Колко пари харчите на месец за храна? - 2

  • 10 549
  • 280
  •   3
Отговори
# 270
  • Мнения: 1 166
Аз съм с неспресо капсули и купувам от амазон на промоция или от фирмения им магазин в мола, когато ми изпратят код с отстъпка поне 25%.

За пастата - порцията е от 80гр. суха паста. На много места го пише това и по ресторантите е толкова обикновено.
За риба - филе 150 - 175гр., цяла риба - 300 - 350гр.
Миди - 500
Супа или манджа - 300гр.
Месо - зависи какво. С кокал (ребра, котлети и т.н.) - 500гр., стек - 300 (в сурово състояние, сготвен идва по-малко в чинията около 250гр).
Някои ястия са нарочно в размер "petite", като филе миньон, например - между 115 и 220гр. на порция.

# 271
  • Melmak
  • Мнения: 8 815
За кафето, Нарци, съм съгласна.
Аз имам делонги с обикновена цедка и купувам килограм кафе. Меля си го на кафемелачка вкъщи. Последно бях взела кг марка Segafredo, което е към 44 лв, с доставка 50. Бях в друг град, наложи се да поръчвам. Иначе купувам и други марки като са на промоция в магазините към 40 лв.
Капсулите са безумно скъпи и не ми харесват. Сега съм на гости на приятелка за седмица, тя е с Неспресо машина. Тук не са скъпи капсулите, но и кафето не ми харесва.

# 272
  • Мнения: 1 997
Знаете ли кога ще дам 6 лв за вода - точно никога. Пълня си шишето от къщи и в чантата. Пуканки си взимаме от киното. Докато има кой да ги дава, не чакайте цените да се нормализират.

# 273
  • Мнения: 1 430
Изчетох ви, сега и да се включа. Преди година почнах да си следя всички разходи в ексел и ми остана навик, та имам поглед. Сама съм, ям всякаква храна, не спазвам диети / режими. Нямам източник на домашна храна. Готвя рядко повече зимата, сега още съм на салати, маслини, котидж и други млечни, яйца, плодове и т.н. Не купувам скъпи деликатеси /рядко/, стремя се към неща на промоция или подбирам продукти на "разумна" за мен цена/качество за всичко, най-вече в Лидъл и квартално зеленчуково магазинче намирам такива. Например домат над 5 лв в сезон, сирене над 20 лв са ми скъпи, колбас над 30 лв също /някои шпекове са по толкова?! предпочитам филе или бекон/, има достатъчно алтернативи. Зехтините масово са 25-30 лв, но търся някой за 20-22 лв и така.  В същото време имам завиден апетит, хапвам доста, като ми се дояде нещо "деликатесно" си купувам - порция готова риба, по-засукано мезе, парче торта - не се лишавам, но не е всеки ден. Без алкохол.

Деля си разходите за храна в 2 групи: 1/ вкъщи (всичко купено влязло вкъщи, също и обяд ако си занеса от къщи за офиса) и  2/ извън вкъщи (кафе навън, закуска от пекарна, заведение, питие в клуб, дюнер, обяд на работа купен навън или в бистро, бисквити за офиса и т.н.). Бюджетът се върти в следните граници:

Група 1 - 300-400 лв според зависи. В период без работа се ограничавах, хранех се основно вкъщи и бяха 300-350 лв макс. Сега малко нагоре към 400(+).

Група 2 - 150-250 лв пак според зависи. И като не работех излизах да се разхождам и си вземах кафе на крак или закуска понякога. Веднъж месечно примерно с приятелка в заведение - ям салата или леко основно + нещо за пиене = към 25 лв. Излизане на някой клуб с вечеря преди това още по-рядко, там вече минимум 50-60 лв. Зависи колко ще се отпусна.

Общо 1+2 варират от 500лв до 600 и нещо  според период, доход, приоритети или накратко "дупе знае 2 и 200". Ако другия месец се хвана да пазарувам по-организирано, да правя някакво меню и да готвя повече като нищо ще падна с 50 лв директно. Абсолютно постижимо е, просто зависи какво иска да яде човек. Както казах обичам да ям и да си угаждам, но сигурно над 50% от продуктите са над психологическата ми граница за цена.

# 274
  • Мнения: 27 337
Скрит текст:
Изчетох ви, сега и да се включа. Преди година почнах да си следя всички разходи в ексел и ми остана навик, та имам поглед. Сама съм, ям всякаква храна, не спазвам диети / режими. Нямам източник на домашна храна. Готвя рядко повече зимата, сега още съм на салати, маслини, котидж и други млечни, яйца, плодове и т.н. Не купувам скъпи деликатеси /рядко/, стремя се към неща на промоция или подбирам продукти на "разумна" за мен цена/качество за всичко, най-вече в Лидъл и квартално зеленчуково магазинче намирам такива. Например домат над 5 лв в сезон, сирене над 20 лв са ми скъпи, колбас над 30 лв също /някои шпекове са по толкова?! предпочитам филе или бекон/, има достатъчно алтернативи. Зехтините масово са 25-30 лв, но търся някой за 20-22 лв и така.  В същото време имам завиден апетит, хапвам доста, като ми се дояде нещо "деликатесно" си купувам - порция готова риба, по-засукано мезе, парче торта - не се лишавам, но не е всеки ден. Без алкохол.

Деля си разходите за храна в 2 групи: 1/ вкъщи (всичко купено влязло вкъщи, също и обяд ако си занеса от къщи за офиса) и  2/ извън вкъщи (кафе навън, закуска от пекарна, заведение, питие в клуб, дюнер, обяд на работа купен навън или в бистро, бисквити за офиса и т.н.). Бюджетът се върти в следните граници:

Група 1 - 300-400 лв според зависи. В период без работа се ограничавах, хранех се основно вкъщи и бяха 300-350 лв макс. Сега малко нагоре към 400(+).

Група 2 - 150-250 лв пак според зависи. И като не работех излизах да се разхождам и си вземах кафе на крак или закуска понякога. Веднъж месечно примерно с приятелка в заведение - ям салата или леко основно + нещо за пиене = към 25 лв. Излизане на някой клуб с вечеря преди това още по-рядко, там вече минимум 50-60 лв. Зависи колко ще се отпусна.

Общо 1+2 варират от 500лв до 600 и нещо  според период, доход, приоритети или накратко "дупе знае 2 и 200". Ако другия месец се хвана да пазарувам по-организирано, да правя някакво меню и да готвя повече като нищо ще падна с 50 лв директно. Абсолютно постижимо е, просто зависи какво иска да яде човек. Както казах обичам да ям и да си угаждам, но сигурно над 50% от продуктите са над психологическата ми граница за цена.
Абсолютно приемливо звучи, разумен разход на месец около 600лв на месец за храна със пазаруване умерено и на промоция и без изхвърляне.  За сам човек. Без алкохол.

# 275
  • Мнения: 1 701
За спагетите - моята единична доза (за едно готвене) е 100г спагети, 400г доматен сос и 700г кайма и се получават около 4 порции. Ако мъжо не е на диета ги омита сам и наведнъж - както са си в тенджерата само настъргва отгоре малко сирене и докато питам добре ли са вече са изчезнали (аз не съм много по пастата и като опитам веднъж каймата и два пъти соса, съм се наяла).

# 276
  • Мнения: 13
Little Queen, извинете спагети 100 гр или 500 гр са?

За спагетите - моята единична доза (за едно готвене) е 100г спагети, 400г доматен сос и 700г кайма и се получават около 4 порции. Ако мъжо не е на диета ги омита сам и наведнъж - както са си в тенджерата само настъргва отгоре малко сирене и докато питам добре ли са вече са изчезнали (аз не съм много по пастата и като опитам веднъж каймата и два пъти соса, съм се наяла).
[/quote]

# 277
  • Мнения: 1 701
100г в сухо състояние, претеглям ги преди да ги сваря.

Скрит текст:
Понеже бурканите ми с доматен сос са по 400г, исках така да уцеля дозата, че да отива точно един буркан за едно готвене. Обичаме спагетите с много сос и много неща. Всъщност най-най-любимите на мъжа ми са с доматен сос и риба тон - тогава слагам едно бурканче риба тон филета, 170г е някъде. Ако са консерви - две, там месото е надробено и много по-малко. И не ползвам всичката мазнина от буркана с рибата, само половината, защото иначе става доста мазно. С остатъка става много хубав сос за салата Цезар. Отплеснах се.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 09:28 от Little Queen

# 278
  • Варна
  • Мнения: 1 362
Пак казвам, че хората сме различни. Особено мъжете. Ако аз ще се нахраня с 150-200 гр риба, то мъже има които ще изядат двойно повече / без да са дебели/ Особено има значение ако не се яде много гарнитура , а само зелена салата, рукола , краставица и лимони . Не всички хора ядат картофени салати или замразени зеленчуци. Но както има и жени даже , с една салата се нахранват , някои ядат салата , основно и десерт.
 Паста правя около 2/3 от пакета / 300-400 гр/ за трима ни и понякога не стига и правя цял, слагам кайма около 700 гр, гъби , сос, чедър  . Сина ми обаче много обича и яде голеееми порции.И преди това салата и после десерт. И да не помислите че е дебел  - на 17 години  е 183 см и 76 кг.

# 279
  • Мнения: 17 900
Рядко готвим за едно ядене, гледаме да има поне за обяд на другия ден.
Паста правим целия пакет, ядем я на 2 или 3 пъти, зависи колко сме гладни.

# 280
  • София
  • Мнения: 22 304
Little Queen, а аз си мислех, че нашите плуват в плънка. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт