Майски бебета 2026

• 10 223
  • 278
  •   2
Отговори
# 255
  • София
Тези пренатестове не са ли също просто прогнозни както и БХС? Доколкото прочетох отново дават процент риск, а не гаранция за каквото и да било?

# 256
Тези пренатестове не са ли също просто прогнозни както и БХС? Доколкото прочетох отново дават процент риск, а не гаранция за каквото и да било?
Пренаталните тестове също са прогностични като БХС, не са диагностични. Разликата с БХС обаче е, че прена тестовете използват ДНК на плода, взет от майчината кръв, за да оценят риска от тризомии, анеуплоиди и микроделеции (в най-разширените пакети и най-честите генетични болести). Повечето дават над 99% точност и при висок риск АГ насочват към инвазивни изследвания (амниоцентеза и хорионбиопсия), които обикновено се избягват, защото крият доста рискове. В много по-голям процент от случаите резултатът може да е фалшиво положителен, отколкото фалшиво отрицателен, т.е. ако резултатът от пренаталния тест показва много нисък риск на синдром ан Едуардс например, шансът бебето да се роди с него клони към 0. Но в някои случаи може да покаже, че бебето е с много висок риск от синдром на Даун, което да не се потвърди след амниоцентеза.
Ние например не сме правили пренатален тест с първото дете, не се интересувах достатъчно тогава и не ми беше препоръчан от АГ. Слава Богу, всичко е наред. Направихме Baby Genome след като се роди бебето. Сега избрахме да направим разширен пакет, защото видях, че някои синдроми се откриват в много нисък процент с ехограф и почти никога това не се случва при първа фетална морфология.

# 257
Ох да ви разкажа, така ми се е свило сърчицето тези дни, и сега още…
В неделя по време на сутринното уриниране усетих прорязване, след половин час имах бледо розово зацапване (което и преди това имах на 7.10. и докторът каза че е нормално и затова не му звъннах) след това целия ден нямах никакво зацапване, както и в понеделник. Но изпитвах нужда да си почивам все едно съм усещала нещо. Вторник сутринта ставам и когато се изправих бликна кръв точно както при цикъл, направо ми се подкосиха краката. Беше само това следващите два часа нямах нищо. След това изведнъж усетих пак нещо че ми намокри привръзката и като отидох беше точно все едно съм в цикъл. Звъннах на доктора, веднага отидох на преглед и установи че имам отлепване от долната страна точно където ме е прорязало. Хубавото в случая било че пътната връв си била захванала нагоре, а не към мястото където е отлепването.
Каза ми да удвоя Дуфастона (4х1), както и но шпа (3х2)
Днес вече нямам кървене, но при стоене права и ходене (което отбягвам да правя, а предимно лежа) усещам прорязване, тип придърпване ли как да го нарека, не е силно и болезнено, а по скоро неприятно.
Та дали на някоя от вас се е случвало такова отлепване, какво усещахте и как се възстановявахте?

Последна редакция: ср, 29 окт 2025, 18:25 от desi.93

# 258
Аз имах леко отлепване към 8 г.с., без кървене. Установи се на ехограф и препоръката на АГ беше да лежа стриктно поне седмица, до следващия преглед, когато отлепването беше станало значително по-малко. 3х2 Утрогестан вагинално и Ношпа пак 3х2. Мисля, че при кървене, обаче, не е вариант прогестеронът да се слага вагинално, така че нормално при теб да са изписали орално Дуфастон. Според мен пази леглото стриктно, ставай само за ядене и кратък душ. Успех и стискам палци всичко да е наред! ❤️

# 259
Здравейте. Днес бях на преглед 11+2 г.с. Бебето добре се развива и отговаря на седмиците. Много мърдаше и доста добре го огледахме.Видяха се крачета, пръстчета на ръчичките. АГ каза, че съм със задна плацента, което било по- добрия вариант за секцио. Плацентата обаче ми е леко ниско и едното ъгълче запушвало канала на матката. Би трябвало да се вдигне на горе и при вдигането се очаквало да има кървене. Малко се притесних. Каза ми да продължа утрогестана и да пия но шпа 3х2. Взе секрет за цитонамазка. На 6.11 съм на феталната да видим дано всичко е наред и да се е вдигнала тази плацента. Също така видя някаква гънка характерна за момичетата и каза, че е на 90% сигурна. Надявам се, че и този път е познала. Имам момченце на 4 год и вкъщи стискаме палци за 🩷

Понеже видях, че ина въпроси за цените за стволови клетки на Future health. Прикачвам снимка на офертата от изложението. Дадоха ни 20% отстъпка, защото ще ние е за второ детенце.

# 260
И аз имах леко отлепване в 8 г.с., също установено по време на ехографа. Изписаха ми обаче само Утрогестан и нищо друго. Също не ми е казвала и че трябва да лежа и да си почивам. Утре сутринта съм на преглед стискайте палци всичко да е наред. Другото нещо което ме притеснява е че вече съм в 10 г.с., и сега разбрах от темите тук че първата ФМ се прави до 13 седмица, а сега ще ми е доста трудно със записването на часа. Та се чудя дали да не пробвам да отида и при някой друг лекар за втора консултация, да видя за какво става въпрос. Тъй като започвам все повече да се съмнявам за този при който ходя в момента въпреки добрите отзиви…

# 261
Ако става въпрос за София, силно препоръчвам МЦ Марковс или МЦ Щерев. И за двете мисля, че могат да се намерят места в рамките на следващите три седмици. За ФМ аз лично се доверявам само на сертифицирани специалисти по фетална медицина, въпреки че и следящият ми АГ прави ФМ.

# 262
Ако става въпрос за София, силно препоръчвам МЦ Марковс или МЦ Щерев. И за двете мисля, че могат да се намерят места в рамките на следващите три седмици. За ФМ аз лично се доверявам само на сертифицирани специалисти по фетална медицина, въпреки че и следящият ми АГ прави ФМ.

Много ви благодаря, но за съжаление става въпрос за Стара Загора. Двамата доктори които ми препоръчаха точно за ФМ че са много добри ми казаха като звъннах, че за съжаление просто няма как да ме вместят. Ако до ден, два не намеря решение и до София ще отида ако е нужно!

# 263
Може да видите и в Селена, би трябвало да имат специалисти. Иначе с предишната бременност съм правила ФМ при няколко специалиста в София и сега просто останах очарована от доктор Димитрова в МЦ Марковс. Над 40-50 минути гледа бебето, като ми обясняваше постоянно какво гледа, каква е нормата и какво е при мен. Преброи пръстчетата на ръчичките и крачетата, гледа сърце, бъбреци, гръбнак, мозък, очи, нос, череп, пъпна връв, плацента, шийка на матката, каза пола от раз (но ние вече го знаехме от НИПТ) и въобще беше изключително мила и с много добро отношение. Даде ми 7-8 снимки от ехографа и 3 3д снимки. БХС там включва освен риск за тризомиите и риск за прееклампсия и растежна ретардация. На следващия ден ми се обади лично да ми обясни резултатите и да ми препоръча смяна на антикоагулантите, като ми отдели поне 15 минути по телефона да ми обясни защо. Каза, че няма нужда да ходя на ФМ в 16 седмица, а направо в 20. Така че наистина силно я препоръчвам. Имам горчив опит с предишни и сега направо си записах час при нея отново през декември.

# 264
Включвам се и аз с +1 за Д-р Димитрова от МЦ Марковс. Наистина е страхотна.

# 265
Здравейте,  бъдещи мами

Това е моето първо участие тук и бих искала да се представя. Аз съм на 27 години и с радост очаквам първото си бебе – в момента съм в 10 г.с. Термин : 31.05.2026 г. Споделям това с вас с надеждата да се запозная с други бъдещи майки и да обменим опит и съвети.

Предстоят ми някои важни прегледи – на 11.11 ще имам БХС и фетална морфология при д-р Анна Богданова в Оскар Клиник. Тя е акушерка в Токуда. Освен при нея, се следя и успоредно при д-р Деница Лещарска в бившата правителствена болница (сега Болница Лозенец). Все още не съм избрала конкретен доктор, който ще води наблюдението ми, така че всякакви препоръки ще са много полезни.

Към момента имам постоянно чувство за гадене, умора, болезнени и подути гърди, както и запек. Започнах да пия Фрутилакс сироп, който ми помага да се боря със запека. Относно добавките, пия само фолиева киселина, като едната докторка ме съветва да не приемам допълнителни витамини и добавки до 12 г.с., а да набавям витамини от храната, докато другата препоръча от 8 г.с. да започна с B12, вит. D и Омега 3-6-9. Моите кръвни резултати са в норма и засега реших да не приемам добавки.

Четох по темата, но с риск да повторя въпроса, бих искала да попитам: Някой има ли опит с тези акушерки или може ли да сподели мнение за тях? Или ако сте избрали вече акушер-гинеколог, който да ви следи може да споделите вашите наблюдения. Simple Smile

Ще се радвам да обменим опит и да се подкрепяме в този вълнуващ, но и труден период.

Поздрави на всички! 😊

# 266
Здравейте,  бъдещи мами

Това е моето първо участие тук и бих искала да се представя. Аз съм на 27 години и с радост очаквам първото си бебе – в момента съм в 10 г.с. Термин : 31.05.2026 г. Споделям това с вас с надеждата да се запозная с други бъдещи майки и да обменим опит и съвети.

Предстоят ми някои важни прегледи – на 11.11 ще имам БХС и фетална морфология при д-р Анна Богданова в Оскар Клиник. Тя е акушерка в Токуда. Освен при нея, се следя и успоредно при д-р Деница Лещарска в бившата правителствена болница (сега Болница Лозенец). Все още не съм избрала конкретен доктор, който ще води наблюдението ми, така че всякакви препоръки ще са много полезни.

Към момента имам постоянно чувство за гадене, умора, болезнени и подути гърди, както и запек. Започнах да пия Фрутилакс сироп, който ми помага да се боря със запека. Относно добавките, пия само фолиева киселина, като едната докторка ме съветва да не приемам допълнителни витамини и добавки до 12 г.с., а да набавям витамини от храната, докато другата препоръча от 8 г.с. да започна с B12, вит. D и Омега 3-6-9. Моите кръвни резултати са в норма и засега реших да не приемам добавки.

Четох по темата, но с риск да повторя въпроса, бих искала да попитам: Някой има ли опит с тези акушерки или може ли да сподели мнение за тях? Или ако сте избрали вече акушер-гинеколог, който да ви следи може да споделите вашите наблюдения. Simple Smile

Ще се радвам да обменим опит и да се подкрепяме в този вълнуващ, но и труден период.

Поздрави на всички! 😊

На мен ми изписаха ПреМама дуо и Биозин мама от 6г.с., единственото като негатив, което съм чувала до сега е че предизвикват гадене при някои мами. Аз лично съм доволна от това че ги пия защото съм с много тежко повръщане и имам чувството че това са единствените витамини, които достигат до организма ми в момента. Иначе за гаденето на мен и с, и без тях ми е зле така че не мога да кажа.

# 267
Здравейте момичета,
Аз днес бях на преглед 13+3, но бебчо върви напред и отговаря на 14 г.с Всичко му е наред, на мен  ми пусна направление за ендокринолог, защото захарта ми последно беше 5.12 на гладно и според него трябва да е под 5, макар че четох че съм си в норми за сега..странно защото съм доста слабичка 47 кг и никога сладкото не ми е било слабост.
Вчера се бях разстроила и се разплаках и усетих много странно бълбукане в стомаха и все едно обръщане, не знам как да го опиша 😆 Та дали може да е било бебето, до сега такова усещане не съм имала ?
Каза да спирам с фолиевата и да минавам на пре мама дуо 🫡 Друго май не се сещам за отчета 😁

# 268
Здравейте момичета, включвам се отново вече в 12+3 и от два дни вече съм без повръщане. Наистина бях се отчаяла, но има надежда и се надявам да е преминало. След последния преглед при АГ спрях фолиевата киселина и започнах витамините пре мама дуо и запазих витамин д, понеже ми беше под норма при лабораторните изследвания. В четвъртък минах на фетална морфология в МЦ Марковс при д-р Гьошева като ни обясни, че всичко е наред с бебчо - външно и вътрешно. Днес излязоха резултатите от БХС и стойноста на плацентарния растежен фактор ми е под норма. Пратих ги на АГ и ми каза да започна прием на аспирин. Надявам се с тези превантивни мерки да избегна преекламсията.

# 269
Здравейте мами, минавам и аз да се запиша 😊, бременна съм в 14г.с, с термин 01.05.2026. Това ще ми е трето бебче, имам кака която е на 11 и бъдещ Батко който ще е на 7. Бях на ехограф всичко е наред с бебето, но от почти месец се боря с бактерии в урината (ешерихия коли), пих антибиотик една седмица и след това пак дадох урина (7 дена след приключване на антибиотика) и пак излезе сега пак съм на антибиотик и се притеснявам дали ще успея да се преборят с тази бактерия. От 6г.с. имах гадене и непоносимост към вода, просто беше някъв ужас, от тази Седмица вкусът ми започва да се завръща и пия повече вода, но пак не мисля че е достатъчно. Също така от седмица насам имам болки в кръста и не знам от къде идва проблема, с другите бременности не съм имала такива проблеми. Дали пък не е защото работя на крак по 8 часа.. Не знам вече какво да мисля, постоянно съм в някакви лоши мисли и не ми харесва искам една спокойна бременност 🙃

Общи условия

Активация на акаунт