Предстои ми хистероскопия- да поговорим Тема 6

• 3 330
  • 88
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Влизам да разкажа какво се случва след процедурата ми в Салвебис, д-р Пламен Димов. Правих хистероскопия там през месец май. Всичко точно, контролния преглед добре. 3 месеца по-късно реших да направя контрола при моята гинеколожка, шесто чувство, нямах оплаквания. Е, моята лекарка отново видя полипи, като каза, че не е възможно три месеза по-късно да са се появили, процеса е бавен. Този месец имахме от работата профилактични. Тамошната гинеколожка също ги видя, размер 1,5 см., според нея не е възможно да съм правила процедура и да се вижда, това което тя вижда, големи са. Сега чакам уговорения час с моята гинеколожка, за дя ми каже какво правим. Ще трябва отново да правя процедурата, ясно е, но дали в мен е проблема, дали правя полипи толкова бързо, или в клиниката не са изчистили както трябва. Предстои да го установя, но нова процедура ще направя в друга клиника. Някой ако има мнение, инфо за подобен на моя случай все ще ми е от полза. Не обвинявам клиниката, защото проблема може и да е в мен.

# 61
  • София
За да няма такива съмнения, правете хистероскопия с видео, само се уговаряте предварително.

# 62
  • Б
И аз така май месец полип, октомври пак . Рецедивират тези неща и пак се образуват . Затова искат лекарите на 3, 4 месеца да се следят тези  полипи . Това им е недостатъка. Може би като спре цикъла и ще спрат и те да се образуват .

# 63
  • Sofia
За жалост да, рецидивират и то често. Правихме хистероскопия с отстраняване на 2 полипа септември. Хистологията излезе, че полипа е на основата на високи хормони (основно естрогени). Понеже правим подготовка за инвитро в момента съм и на хормонална терапия (с прогестерони за около 2 месеца) за да задържим лигавицата тънка и да запазим нивата на естроген сравнително ниски с идеята, че няма да рецидивират до януари, когато се очаква да бъде и стимулацията ни.

# 64
Много е кофти като се влезе в този порочен кръг от полипи, причинени от естрогена и предстоящи стимулации.

# 65
  • София
На много хора ли след премахване на полип им излиза нов отново? И има ли жени тук, на които след премахване не им е излизал нов?
Моята гениколожка също ми каза, че тези неща често рецидивират, но не знам как стоят нещата на практика. Все пак хубаво е да има така информация зс да се вземе информирано решение. Моя полип не ми създава проблеми, но се чудя дали да го махна. Скоро не планирам бременоост и не зная, ако го махна сега, да не излезе нов докато дойде време за бременност...

# 66
  • Sofia
На много хора ли след премахване на полип им излиза нов отново? И има ли жени тук, на които след премахване не им е излизал нов?
Моята гениколожка също ми каза, че тези неща често рецидивират, но не знам как стоят нещата на практика. Все пак хубаво е да има така информация зс да се вземе информирано решение. Моя полип не ми създава проблеми, но се чудя дали да го махна. Скоро не планирам бременоост и не зная, ако го махна сега, да не излезе нов докато дойде време за бременност...

Никой не може да ти даде гаранция, че няма да рецидивират. Често се случва. При какъв процент от хора, не мога да кажа. Ние понеже правим подготовка за инвитро - нашата репродуктивна взе мерки, като ми назначи хормонална терапия. Точно защото ми каза, че шансовете при мен са големи да рецидивира (на хормонална основа са). Има полипи, които са на възпалителна основа, предполагам те по-рядко рецидивират. Ако има тригър - то те ще се появяват и след премахване.

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 22:56 от Rouina91

# 67
И аз така май месец полип, октомври пак . Рецедивират тези неща и пак се образуват . Затова искат лекарите на 3, 4 месеца да се следят тези  полипи . Това им е недостатъка. Може би като спре цикъла и ще спрат и те да се образуват .

Няма гаранция, има жени на 60 и на 80 с нов рецидивирал полип - също не само т.нар постоянно доминантен естроген е причината. Специално съм си изследвала нивото на естрогена - по-скоро постоянно ниско от колкото високо. По някакъв начин на моменти явно скача и ако си предразположен се образува полип - ако имаш родители, баби, дядовци с кисти или полипи на всевъзможни места дори и в носа Simple Smile , силно вероятно е да си носител на въпросния ген, а дали ще се изяви той зависи и от живота който водиш - най-добре нормално тегло,  по малко стрес и по малко билкови добавки - май май трудно се получава това в наши дни Simple Smile

# 68
В крайна сметка се спрях на Вита за предстоящата хистероскопия - понеже ще ползвам платен пакет с един ден престой имам ли право на болничен след това как се издава ? Само за самия ден ли издават ?
Моля Ви да споделите после впечатление от болницата и процедурата, защото и аз съм се насочила към нея и информация няма да ми е излишна.

# 69
И аз се интересувам как протича, доволни има ли от д-р Цветков?

# 70
В крайна сметка се спрях на Вита за предстоящата хистероскопия - понеже ще ползвам платен пакет с един ден престой имам ли право на болничен след това как се издава ? Само за самия ден ли издават ?
Моля Ви да споделите после впечатление от болницата и процедурата, защото и аз съм се насочила към нея и информация няма да ми е излишна.

Нормално протече - приемат те гладна и жадна , правиш изследвания, чакаш, минава операцията, като те отпусне упойката ти дават храна и вода и те изписват същия ден.  Болничен на другия ден, хистология и епикриза на контролния след 3 седмици. По НЗОК сигурно е същото.

# 71

Нормално протече - приемат те гладна и жадна , правиш изследвания, чакаш, минава операцията, като те отпусне упойката ти дават храна и вода и те изписват същия ден.  Болничен на другия ден, хистология и епикриза на контролния след 3 седмици. По НЗОК сигурно е същото.

Благодаря! Кой лекар извърши манипулацията?

# 72
Здравейте,
И аз минах на преглед при др Кючукова и влизам в сряда за премахване на полип. Колко дни болничен Ви дадоха?
Доволна съм, нямам забележки — всичко мина гладко. В момента се чувствам абсолютно нормално. За мен по-тежко беше да премина през това психически. Нямам усложнения на този етап и се надявам така да остане.

След събуждането има лек дискомфорт — болка в корема, подобна на менструална, и кървене. В началото е по-силно, но още на следващия ден използвах вече ежедневна превръзка. И до момента имам леко зацапване от време на време, но доколкото знам, това е нормално.

Нямам лични наблюдения върху вашия доктор, но като цяло в „Токуда“ всички са изключително мили, любезни и внимателни.

Niki, а какво трябва да се носи за еднодневния престой? Упойката може ли да е спинална, а не пълна?..

Аз си взех и нощница за всеки случай, както и блуза за преобличане. Ако имате нощница, ще ви е по-удобно преди операцията. Непосредствено преди самата операция (поне при мен беше така) ми дадоха нощница от болницата за преобличане.
Вземете си и бельо, превръзки (въпреки че там дават, но аз си взех), чехли, зарядно — мисля, че това беше всичко.
Аз няколко пъти попитах за местна упойка, но ми отказаха категорично — правят я само с пълна упойка.
Мен много ме беше страх, но честно да ви кажа, няма от какво. Всичко мина напълно нормално.
[/quote]

# 73
Здравейте! Аз си взех две седмици болничен. Казаха ми, че дават до един месец за такъв тип процедура. Преценката е ваша — зависи как ще се чувствате.

# 74
  • Sofia
Лично мнение след премахване на два полипа по едно и също време (сравнително не големи по 1 см). Болничен не ми се налагаше да ползвам. Взех си 2 дена отпуск (деня на процедурата и деня след това). На третия ден вече си бях идеално. Зацапването ми свърши на 4 или 5 ден. Не съм имала болки.

Общи условия

Активация на акаунт