(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 61)

• 5 003
  • 105
  •   2
Отговори
# 90
Ние поливахме седем години така. Проблем не е имало.  Имало е периоди, в които не сме ходили по 15-20дни и всичко е било ок.

# 91
1-2 литра дневно се смята за необходимо количество за домати според мнението на разни потребители в интернет. Ако приема средното - 1.5 литра на ден, 10.5 литра седмично - това отговаря и на моите наблюдения от поливането на доматите ми на терасата. Т.е. ако поливам на три пъти, ще трябва да предвидя по 3.5 литра. При макс 150 зеленчукови растения - 525 литра при едно поливане. А за краставиците си е ясно, че трябва да е повече, но за тях няма да разчитам само на капковото, а както досега - ще поливам и в реда. И като казах краставици -...
Скрит текст:

# 92
Здравейте, някой от вас правил ли си е агрохимически анализ на почвата за съдържание на минерален азот, фосфор, калий? Имате ли представа какво количество почва трябва да се занесе, четох че около 1кг, но ще ми е интересно, ако някой сподели личен опит?
Също така обмислям засяването на покривни култури, ръж и фий, какво ви е менението за този тип наторяване?

# 93
  • София
Аз не съм правила подобен анализ.
Опит и със сидерати нямам, миналата година сях синап, но много късно, тъкмо поникна и хвана якият студ и умря. Пролетта нямаше нищо от него. Имам още един пакет от килограм, ще видя тази есен дали и кога ще го сея.

# 94
Ето този е нашият програматор. Тази година струва 65лв. Сайтът е modulbuy.com

# 95
  • София
Айла, благодарение на теб и твоята селекция и избор семена пипер, и аз се радвам на есенно изобилие!
То не са сортове камби, то не са всякакви рзмери и цветове люти чушлета, то не са вкусни, сочни чушки за печене и за сурова консумация! Щастие!!! Благодаря ти!!!

Sofyia, за твоите краставици си написала:
от 7-8 корена съм набрала вероятно над 150 кг.

Поздравления!

# 96
  • София
ЗаСлон, да, така е, не е грешка, нито преувеличение. Крокодилки са, те така се разклоняват, че по листна маса и ластуни отговарят сигурно на 25 корена Гергана примерно.
Вероятно кг са и повече. От средата на юни до момента, всеки ден по повече от 1-1.5 кг, а при отсъствие от няколко дни - по количка на животните на съседа.
Е, затова пък за доматче за салата се гоним из градината.

# 97
Ние поливахме седем години така. Проблем не е имало.  Имало е периоди, в които не сме ходили по 15-20дни и всичко е било ок.
Morskibriz, ти ме убеди Wink ! Харесах си програматор - ето този - има го на цена около 50 лв. в един онлайн магазин. Има и същия модел с два изхода за около 100, ще си помисля кой от двата. Хареса ми това, че се настройва с копчета, защото понякога на програматорите менютата са много досадни. Италиански е.
https://www.rain.it/en/zero-pressure/

# 98
Кити, нашия е Гардения,  купуван от амазон, преди цяла вечност. Най-вероятно го няма вече като модел.

# 99
Ще го изпробвам многократно дали пуска и спира успешно преди да започна да го оставям през седмицата, ако има дефект, ще си покаже. Но се питам доколко са устойчиви на дъжд - нали работят с батерии - чешмата е на открито, ще трябва ли да му измислям нещо срещу външно мокрене?

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 16:28 от Кити Кет

# 100
Нашият програматор стои хоризонтално и отвън, и сме го защитили от дъжд

# 101
Нашият беше под стрехата на един навес. Не е на батерии, а на ток, може би 24V, трябва да питам ММ. Пазим си го, поливна вода може пак да има.

# 102
Нашия е завит с едно изрязано пластмасово шише

# 103
Компютрите съм ги покрила с хавлия. Дъжда не ме притеснява, пазя ги от слънцето.

# 104
Тази седмица успяхме да отскочим за 2часа до село. Обрахме доматите и пипера. Махнахме засенчващата мрежа. Вече сме се специализирали и я махаме за минути. Нищо че са две големи платна- 6/4м и 15/ 8м. Вятърът помага 🤣
Имаме още страшно много зелени едри домати. Няма да махам растенията, докато не дават опасност за слани🫣 Другата седмица се надявам да имаме повече време и да изчистя пипер и патладжан, тях няма за кога да ги чакам.  Трябва и ягодите да разсадя, наторя и мулчирам. Дано ми стигне времето🫣
Спрели сме капковото и го пускаме ръчно, когато сме там. Поливам вече по 1ч на седмица. Купихме си устройство за спиране на централният кран през WiFi. Дано да успеем да го монтираме преди зимата, за да избегнем пак наводнение. Направо спирам крана, щом пусна СОТа🤓
Вода в имота не е нужна, когато няма градина за поливане  и когато нас ни няма Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт