичета, отново се нуждая от вашите съвети. Една от бездомните котки, за които полагам грижи има нещо силно наподобяващо абсцес на долната устна (долната устна и част от брадичката отстрани са подути). Вече няколко дни е така, но е жизнена, храни се нормално. За съжаление е диваче и досега не можем да се разберем с нея за по-близък контакт и скъсяване на дистанцията. Идва при мен, но не дава да бъде докосвана. Чудя се дали да не и купя някакъв антибиотик, който да и давам в пауча. И преди се е случвало да има абсцес, но не точно на това място и до дни се е спуквал и изчиствал. Сега обаче се притеснявам, че минаха пет дни и не забелязвам подобрение сякаш. Как да постъпя, за да и помогна, при положение, че воденето на ветеринар е доста труден вариант при нея... не се лъже и в капан да влезе. Пробвала съм няколко пъти вече с цел кастрация. Моля, дайте съвет какъв антибиотик да и взема, защото за друго не се сещам.

# 72
Градски транспорт (има метростанция в близост + автобус впоследствие) е никакъв вариант, нали - Сами ще се стресира страшно много, то да беше куче, да, но за котка - абсурд. Когато се е налагало сама да водя за преглед на далечно разстояние, звъня на ОК Супертанс, питат ме - с животно ли сте, с животно съм, котка в клетка, изчаквам понякога малко повече, но винаги са ми намирали автомобил.

No_name1, сега си спомням, че преди много време ми бяха говорили за двама доктори в не така елитарна клиника, но изключително добри и всеотдайни. Той - с някакви ментални проблеми, но че това не му пречи (или точно заради това) да е перфектен диагностик, тя - много силна в избора на лечение. Работят (ако все още там) в кв. Орландовци, в някаква барака. И лекуват целия квартал - и животни, и хора. Пазя техен телефон, но мисля, че вече не е активен - опитвала съм да звъня: 0884 697 170. И име - Ели. Може би някой от четящите/ пишещите тук знае кои са тези двама ветеринарни лекари...

Louren, Верафлокс би помогнал - веднъж дневно, дозата - според килограмите на котката: https://www.sigmaprovadia.com/product/veraflox-25-mg-ml-%D0%B2%D … 0%BF%D0%B5%D0%BD/
Само да не е малко коте (под една година, този антибиотик не е подходящ в такъв случай).

PS: Пуснах търсачка по телефонния номер и намерих:
"Ветеринарен кабинет "Владовет" е основан през 2010г. от д-р Владимир Тодоров, ветеринарен лекар с многогодишен опит в лечението на едри и дребни домашни животни.

Възпитаник на Техникума по ветеринарна медицина в гр. Костинброд, той отрано започва да се занимава с лечение на животни. След като завършва във факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет в София, той стажува и работи в няколко ветеринарни клиники в София. Няколко години работи като ветеринар в ОП Екоравновесие, след което става участъков лекар на софийските квартали Република, Обеля и Филиповци, където обслужва дребни стопанства и животновъди

Кабинетът е специализиран в лечението на домашни любимци и селскостопански животни - крави, овце, кози, коне, кучета, котки, птици, гризачи и др. Оборудван е с модерна техника за пълна кръвна картина и биохимия, ехограф и микроскоп за микробиологични изследвания. Ветеринарната аптека към кабинета предлага широка гама от медикаменти и препарати за обезпаразитяване, ваксини, антибиотици, както и лечебни и профилактични храни.

Д-р Тодоров и неговият екип извършват диагностика и лечение на болести по домашните животи, хирургия, лабораторни изследвания, ваксинации и обезпаразитяване. Можете да се консултирате с него относно здравословни проблеми, начин на гледане и хранене на едър и дребен добитък, както и на всички видове домашни любимци.

Ветеринарен кабинет "Владовет" се намира в ж.к. Орландовци на ул. Мара Бунева, 79 и работи всеки работен ден от 9:30 до 19:00 ч, а в почивните дни до 15:00 ч. За удобство на нашите клиенти и пацинти извършваме и домашни посещения при заявка. Можете да ни намерите на тел. 0898 27 89 42 и 0884 69 71 70."

Вторият телефонен номер е този, с който разполагам, може би за този лекар са ми говорили тогава.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 23:42 от Cassius

# 73
Cassius, благодаря за отговора! Не е малко коте. Зряла котка си е, слабичка е, а и в момента кърми (като не успях за пореден път да я хвана за кастрация), като бебетата би трябвало да са на около четири седмици. Забравих да спомена този факт, а това е от значение при избора на медикамент.

# 74
Cassius, благодаря за отговора! Не е малко коте. Зряла котка си е, слабичка е, а и в момента кърми (като не успях за пореден път да я хвана за кастрация), като бебетата би трябвало да са на около четири седмици. Забравих да спомена този факт, а това е от значение при избора на медикамент.

Да, да, значи не може Верафлокс - щом кърми (и за бременни котки е противопоказан). Нямам представа какъв друг антибиотик е подходящ в случая, за този зная, защото за нашите котки винаги държа по една резервна опаковка и сто пъти съм чела листовката.

Общи условия

Активация на акаунт