Колко пари харчите на месец за храна? - 2

• 12 180
  • 316
  •   3
Отговори
# 270
Аз съм с неспресо капсули и купувам от амазон на промоция или от фирмения им магазин в мола, когато ми изпратят код с отстъпка поне 25%.

За пастата - порцията е от 80гр. суха паста. На много места го пише това и по ресторантите е толкова обикновено.
За риба - филе 150 - 175гр., цяла риба - 300 - 350гр.
Миди - 500
Супа или манджа - 300гр.
Месо - зависи какво. С кокал (ребра, котлети и т.н.) - 500гр., стек - 300 (в сурово състояние, сготвен идва по-малко в чинията около 250гр).
Някои ястия са нарочно в размер "petite", като филе миньон, например - между 115 и 220гр. на порция.

# 271
  • Melmak
За кафето, Нарци, съм съгласна.
Аз имам делонги с обикновена цедка и купувам килограм кафе. Меля си го на кафемелачка вкъщи. Последно бях взела кг марка Segafredo, което е към 44 лв, с доставка 50. Бях в друг град, наложи се да поръчвам. Иначе купувам и други марки като са на промоция в магазините към 40 лв.
Капсулите са безумно скъпи и не ми харесват. Сега съм на гости на приятелка за седмица, тя е с Неспресо машина. Тук не са скъпи капсулите, но и кафето не ми харесва.

# 272
Знаете ли кога ще дам 6 лв за вода - точно никога. Пълня си шишето от къщи и в чантата. Пуканки си взимаме от киното. Докато има кой да ги дава, не чакайте цените да се нормализират.

# 273
Изчетох ви, сега и да се включа. Преди година почнах да си следя всички разходи в ексел и ми остана навик, та имам поглед. Сама съм, ям всякаква храна, не спазвам диети / режими. Нямам източник на домашна храна. Готвя рядко повече зимата, сега още съм на салати, маслини, котидж и други млечни, яйца, плодове и т.н. Не купувам скъпи деликатеси /рядко/, стремя се към неща на промоция или подбирам продукти на "разумна" за мен цена/качество за всичко, най-вече в Лидъл и квартално зеленчуково магазинче намирам такива. Например домат над 5 лв в сезон, сирене над 20 лв са ми скъпи, колбас над 30 лв също /някои шпекове са по толкова?! предпочитам филе или бекон/, има достатъчно алтернативи. Зехтините масово са 25-30 лв, но търся някой за 20-22 лв и така.  В същото време имам завиден апетит, хапвам доста, като ми се дояде нещо "деликатесно" си купувам - порция готова риба, по-засукано мезе, парче торта - не се лишавам, но не е всеки ден. Без алкохол.

Деля си разходите за храна в 2 групи: 1/ вкъщи (всичко купено влязло вкъщи, също и обяд ако си занеса от къщи за офиса) и  2/ извън вкъщи (кафе навън, закуска от пекарна, заведение, питие в клуб, дюнер, обяд на работа купен навън или в бистро, бисквити за офиса и т.н.). Бюджетът се върти в следните граници:

Група 1 - 300-400 лв според зависи. В период без работа се ограничавах, хранех се основно вкъщи и бяха 300-350 лв макс. Сега малко нагоре към 400(+).

Група 2 - 150-250 лв пак според зависи. И като не работех излизах да се разхождам и си вземах кафе на крак или закуска понякога. Веднъж месечно примерно с приятелка в заведение - ям салата или леко основно + нещо за пиене = към 25 лв. Излизане на някой клуб с вечеря преди това още по-рядко, там вече минимум 50-60 лв. Зависи колко ще се отпусна.

Общо 1+2 варират от 500лв до 600 и нещо  според период, доход, приоритети или накратко "дупе знае 2 и 200". Ако другия месец се хвана да пазарувам по-организирано, да правя някакво меню и да готвя повече като нищо ще падна с 50 лв директно. Абсолютно постижимо е, просто зависи какво иска да яде човек. Както казах обичам да ям и да си угаждам, но сигурно над 50% от продуктите са над психологическата ми граница за цена.

# 274
Скрит текст:
Изчетох ви, сега и да се включа. Преди година почнах да си следя всички разходи в ексел и ми остана навик, та имам поглед. Сама съм, ям всякаква храна, не спазвам диети / режими. Нямам източник на домашна храна. Готвя рядко повече зимата, сега още съм на салати, маслини, котидж и други млечни, яйца, плодове и т.н. Не купувам скъпи деликатеси /рядко/, стремя се към неща на промоция или подбирам продукти на "разумна" за мен цена/качество за всичко, най-вече в Лидъл и квартално зеленчуково магазинче намирам такива. Например домат над 5 лв в сезон, сирене над 20 лв са ми скъпи, колбас над 30 лв също /някои шпекове са по толкова?! предпочитам филе или бекон/, има достатъчно алтернативи. Зехтините масово са 25-30 лв, но търся някой за 20-22 лв и така.  В същото време имам завиден апетит, хапвам доста, като ми се дояде нещо "деликатесно" си купувам - порция готова риба, по-засукано мезе, парче торта - не се лишавам, но не е всеки ден. Без алкохол.

Деля си разходите за храна в 2 групи: 1/ вкъщи (всичко купено влязло вкъщи, също и обяд ако си занеса от къщи за офиса) и  2/ извън вкъщи (кафе навън, закуска от пекарна, заведение, питие в клуб, дюнер, обяд на работа купен навън или в бистро, бисквити за офиса и т.н.). Бюджетът се върти в следните граници:

Група 1 - 300-400 лв според зависи. В период без работа се ограничавах, хранех се основно вкъщи и бяха 300-350 лв макс. Сега малко нагоре към 400(+).

Група 2 - 150-250 лв пак според зависи. И като не работех излизах да се разхождам и си вземах кафе на крак или закуска понякога. Веднъж месечно примерно с приятелка в заведение - ям салата или леко основно + нещо за пиене = към 25 лв. Излизане на някой клуб с вечеря преди това още по-рядко, там вече минимум 50-60 лв. Зависи колко ще се отпусна.

Общо 1+2 варират от 500лв до 600 и нещо  според период, доход, приоритети или накратко "дупе знае 2 и 200". Ако другия месец се хвана да пазарувам по-организирано, да правя някакво меню и да готвя повече като нищо ще падна с 50 лв директно. Абсолютно постижимо е, просто зависи какво иска да яде човек. Както казах обичам да ям и да си угаждам, но сигурно над 50% от продуктите са над психологическата ми граница за цена.
Абсолютно приемливо звучи, разумен разход на месец около 600лв на месец за храна със пазаруване умерено и на промоция и без изхвърляне.  За сам човек. Без алкохол.

# 275
За спагетите - моята единична доза (за едно готвене) е 100г спагети, 400г доматен сос и 700г кайма и се получават около 4 порции. Ако мъжо не е на диета ги омита сам и наведнъж - както са си в тенджерата само настъргва отгоре малко сирене и докато питам добре ли са вече са изчезнали (аз не съм много по пастата и като опитам веднъж каймата и два пъти соса, съм се наяла).

# 276
Little Queen, извинете спагети 100 гр или 500 гр са?

За спагетите - моята единична доза (за едно готвене) е 100г спагети, 400г доматен сос и 700г кайма и се получават около 4 порции. Ако мъжо не е на диета ги омита сам и наведнъж - както са си в тенджерата само настъргва отгоре малко сирене и докато питам добре ли са вече са изчезнали (аз не съм много по пастата и като опитам веднъж каймата и два пъти соса, съм се наяла).
[/quote]

# 277
100г в сухо състояние, претеглям ги преди да ги сваря.

Скрит текст:
Понеже бурканите ми с доматен сос са по 400г, исках така да уцеля дозата, че да отива точно един буркан за едно готвене. Обичаме спагетите с много сос и много неща. Всъщност най-най-любимите на мъжа ми са с доматен сос и риба тон - тогава слагам едно бурканче риба тон филета, 170г е някъде. Ако са консерви - две, там месото е надробено и много по-малко. И не ползвам всичката мазнина от буркана с рибата, само половината, защото иначе става доста мазно. С остатъка става много хубав сос за салата Цезар. Отплеснах се.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 09:28 от Little Queen

# 278
  • Варна
Пак казвам, че хората сме различни. Особено мъжете. Ако аз ще се нахраня с 150-200 гр риба, то мъже има които ще изядат двойно повече / без да са дебели/ Особено има значение ако не се яде много гарнитура , а само зелена салата, рукола , краставица и лимони . Не всички хора ядат картофени салати или замразени зеленчуци. Но както има и жени даже , с една салата се нахранват , някои ядат салата , основно и десерт.
 Паста правя около 2/3 от пакета / 300-400 гр/ за трима ни и понякога не стига и правя цял, слагам кайма около 700 гр, гъби , сос, чедър  . Сина ми обаче много обича и яде голеееми порции.И преди това салата и после десерт. И да не помислите че е дебел  - на 17 години  е 183 см и 76 кг.

# 279
Рядко готвим за едно ядене, гледаме да има поне за обяд на другия ден.
Паста правим целия пакет, ядем я на 2 или 3 пъти, зависи колко сме гладни.

# 280
  • София
Little Queen, а аз си мислех, че нашите плуват в плънка. Grinning

# 281
Little Queen, а аз си мислех, че нашите плуват в плънка. Grinning

Това ме подсети за един случай с брат ми - правим пица и аз му подавам кашкавала (буца 500г) и му казвам да настърже отгоре и да е сложи да се пече, докато аз сляза долу да взема една пратка. Връщам се, отварям хладилника да търся нещо, буцата кашкавал я няма. Питам брата къде е - “ми ти каза да я настържа и аз я настъргах цялата”. Гледам във фурната - вулкан от кашкавал. Joy

# 282
  • Варна
Сега за спагетите да ви кажа че скоро си купих уредче за ленти -  за спагети от тиквички, но още не съм ги правила.  Подозирам че и сама ще си ги ям, освен ако не сложа и истински спагети и такива от тиквички, за да заблудя домашните  Grinning

# 283
  • София /Абсурдистан
Ние спагети не ядем, само талиатели. То аз не ги ям и тях особено, но правя заради ММ. Макарони на фурна с много сирене, яйца и мляко често правя.  Друг вид паста не се яде. Не готвя и варива заради здравословен проблем на ММ, ограничавам и червените меса пак заради него. Само за мен ме мързи да готвя. Аз пък не ям нищо, което излиза от водата, рибите не мога да ги гледам, само за него пека. Той яде и сирена разни, както и авокадо,  аз не ги обичам. Обаче праскови и нектарини  купувам постоянно и си ги ям само аз. Н с всичките ни особености на вкусове и ограничения на храни, както и да смятам, излиза по около 750-800 лв на човек месечно, за двама около 1500-1600 лв. Храним се само в къщи. Хляб само от домашната хлебопекарна, даже и не знам колко струва в магазина.  Аз понякога излизам с приятелки в някоя квартална пицария, 1-2 пъти месечно и се вмествам в 25 -30 лв на излизане. Салати не ям особено навън защото ги правят от евтини пластмасови зеленчуци.Ние сме двама, готвя заради ММ всеки ден. Ако бях сама, сигурно щях да се вместя и в около 650 и щях да съм забравила готвенето, което не е от любимите ми дейности изобщо. Синът живее сам в неговото си жилище, питах го, че ми стана любопитно. Той също каза, ме за храна му отиват 750-800 лв месечно. Не пие алкохол и не пуши, това е само за храна. Значи сметката ми е правилна.

Последна редакция: чт, 02 окт 2025, 14:07 от The Iron Lady

# 284
Така зададената тема ще се нуждае от уточнения, ако ще се продължава:
Колко харчите на месец за храна, като уточните дали сте:
- 1, 2 3 4 или повече членно семейство;
- живеете в БГ, ЕС, Азия, съогветно - в стоицата или провинцията;
- купувате от супермаркети или от местни производители;
- всичко си купувате или си приготвяте зимнина и си отглеждате сами продуктите;
- и т.н.;

)))))

Общи условия

Активация на акаунт