Градинарство - моето хоби 37

• 2 254
  • 70
  •   2
Отговори
# 15
Наистина във фейсбук имаше пост точно за черната златка, изисква много грижа, пръскане, торене. Благодаря на отзовалите се.
Това предположи и нашия тревокосач

# 16
Ами, не, дихондрата е многогодишна. Май на нея ще се спра. Благодаря!

# 17
vselena, тази пролет много овошки измръзнаха от късния студ. Ако е черна златка трябва да има следи по кората. Сега се появи и друг вредител от рода на сечковците - Aromia bungii

# 18
Искам да ви питам нещо ? През 2022 г. засадихме слива ,,Стенли" и череша ,,Хрущялка". Попринцип от третата или четвъртата година трябва да започнат да раждат. Тази година след като славата подари повечето опашки, не видях следи да е имало цветчета. Да се надяваме догодина да родят и да не падне слана късно.

# 19
Ако имат листа, значи нищо им няма.

# 20
  • София
Като си говорите за овошки някой има ли идея на какво може да се дължи смола по ствола на череша?

# 21
  • густо майна Филибето
Да се присъединя към мнението, че върбите фламинго често умират от зле направена присадка. Сигурно ги правят на конвейер и се съмнявам че се стараят. И аз имам една умряла, инсекти нападнаха присадката, а до езерото нямаше как да пръскам.
Не мога да правя присадки, но визуално много от тях ми изглеждат зле. И не само на върбите. Sad На мен и люляци на присадки са ми умирали,  и тогава агроном беше предположил, че е от там.. Заразява се с някакви гъби и умира. Ами вече се уверих, че се случва нерядко.

Флоксче, благодаря ти за избора на снимка!  Heart

# 22
  • Пловдив
Любознателна ,а аз искам да ти благодаря за обстойния анализ и препоръки за декоративните треви .Нарочно не писах тогава ,защото като се вглъбя в нещо и откликвам след всеки пост ,често останалите не се включват дори със собствените си идеи ,снимки или проблеми от градините си и ми става гузно .
 Категорично съм "за" Каламагростиса .Много ми хареса и вариацията му (Брахи...нещо си),която имаш .Ще се радвам да ни го покажеш на снимка ,цъфнал .

Каква ли е причината едната Ехинацея да връзва псевдоцветове ,без цвят ?

Всичко това на снимката не е цъфтяло .Дали да я орежа? Другата чак увисна от цвят .

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 23:00 от nelina_london

# 23
Хе, и на мен понякога ми става неудобно, че всеки втори пост е мой, и се сдържам Blush
За ехинацеята не знам, но на мен ми харесва така с топчетата. При мен не щат изобщо да растат, на втората година изчезват.

Много ми се иска да изрина градината, да разместя всичко и да започна отначало. Вече поне две години упорито ми се върти тази мисъл, аз я гоня - тя се връща. Някой правил ли е така? Разубедете ме, моля ви!

# 24
И аз имам нови идеи за градината, но няма кой да ми се върже на акъла и сама не мога да ги реализирам 😄

Момичета, цикламите дето ги продават в саксии наесен и градинските циклами едни и същи ли са или различни сортове.

# 25
Различни са. Аз не ги различавам, но тези дето се продават в саксия не издържат люта зима, въпреки че обичат на хладно.

# 26
Много ми се иска да изрина градината, да разместя всичко и да започна отначало. Вече поне две години упорито ми се върти тази мисъл, аз я гоня - тя се връща. Някой правил ли е така? Разубедете ме, моля ви!
Няма да те разубеждавам аз. Joy Може да пробваш с един кът. Аз тази година така направих. Лавандулите ми вече бяха взели дали. Та изкорених ги, 8-9 броя, прекопах и си направих моя си комбинация от треви, лавандула, рози, ехинацея. Ще покажа снимки, когато се прибера сряда-четвъртък.

# 27
  • Пловдив

Ако си от хората ,,които наистина знаят какво искат ,а не просто "нещо различно" от положението в момента ,бих ти казала "действай" .
Бих прежалила всяко цвете и малък храст,но дърветата - не .
При мен  ,също често има моменти ,в които искам всичко да е само зелено , бяло и лилаво ,но се познавам добре .Харесвам всички възможни вариации за интериор,екстериор и ландшафт ,идеите при мен летят и се сменят ежедневно , затова си седя на непостоянното  дупе.

# 28
Ооо, знам точно какво искам, след толкова години експерименти вече всичко ми се изясни. Знам кои растения харесвам и виреят добре при мен, знам как да ги подредя, за да се развиват добре, знам как да направя градината лесна за поддръжка. И също знам колко много работа се иска, за да го направя Grinning
А моята градинка още от началото е предимно в розово, бяло и синьо. Но не съм си го поставяла за цел, явно това харесвам - това садя.

# 29
В предната тема някой пита за една фреза, как се справя с твърда почва. Точно същата фреза ползвахме по неволя за основно прокопаване на двор, твърд като камък(а и с много камъни)  близо половин декар прекопа отлично, после мотора падна. Буквално🤣 Знаехме, че не е подходяща, но се наложи и като цяло свърши работата за която ни трябваше.
Въпрос, искам да посадя луковици на лалета и зюмбюли в голяма саксия. За момента двора ми не е готов и няма как да ги посадя в земята, а искам пролетта нещо цъфнало, затова реших варианта със саксията. Около 40см е ширината.
По-дълбоко слагам лалетата, по-плитко зюмбюлите, гледах някакви схеми уж. И като са покрити със земя и готови за зимуване, не ги поливам, остават си в абсолютно суха почва? Или ги поливам веднъж при засаждане само? Ще зимуват в мазата, ранна пролет ще ги извадя на открито. А като ги извадя ако не са много ниски температурите да полея? Хич нищо не разбирам   не съм имала двор до сега. Нито пък цветя.

Общи условия

Активация на акаунт