Румъния /Тема 5/

• 4 912
  • 98
  •   1
Отговори
  • София
Румъния

Предишна Тема:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1629912

Приятни пътувания!

# 1
Рано ли е да питам за Крайова? Срува ли си разходка през декември за коредния базар?

# 2
  • Разпиляна във въображението
Благодаря за темата!

Другата седмица потегляме и нямам търпение. Имам още няколко дни да уточня по кое време ще сме на отделните замъци, за да купя билетите предварително.

За Сланик дали да купувам предварително, или не е проблем достъпа?

# 3
Рано ли е да питам за Крайова? Срува ли си разходка през декември за коредния базар?

Декември е лудница.
Мисля, че базарът отваря още в средата на ноември. Ние ако ходим ще е тогава.
Миналата година не ми хареса точно заради лудницата, а бяхме в началото на декември.
Базарът беше по-скъп от софийския. Други наблюдения нямам.

# 4

И преди съм писала, че самият град е за обикаляне за един ден и не е нищо особено. Коледният и Великденският базар имат много висока оценка, така че ако специално отивате за това - сигурно би ви било много интересно.

# 5
  • София
Благодаря за темата.
И ние за сега планираме Крайова за една нощувка в началото на декември. Имаме запазен хотел, ама ще видим ще успеем ли да отидем. Ще бъдем през седмицата и се надявам да е с една идея по-спокойно.

# 6
  • София
Веднъж сме били на коледни базари там в началото на декември и веднъж сме ходили наесен. Втория път ми хареса повече. Да, базарът е красив и вълнуващ, но не обичам лудница, а беше точно това. Когато ходихме наесен, беше приятно, тихо и спокойно. Малко, чисто и приятно градче е.

# 7
В Румъния има много за гледане , те си пазят много историческите сгради, места, паметници независимо от кой исторически период са. Ние в България рушим всичко, няма какво да се види.
Пътища, чистота, много усмихнати хора, гостоприемни в Румъния.
Държавата им е един век напред от нашата.
Който се колебае - струва си. И коледните пазари в Крайова са приказни.

# 8

За Сланик дали да купувам предварително, или не е проблем достъпа?

Според мен за Сланик няма нужда да се купуват предварително. Имаше опашка около 10-20 човека, но върви много бързо. 5-6 минути чакане и се качваш в буса.

# 9
Здравейте, ние се върнахме от Румъния и останах с много добри впечатления. Благодаря на пишещите тук,,приемнтирах се доста добре за Букурещ, особено с приложенията, които сте споделяли.
Ние направихме обиколка от Букурещ до Констанца като посетихме Браила, Галац и Тулча. Голямата ни дъщеря ще е в 7 клас и решихме да ѝ покажем пътя на българската емиграция.
Букурещ ми хареса, бях много изненадана от града,. Хареса ми и определено ми се иска да отида пак, за да до разгледам. С децата, второто на четири не успяхме да извлечем програма максимум, но сме доволни.
В Букурещ посетихме Двореца Котрочани, където днес се намира Президенството. По принцип дворецът се намира в манастир, построен в Късното средновековие, обновяван през XIX в. и е бил резиденция на Фердинанд и Мария. Естествено по времето на Чаушеску е претърпял промени и църквата е разрушена, но днес всичко е възстановено. Интересен за разглеждане и има приятен парк за разходка. Останалите места, които посетихме са обсъждани тук неколкократно и няма да се спирам на тях. Ще спомена само приятната изненада, че Солаковият хан вече усилено се реновира. Да се надяваме след някоя и друга година да го видим в целия му блясък.
Браила много ми хареса. Там наистина си има някакъв особен дух. Вечер има светещи фонтани. Алеята покрай Дунав е приятна за разходка с няколко места за хапване – главно бира, риба и картофки. За децата има голяма детска площадка с катерушки във формата на кораб. Тук посетихме Музея и Галерията към него. Намерихме българската църква, в която се намира мястото, където е основано Българското книжовно дружество (днес БАН) десет години преди да бъде основана България. Обикаляхме из града гледахме старите къщи с невероятни фасади. Поставихме цветя на паметника на Ботев.
Галац е превърнат в индустриален град и само тук там е се намират остатъци от старото минало. Има два музея, които си заслужават. Естествено Исторически и Музеят към Архиепископския музей, който е насочен основно към християнската култура. Тук е запазена сградата на българското училище, в което е преподавал Христо Ботев (има и паметна плоча). В момента сградата се реновира. До нея е българската църква, но и тя беше затворена. В града е интересна и т.нар. Укрепена църква "Св. Богородица".
За да стигнем до Тулча минахме по един от мостовете на Дунав, прекрасно съоражение. За него не се плаща, минава се с винетката.
Тулча също е до голяма степен унищожена. От стария ѝ облик почти нищо не е запазено. Тук се качихме на корабче за разходка по Дунавската делта. Невероятно изживяване минахме по два канала, видяхме острови, две езера с птици, основно пеликани и корморани, но имаше и малко лебеди. Предполагам, че юни или юли ще има повече птици. Разходката включваше и спирка за обяд на остров 23 миля. Много приятен ресторант и имаше най-вкусната рибена чорба, която съм яла. На острова има и малък музей, посветен на техен гребец, който произхожда от това село. Всъщност голяма част от румънските гребци са именно от този остров. Цялото преживяване беше разкошно и горещо го препоръчвам. В Тулча има също българска църква, която посетихме. Преди време е била запазена и къщата, в която е живял Стефан Караджа, но днес е разрушена. Обаче в центъра на града са направили пантеон на известни личности и сред тях беше Раковски.
В Констанца сме били преди години. Така че отделихме време за плаж и посещения на Делфинариума. Мога да кажа, че шоуто е невероятно и забавно и за малки, и за големи. Повече ми хареса от Варна. Делфинариумът се намира в парк около езеро и там е разположена зоологическа градина. Човек може да отдели цял ден за разходки там.
Ами пожелавам на всички приятно пътуване към Румъния

# 10
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
Засилихюе се до Констанца на Делфинариум, но уви-събота и неделя почиват
Така, че ако някой ще ходи да го има в предвид. От понеделник до четвъртък работят до 16ч.,а петък до 14ч.В нета информацията е подвеждаща, че са до 18ч.ежедневно.Делфин шоуто е от 11ч.и 15ч.Пазачите са оказаха супер добри чичовци и ни пуснаха с детето до касата да снимам цените и часовете защото от оградата не се виждат. В езерото има атракции и с фламингота и лодки, с които може да се повозиш. Направи ми много добро впечатление парка до езерото. Много е чист, подреден, с обозначени алеи за велосипедисти и бягащи. Тревата явно се поддържа защото имаше много хора Надя дали по нея. Правя сравнение с Морската градина във Варна. Залесена е с много млади дръвчета. Очарована съм. По пътя за границата-Кардам има изключително голям трафик. Такова нещо не бяхме виждали до сега. Мъжо чак се хвана за главата, но минахме без проблемно. Изобщо никой не справя за проверка за разлика от май месец, когато ходихме. Винетките са с нова цена-30 леи за 10 дни.

# 11
Който е решил да посети замъка Пелеш в Синая, да знае, че отвътре е много красиво, но общо взето обиколката вътре минава бързо, но си отделете повече време за разходка около замъка, в градините - голяма красота е и снимките стават страхотни, като картички.
Замъкът Бран (на Дракула)до Брашов,  е малък, но също отвън има прекрасни градини, а отгоре много хубава гледка, вътре почти нищо за гледане.
Замъкът Кантакузино в Бущени - може да се разглежда само отвън - посещава се поради това, че снимките на Wednesday Adams са били в този замък.
По същата причина много хора посещават Ботаническата градина в Букурещ - тя е ползвана също а част от снимките на сериала. Входът е само около 15 лева и там може с часове да се разхождате и да наблюдавате природа - вътре и на открито също.

# 12
  • Разпиляна във въображението
Това е за мен. Значи плащаме целите билети за замъците, без Картакузино и Бран. А Пелешор посетихте ли?

# 13
Ние посетихме Делфинариума в неделя, но през август - 31. Имаше шоу в 11, 13, 15 и 17 ч. Вероятно има ново работно време. В сайта всичко беше добре отбелязано.

# 14
Това е за мен. Значи плащаме целите билети за замъците, без Картакузино и Бран. А Пелешор посетихте ли?

Не сме ги обиколили всички наведнъж. Много пъти сме ходили и сме посещавали по 1-2 места на ден.
Пелешор е също близо до Синая, също много красив.
Ако ходите за първи път най-добре е да посетите Пелеш и Бран -
Бран заради историята и хубавата гледка от високо, иначе е малък замък, стръмни стълби, тесни коридорчета, но пък историята си е легенда. Вътре няма много за гледане, опитали са се да направят няколко интересни стаи с атракции.
Картакузино е хубав, бяха започнали някакви реставрации отвътре и укрепване, дано го направят годен за посещение, да има какво да се гледа нататък.

Общи условия

Активация на акаунт