Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 11 706
  • 311
  •   7
Отговори
# 300
  • Варна
Жилищата у нас са като в другите държави

Не точно, ама не ми се спори. Всеки може да пробва и да разбере " аджеба " колко е по-насметка там в западна Европа.
  Все пак да видим колко наши пенсионери ще отидат в чужбина след пенсия Grinning. Eдинствените такива са , които ходят при децата си в чужбина да гледат внуци. За други / които се местят за по-евтин живот/ не съм чувала аз поне.

# 301
Не знам с българска пенсия къде ще живееш по- добре.

# 302
  • Варна
Не знам с българска пенсия къде ще живееш по- добре.
Никъде.Навсякъде е по-висок стандарта почти. В Африка някъде вероятно ...но пак не съм сигурна.
Много хора смятат обаче,  че щом се намират прах за пране и някакъв по-евтин салам и кашкавал от в България живота е по-насметка.
Че ако не ти покрива здравната застраховка един преглед при кардиолог може да ти е 200-250 евро. Това не го смятат за разход . А колко струва тази застраховка, и че много хора нямат пълна  заради таксите,  повечето изобщо не знаят.

# 303
  • Melmak
Колкото по-висок е стандарта/качеството на живот в една страна, толкова по-евтина е храната спрямо дохода. Няма как да е толкова странно, че храната в Швейцария е достъпна. Други неща там са скъпи. Също зависи къде “в чужбина”. Зависи и какво работят хората в домакинството. Моята майка е с минимална пенсия от 660 лв и не знам къде би могла да емигрира, за да ѝ е изгодно.

# 304
Бъркат хората екскурзия с емиграция. Ей това никога не съм го разбирала.

# 305
  • Варна
Бъркат хората екскурзия с емиграция. Ей това никога не съм го разбирала.

Който не е живял поне 1-2 години в чужбина, работил, осигурявал се  и плащал наем там,  няма как да знае. На такива хора чули това и онова от тоз и оня,  няма как да се взима мнението като истина.

# 306
С българска пенсия само някъде в Третия свят ще е добре, но там пък има много болести, на практика няма здравна система, транспорт, дори достъп до чиста вода, изобщо не е за пенсионери.

# 307
Според НОИ 800 хиляди българи взимат пенсия 630 лв, която е минимална, или по-ниска. Много от пенсионерите нямат достъп до медицинска помощ, защото лекар наоколо изобщо няма. Идването на линейка при спешен случай е почти изключено и тези хора оцеляват, купувайки всичко на цени като останалите. Обаче могат да оцелеят само тук.....
Никой не ходи в чужбина поради същите причини, които спират и мен- не говоря местния език, не познавам мястото, а е късно да започвам отначало. При евентуален проблем, връщането става невъзможно. Чужденците просто изоставиха евтините си къщи тук и се върнаха у дома при проблем, докато български пенсионер трябва да продаде жилището си и то ако е в голям град и да се премести.
И отново, пенсионерите няма да търсят работа, няма да се осигуряват тепърва в чужбина. Би трябвало да могат да ползват медицинска помощ със застраховката, която имат от България, като член на ЕС. По подобие на студентите.

Цитат
Колкото по-висок е стандарта/качеството на живот в една страна, толкова по-евтина е храната спрямо дохода.
Това е ключовият израз за ситуацията, за която пиша. В България животът на пенсионерите се върти около осигуряване на прехраната и отоплението им през зимата. Както и на закупуването на лекарства, които са по-скъпи, отколкото в останалите държави. Много често липсват в аптеките и се търсят от чужбина.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 13:27 от Ън

# 308
  • Между гори и планини
Майка ми е с пенсия 630+200 вдовишка от баща ми. Тя по принцип се храни като врабче, следи промоции. И веднъж годишно аз ѝ нося касети зеленчуци и кори с яйца, а зимата пращам буркани.

# 309
  • Варна
Нещата с болнично и извънболнично лечение далече, не стоят така , както ни се иска в ЕС. Тука е трудно и мрънкаме , а там за преглед с месеци се чака понякога, и много неща също се оказва че се заплащат . Не всичко е като по филмите. Не знам как се живее в Западна Европа с 350 евро на месец, аз не съм видяла подобен прецедент, разходите не са само храна, ама изобщо, било и на пенсионер.
А  как точно ще си купи апартамент в Испания, Франнция или Германия един пенсионер , който живее в Сливен, Хасково , Търговище и т н.. Даже в София , ако си в Люлин трудно е съпоставимо с жилище в Лондон или Мадрид  Simple Smile  Какви спестявания трябва да има, колко ще вземе от един апартамент в провинцията, или наем да плаща ...Grinning  ?

# 310
  • Швейцария
Невъзможно е с българска пенсия да се живее в чужбина. На мен само здравната ми застраховка е 450 франка на месец. То и в България е трудно. Майка ми е с 600 лв пенсия и ако не сме ние да я подпомагаме не виждам как би могла да се оправи.

# 311
Пенсионерите, които отиват да живеят в Западна Европа, САЩ, Канада и пр., поне около мен не разчитат само на пенсиите си. Кой има успешни инвестиции и разчита на тях за ново начало, кой отива при установили се деца, кой - нещо хибридно между предишните варианти. Обаче ей така с две пенсии извън ЕС, но пак в първия свят... трудна работа. И в ЕС ще е трудно, де.

Общи условия

Активация на акаунт