Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 10 345
  • 274
  •   2
Отговори
# 225
Именно. Затова сме удари бойкот на пазаруване от такива места. Порциите само стават по-малки, а цените по-високи.

# 226
  • Варна
Да, така е.. И за пиците ми е направило впечатление, на много места са с оскъдна плънка, а една пица е около  16-20 лв. Наредили 2 парченца прозрачно прошуто и късче моцарела  и някакви руколи 4-5  Grinning да замажат положението.За тези пари е просто...

# 227
А едно парче пица от закусвални е 3 лева и посмъртно не можеш да се наядеш.Трвбват ти поне 2 парчета.Ами Мак доналдс кфс и всички такива вериги?Отивам в работно време в Мола защото имам да свърша РАБОТА и виждам опашки на бургерите...преди като съм ходила често също винаги е имало.опашки.Абе май инфлацията е само за нас тук дето пишем явно другите хора си имат пари

# 228
Скрит текст:
Човек трябва да си прави сметката. Ние например вместо бутилка по литър вода, както се даде за пример по-горе, купуваме туби с 11л за 3 лв. Зехтин купувам в тенекия от 3л за 30 лв.
Въобще не знам какво е това толкова скъпо кафе за 40 лв/ кг.

Лаваца мляно. Само такова пием от поне 15 години. Преди пандемията беше 20тина лева килограма, сега на промоция 250гр е над 10лв. Weary

Зехтин се намира на промоция и по изгоден, но пак за домакинството поне 1-2литра на месец отиват (ядем салати ежедневно). Средно качество зехтин, не някакъв италиански висок клас или марков.  Отделно олио за готвене, масло за някои неща се ползва.
Няма да ме убедите, че с по 200лв на месец на човек се изхранва качествено. Компромиси, лишения, да.
Икономията, майка на мизерията.

Вода от чешмата не съм пила и да не дава господ да ми се налага да пия. Също и пластмасови зеленчуци не желая да купувам, оглеждам се за нещо био, дори и да не е всеки ден.

Тия дето вечряли леща им свалям шапка, но у дома имам 2ма месоядни, и лещата е апетайзър.

Вода пием Девин, купуват се бутилки по 1л, малки по 0.500л и за готвене 11л.

# 229
  • Варна
Тийнейджърите ядат в тия Молове главно, някои деца разполагат с много пари ежедневно. От сина ми знам, че някои изобщо не се хранели вкъщи , давали им пари само навън да си взимат / ?!?/ Тук там някоя млада двойка също . Аз в мола съм яла 2 пъти тази година, единия път точно в Пицалаб, но то това не ресторант а някакъв тейкауей. Да сгънеш нещо преди киното да кажем. Пак идва по 15-20 лв поне на човек , то без сервиз на някакви скапани масички около магазините. И да имам големи възможности не бих го счела за голямо изживяване. Има да кажем 2-3 ресторанта по като хората в един мол, но повечето са тип МаКдоналдс и не са ми типа. А пак са си скъпи.

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 17:04 от Vessi_to

# 230
В български мол много рядко сме сядали да се храним. Едно, че качеството е ниско, хигиената и тя, а и е ужасно скъпо.
Сладкарниците най вече, на по кафе с приятели. Или едни пуканки с киното, то и те бяха май 8лв ако не се лъжа.
Та 200лв на месец на човек казвате, сигурно някъде в Северозапада където няма изкушения.

# 231
  • Варна
В български мол много рядко сме сядали да се храним. Едно, че качеството е ниско, хигиената и тя, а и е ужасно скъпо.
Сладкарниците най вече, на по кафе с приятели. Или едни пуканки с киното, то и те бяха май 8лв ако не се лъжа.
Та 200лв на месец на човек казвате, сигурно някъде в Северозапада където няма изкушения.

в Синеланд малките са 5 лв , в неделя точно бях на кино 2 билета за ай макс и едни пуканки 45 кинта Simple Smile
Тортите са ужас, 8-11 лв парчето.И някои са гадни или застояли .

# 232
  • София
Аз лично ям риба/производни около 10 пъти месечно и пак ми се струват баснословни някои от цитираните цени.

1кг сурова риба, разделена на 5 порции - 35 лв
2 пъти калмари туби по 200гр - под 10лв
2 пъти консерва риба тон - 8лв
Сельодка - 5лв
Под 60лв и това е най- скъпото "месо" . Всичко друго е по- евтино. И пилешко, и телешко, свинско също.

Не смятам цени на ден, защото ми е нелогично, повечето неща са изразходване за повече време

# 233
Водата:
Нашата чешмяна вода в квартала ни е с отлично качество. Зависи в кой град сте или квартал на София, за да се види от кой водоизточник ви се доставя. Досега така ми са се случвали местата за живеене просто.
Едното дете студент в чужбина и също си пие чешмяна вода.
Въпрос на лична преценка си е и лабораторен анализ.
Свекърва ми пък пие само газирана вода - така са си възпитани тяхното поколение;
Но във всякакъв аспект се стремим да ограничим пласмасата в къщи - бутилки, тарелки, чашки, сламки, кисийки и торбички не ползваме;

КФС, Макдонлдс, и подобни:
Моите деца никога не са ги яли тези неща. И у нас никога не семе купували. Не им липсват и не им прави впечатление. Просто знаят , че са вредни и не си ги позволяват. Само аз преди години с едното като бях бременна си купувах понички Дънкин-донътс - тогава ги имаше по-масово, но това беше период;

Дюнери:
Оптивали са 2-3 пъти, за да знаят какво е - не им харесва;

Кафето:
За съжаление и ние като So Lucky* пием от това кафе. Само си маркирам как за 2 години поскъпна почти двойно. В работата някой беше казал, че имало някаква криза в посевите след ковида насам....ама не съм я проверявала тази информация;

Плодове и зелечуци:
Купуваме и ядем в големи количества - основен източник сергияата пред лбока - защото човека си сади и продава розовите домати; Другите неща си ги взима от софийската борса, като си избира доста качествени продукти;

Месо:
Ние сме си месоядно семейство - яде се във всякакви варианти и често;

Сирене, яйца, кашкавал:
Купуваме от проверени млекарници - на седмична база;

Последна редакция: ср, 01 окт 2025, 17:57 от drakon4e

# 234
Обикновен студент на непълно работно време в столицата. Отново не разбирам защо е необходимо да се поставят епитети. Не смятам че е мизерия човек да си прави сметката, с оглед цените и нарастването им.
Вкъщи се държи на разнообразното хранене, това включва и някой постна манджа. Щом сме здрави, прави, млади, щом всички изследвания не доказват налични дефицити явно си набавяме достатъчно.
Искрено се радвам че има хора и семейства, които могат да си позволят по-висок разход за храна. Това означава за мен, че има работливи и успешни хора.

# 235

в Синеланд малките са 5 лв , в неделя точно бях на кино 2 билета за ай макс и едни пуканки 45 кинта Simple Smile

Ама синеланд е евтино кино което го има в София но не и в другите градове...В Синема Сити и кино Арена пуканките започват от 10 лева нагоре малката вода е 6 лева!!!Билетите без коментар всичките 2Д са по 16  лева

# 236
Скрит текст:

Ама синеланд е евтино кино което го има в София но не и в другите градове...В Синема Сити и кино Арена пуканките започват от 10 лева нагоре малката вода е 6 лева!!!Билетите без коментар всичките 2Д са по 16  лева
Ех тази София. Sweat Smile
Дамата която е писала за малките пуканки 5лв е от Варна.

Има и други градове, България не е София.
Поне в столицата заплатите ви са прилични, какво да кажат хората в провинция (както казвате вие за Пловдив, Варна, Русе и т.н.) където заплатите ниски, а свястното кафе си е на една цена в цялата страна.

# 237
Колко хора тук твърдят, че човек може да се изхранва с 200 лева месечно? Повечето пишат за суми около 400-500 лева на човек.

# 238
Аз казах за 600 за трима (двама възрастни и едно момиче на 4), но с уговорката, че това са ни само вечерите, без битова химия, без ресторанти.

Въобще не се храним лошо, не пестя от храна, просто си правя сметката, аз парите все пак по дърветата не ги събирам, за да ги пилея. Смея да кажа, че покрай детето и ние се храним по-добре и разнообразно, защото преди нея мъжът ми да опита леща, булгур, пилаф с арпа фиде, киноа - беше абсурд. Позволяваме си и сьомга, и скариди, преди няколко дни правих спагети с допълнително сос Тепанада с печурки и сушени манатарки - пак го смятам 10лв, не на човек, а общо вечерята.

Че е поскъпнало всичко, поскъпнало е, но не мисля, че сумите, които част от потребителите цитират, са реални.

# 239
  • Между гори и планини
Днес специално гледах цените в магазина. Ние пием Нова Бразилия мляно - 25 лв килограм, тоест 2 пакета по 500 гр. Вода пием с диспенсер в туби от 11 л, ние сме на село с каптаж и не бих пила чешмяна вода, въпреки, че става за битови нужди.
Зехтин купувам веднъж на няколко месеца 3 л - 30 лв - турски от един пазар до нас. Не съм усетила разлика със зехтин за 25 л литър от Кауфланд.
Ако живеех близо до хранителни вериги, щях доста да следя промоциите на определени стоки. Но пък откакто живея на село почти не ми се налага да пазарувам от там, освен както днес - стек олио, захар и брашно. Неща които поне половин година няма да купувам.

Общи условия

Активация на акаунт