Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 7 380
  • 151
  •   3
Отговори
# 30
  • Melmak
Препаратите не ги смятам към храната. Пазарувам от дм и не са толкова скъпи. Ползвам прах за пране - ариел, персил и дм-ски. Чат-пат купя някой гел за пране за по-нежни тъкани. Взимам само като видя на промоция, зареждам се с прах за пране за напред, защото пералнята работи всеки ден. Омекотители пак на промоция или от дм.

Пенсионерите не си позволяват много ако са с ниски пенсии. Обаче гледам и майка ми, и свекър ми, и баща ми преди да почине.. те не се хранят като млад човек. Гледат нещо по-леко, може и постна яхния. Вкъщи постно не се яде. Аз трябва да ям протеини, постно не мога.

# 31
  • Между гори и планини
Има хора които карат на промоции и евтина храна за сметка на качеството. Пенсионерите например.
Аз пролетта направих опит от седмица да ядем сано неща от фризера ( има и месо) и мазата. Забраних купуването на каквото и да е било. Смятам скоро да въведа същото правило. Аз имам градина и затварям страшно много зимнина, не успяваме да я изядем, а купуваме.

# 32
Вкъщи разходите за храна и препрати /почистващи, перилни, за лична хигиена/ от началото на годината варират в диапазона 700 - 1000 лв. на месец за двама души, предимно от големите вериги. Ще излъжа, ако кажа, че не заглеждаме брошурите с промоциите Simple Smile
Рядко пазаруваме по списък, а седмичните менюта за готвени все още остават в графата "от следващия месец".

В отделно перо са средствата за храна, които харчим за работа, като за там сме си заложили бюджет от 200 лв. за двамата. В повечето случаи обаче си вземаме от вкъщи, като една трета от тези пари остават непохарчени.

# 33
3 членно семейство сме в голям град близо до София/казвам го, защото цените са по-високи поради тази причина/. За храна, препарати и други консумативи от ежедневието си отиват по около 300лв на седмица само за пазар. По заведения не ходим. Тук не включвам джобните на тийнейджърът, които са 150лв на седмица през учебно време - излиза сутрин в 7 и се прибира вечер в 21.30 - яде почти само навън. Старая се да купуваме качествено месо, сирена, мляко, зеленчуци. За съжаление купуваме и доста боклуци /безалкохолни, чипс и т.н./, но... Не пушим и не злоупотребяваме с алкохол - мъжът ми пие по една бира вечер.
Дупе знае и две и двеста. Преди години готвех с едно пакетче кайма супа топчета и мусака. Нямахме за повече. Дано не се налага пак, но наложи ли се - знам как става.
Следя промоциите разбира се, но си имам принципи и от някои от веригите купувам само пакетирана храна.
Опитвам се да спестявам, понякога ми се получава...

# 34
Аз, когато съм в София започвам седмицата с преглед на брошурите на всички вериги.Като пенсионерите съм😀Определяме откъде какво ще се пазари през седмицата,  но абсолютния минимум, който съм забелязала е  100 лв. Седмично.Това се случва, ако е пазарено по-стабилно предишна седмица,например.С бебе съм ,втора година на 780 лв и тинейджър.Не е лесно

# 35
  • Melmak
100 лв на седмица е много трудно. Ако сложиш 4-5 кг месо, дори свинско да е, по 14 лв 60-70 лв. Отделно зеленчуци, нещо друго…

# 36
  • София
Аз видях още по-ограничен бюджет и от моя за храна и ми настръхнаха косите - без плодове и зеленчуци, без прясно месо. Отделно, без козметика и без алкохол.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 13:51 от Rockstar

# 37
Около 400 поне на седмица за тричленно семейство, което почти не яде 😀
Проблемът е, че не готвя много и ми трябва нещо бъро, та редовно взема сьомга от лидл, някакви стекове, аз ям само салата, но я риба тон сложа, бурата, моцарела.
Сега започвам да изучавам нови рецепти и ще готвя повече, за да има и за детето за училище, та се надявам да падне усезаемо разходът.

# 38
  • София
И още 300 за буквар Stuck Out Tongue Winking Eye

# 39
  • Out of the Mix
Усеща се инфлацията, то какво да се усеща, виждам разликата в цените спрямо миналата, по-миналата година, купувам абсолютно едни и същи неща, с някои малки дреболии за разнообразие, но не ги броя.

Основните продукти са едни и същи от едни и същи места.
На някои артикули цените са се задържали.
Гледам зехтинът поевтинява.

Е са одеве взех сирене Хармоника - 13 лв. 400 гр. (30.50 лв. кг.), че не съм купувал от много време сирене, а с копривата ми се дояде. Невероятно вкусно е, твърдо, узряло, както си трябва, не мазно и лепкаво.
Преди години купувах Тертер (развалиха го), но това е по-добро определено.
Киселите млека 2% също, но цената не е мръднала, същата си е отпреди 2.60-2.70, но взех на 2.35 на промоция.
Промоции следя дотолкова, че знаейки цените, и като е по-евтино знам, че съм спестил.
Друг пример тоалетната хартия Емека, без аромат, бялата я взимам на 2.90 4 броя, което няма по-евтино. Иначе е 3.50-4.00 навсякъде.

Просто примери.

Пилешките гърди от скарата са ми 5.60 вече бройката. Само допреди 4-6 м. бяха 4.00-5.00 според това откъде купуваш. Иначе искат вече и 6-7 лв.
Порция Лефер е 5-7 лв., отделно си натъманяваш гарнитура, примерно салата витамина, или домати, краставици.
Понякога вкъщи има останало пюре от кореноплодни и се дояжда с рибата да кажем.

От Кауфланда взимаме от време на време ципура или лаврак и си печем вкъщи.
Както и сьомгова пъстърва, чието парче е доста голямо и реално са си 4 порции, около 18-20 лв. е парчето, което е изгодно реално.

Скъпа ми е храната, ям само филета и скъпи риби.
Без зеленчуци, плодове, месо и ядки ежедневно не оставам.

Купувам и някакви засукани, скъпи органик и веган десерти от време на време, маса пари са.

Глезим се 2-3 пъти в месеца със скъпи пици от ръжено брашно с квас с 48 ч. ферментация по поръчка.

Поне 1100-1200 са ми глезотиите.

Сметките, горивото, поддръжката на колата отделно.

Мойта все още нищо не е пазарувала, но и това ще дойде, че съм капризен и не ям всичко, а купувам от определени места само.

Иначе ще се готви основно, не за друго, а защото знам какво сме купили и сложили на масата на 100%.

Въпреки че може и на купено само с леки "доработки" вкъщи.

Играл съм си със сметки, порцион обяд, вечеря в момента излиза 9-13 лв. средно, нещо по-засукано може да отиде към 20, но да кажем средно 11-12 лв. на човек, без значение ще се сготви, или ще купиш от избрано място качествена храна. По-изгодно е, когато системно само се готви и се хапва една тава или тенджера от двама души да кажем 2 дни, щото за повече омръзва, и не ми се яде едно и също нещо повече от 2-3 последователни пъти, дори любими неща, защото е добре да се разнообразява.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 16:01 от Revoker

# 40
  • София
Миналата пролет беше нещо тотално! Примерно прясното и киселото мляко скочиха със 100 процента. Абе въобще - беше голям скок на всички хранителни стоки.

# 41
У нас мъжът ми и синът ми са на обща храна и за тях отиват около 900-1000 лв. Аз готвя за себе си отделно, не ям това, което ядат те. Моите пари за готвена храна са между 150 и 200 лв. Но вече всеки ден се налага допълващо хранене с ентерална храна заради безобразно ниското качество на храната. От големи вериги като Кауфланд и Лидъл вече купуваме на промоция само хигиенни материали, след като изхвърлих развалено телешко, както и вмирисани пилешки бутчета.
Наскоро с мъжа ми пазарувахме прясно телешко за мен, бях първата, която купи от тавата с месо. След няколко дни се върнах в магазина и видях, че тавата си стои непокътната, никой не е купил след мен. Изглежда 24 лв за килограм месо е много за хората. Бяха променили срока на годност. После ще го направят на кайма. Това не ми харесва. Ще се налага да обикалям магазините в търсене на телешко, защото свинско не мога да ям.

# 42
  • София
Телешкото е наистина скъпо, дори за стандартите на София и върви трудно. Понякога си взимам ирландско на промоция в Кауфланд, въпреки че знам, че е размразено.

# 43
Точно такива невидими за другите неща оскъпяват храненето на тези, които са подчинени на диета. Всекидневното купуване на допълваща храна ми вдига сумата с 6-7 лв. Да не говорим, че и нея търся по аптеките,  не навсякъде намирам.  Забравих да допълня, че с мъжа ми изобщо не ходим по заведения, а сина си плаща сам яденето навън, така че е скъпа храната вече много.

# 44
Между 1200-1600 за трима през 2024 и 2025 г. и очакавам 2026 да е още повече. Също така се надявам, до март 2026 нещата да тръгнат надолу с цените - защото то просто няма да има кой да ги купува тези  х2 поскъпнали продукти. Ние купуваме много плодове и зеленчуци; сирене; кашкавал и месо;

Общи условия

Активация на акаунт