Градинарство - моето хоби 37

• 2 889
  • 76
  •   2
Отговори
Старата тема
https://www.bg-mamma.com/?topic=1747132

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 20:25 от Phloxx

# 1
Мерси мерси Флокс!
И моята японска върба си заминава. Нали е присадка/щамба мисля, че това ги прави нетрайни. И май някой се е задомил в нея Simple Smile

# 2
Благодаря, момичета! Тъкмо си мислех същото, че и двете върби заминават. На пъстролистната вече два дебели клона изсъхнаха.

# 3
Phloxx, благодаря за новата тема. Simple Smile

Нелина, благодаря за отговора. Simple Smile

Бях се оплаквала миналата година в темата, че на нашата върба нещо й стана. Клоните й изсъхнаха. Много зле беше. Тази пролет мъжа ми я оряза много. Аз торих и я пръсках няколко пъти с амино мед. Не от буркан. Grinning Съживи се. Ето така изглежда сега. Надявам се да се оправи.

Сега я снимах. Дано се вижда.

Последна редакция: пн, 08 сеп 2025, 23:00 от Minnie.Mouse

# 4
Аз като преполея цветята им докарвам хлороза. Но забелязах, че не всичкото желязо е хубаво. От една аптека купих и никаква работа не свърши. На Опал Зи обаче мога да кажа, че е чудесно и още след първото напръскване има ефект и листата стават по-тъмни. Много съм доволна от тяхното.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 14:45 от Morkovelka99

# 5
Ще го потърся това на Опел Зи. Аз пръсках с едно амино желязо, две се пооправиха, но листата не са хубаво зелени, каквито трябва да са.

# 6
Ето го, преди няколко седмици взех 2 пакета, тези дни ще ида за още няколко, че да си напълня шишето от фалшиментовото и да си имам като ми потрябва.

А от това не съм доволна, него ми продадоха от аптеката, но няма такъв хубав ефект нито при поливане, нито при пръскане. Шишето е супер голямо, а вътре има 1 лъжичка 😀

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 14:44 от Morkovelka99

# 7
  • Пловдив
Собственичката на местния разсадник е ландшафтна архитектка и ме е предупредила да не купувам върба на щамба .Каза ,че са с кратък жизнен цикъл и не си заслужава  .Къдравата върба ,която имам също не е с кой знае колко дълъг живот на хартия -25г .
Ако не я поливам обилно на няколко дни ,някой долен клон започва да жълтее .Първата година си мислех ,че са паразити ,докато усетя колко жадна за вода е .

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 18:37 от nelina_london

# 8
Как мислите, на какво може да се дължи изсъхването на сливови дървета, на възраст са над 10 години, но тази година първо изсъхнаха 5-6, т.е. въобще не се раззелениха, а други имаха листа и изсъхнаха с листата?

# 9
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Случва се присадката да се "откъсне" от корените. Обяснявали са ми, че понякога корените, които са джанка, растат с различна скорост от присадената част и връзките между тях се разкъсват. Най-често се случвало пролетта при бурния растеж. Затова дървета с присадка имали 10-15 години живот.
Важало за всички, не само за костилковите.

# 10
Е как за всички. Дядо ми ашладисвашв, лека му пръст, отдавна не е сред нас, но дърветата, дори необгрижени, са си живи и здрави. Сега какво продават, не знам...и аз мълча едни фиданки....жалка работа.
Възможно е да е новия хит сред паразитите, черна златка. Ларвите изяждат корените. Заразата е масова, а противодействие почти няма. Също така се измени климата, пролетта стана късна,  някои сортове страдат.

# 11
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
И моя дядо ашладисваше. На клони. Имахме круша, която раждаше четири различни сорта круши.
 А сега режат цялото стъбло и слагат новото.

# 12
Наистина във фейсбук имаше пост точно за черната златка, изисква много грижа, пръскане, торене. Благодаря на отзовалите се.

# 13
Какво бихте ме посъветвали за озеленяване на двор, който няма да кося - нано, микро детелина или дихондра?

# 14
Моята нанодетелина, ако не се коси, става много дълга. Почвата под нея - много влажна, тръгва мъх, от който няма отърваване. На шеста година нищо нано не остана, жалка гледка. И се прехвърля в лехите. Рай за охлюви гадни. Дихондра не е ли едногодишна?
Не помня дали съм споделяла, при мен се получи естествен безплатен мулч след подстригване на листата на бръшлян. Домързя ме да ги махам, изсъхнаха и засега вършат работа ).  Дано под тях да не се завъждат охлюви.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 12:21 от La_Valletta

Общи условия

Активация на акаунт