Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 492
  • 745
  •   1
Отговори
# 735
Добро утро от мен и дано да е добро:) Сън не съм спала днес и искам да чуя и вашето мнение , защото се напрегнах.
Казвала съм и преди , че дъщеря ми ходи само на курсове по БЕЛ, защото е с логическо мислене и математиката е ок.
Учи в силно училище и госпожата по БЕЛ ( класна) оттам е взискателна ( нейния клас са и първият набор). Отделно преподава в школа извън училището с добро ниво, точно на 7 клас и ги подготвя за матурите. От друга страна школата в която ходи е също с преподавател,който си разбира от работата+ квестор и имам доверие, че знае какво прави.
Досега винаги съм вярвала, че школата надгражда пропуски, затвърждава и разширява изученият материал.Т.е вървят ръка за ръка.
Но вчера имаха контролно от училище с цитати от едно произведение и трябва да свържат ,кое с кое определение е. Които са доста близки по смисъл и значение и е въпрос на заучаване/тълкуване.Съответно тези 4 цитата тя е свързала по начина,в който в школата е запомнила ,като тълкуване .Дори си го провери вечерта. Всички други деца са отговорили по различен начин,който явно е и верния спрямо учителката в училище.
И тя снощи ми зададе въпроса на който нямах отговор ? " Мамо, това разминаване в тълкуването между двете госпожи ме обърква и кара да съм несигурна".
Вие как бихте постъпили в тази ситуация? Имали ли сте сблъсък между училище/школа? На нас ни е за първи път ,но усетих, че това и повлия. Съвета,който и дадох е да изчака да им върнат контролните и да го обсъди и с двете госпожи, за да си изгради отговор за себе си. Ако вие интересно ще снимам конкретния въпрос,като им върнат работите.

Същия съвет бих дала.
Явно съм и невежа, а и синът ми не ходи по школи за НВО, та ми е странно как и защо съвпадат въпросите на различни и независими един от друг учители. Ако е така, очевидно източникът на конкретния въпрос е ако не общодостъпен, то поне в техните среди е такъв. В такъв случай би трябвало да разполагат с авторовия верен отговор и той не може да е различен. Другото ми предположение е, че е толкова двусмислен самият въпрос, че дори и опитен преподавател или се подвежда, или е несъгласен с "верния" отговор. Резултатът на такива недомислици е несигурност у децата и отказ да повярват на един или друг преподавател.

# 736
Класната на дъщеря ми също в часа на класа им говори доста за мотивация и как трябва тази година да се стегнат, въпреки че ги е ударил яко хормона. Макар че оплакванията са от едни и същи деца за поредна година вече.
С моята девойка, също често си говорим на тази тема. Като цяло виждам осъзнатост от нейна страна, но темпото й на работа е доста бавно и мен това ме притеснява. При вашите деца как е? Успяват ли с всички домашни, уроци и школи без да пишат до нощите? Как си разпределят времето?

# 737
  • там където има винаги вятър
............но темпото й на работа е доста бавно и мен това ме притеснява. При вашите деца как е? Успяват ли с всички домашни, уроци и школи без да пишат до нощите? Как си разпределят времето?
Същата история с темпото.
А за разпределението на времето - никак

# 738
  • София
И при нас така. Времето не и стига. Спрели сме английски и всякакви доплънителни неща. Но тя се мотае. Всичко върши в послендия момент. Прибира се в 14.00 часа. Яде, блее пред телевизора. Като се прибера в 16.30 почти нищо не е писала. Пише вечер на лампа, което ме вбесява до крайност. Всеки ден опявам, ама без резултат.

# 739
  • shumen
Ванилия,моя също пише бавно,а и Понеделник не стига,че е до 16 часа на училище ходи и на Английски от 17 до 18 часа и за да не пише до нощите уикенда го карам да напише и научи и част от уроците за Вторник.Веднъж го оставих да не учи за Вторник и учи до среднощите.Сега са  първа смяна,но втория срок като минат втора не знам как и кога ще успява да научи и да му стигне времето.
И госпожата от уроците по МАТ му е казала,че трябва да пише по-бързо.
Дидка,моя е същия.Аз съм на смени,майка ми е вкъщи и пак се мотае,а се наложи близо месец я нямаше и само чакаше аз да съм 2 смяна и уж пишеше и учеше,но все в последния момент.

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 12:01 от danaeka

# 740
  • До морето
Ние сме в училище с целодневна форма на обучение,  униформа, без телефони. Абсолютно забранени са и никой няма драма с това. Даже, смятам, че е много по-добър вариант и не разбирам защо толкова много се бунтуват родителите за тия телефони. Връзка с училището винаги имам. Те така или иначе като излязат са залепени за устройствата, поне в училище да не са вечно в ръцете им.

Относно ученето, учат в училище, домашно имат само събота и неделя. Тази година за първи път се случва да отваря дигиталната раница и да чете разказвателните през седмицата. Но това е защото има дни с по 3 разказвателни. Да не говорим, че даже са и последни часове.
Не ходи на уроци, записан е на школа по математика в училище веднъж седмично, имат и клуб Журналистика, който обаче тази година си е чиста подготовка за НВО по БЕЛ. Чисто физически не остава време за друго. Решила съм да не се побъркваме и двамата. Учителите в училище са дали сериозна заявка.Да видим дали ще ни се получи. Като почнат първите пробни матури, ще видим накъде е и ако трябва ще търся учители тогава.

# 741
  • София
Това с размотаването е класика за повечето тинейджъри😀

# 742
  • До морето
Това с размотаването е класика за повечето тинейджъри😀

Животът почва да ги дърпа 😀 Все си спомням една позната дето разказваше - Аз му обяснявам на синковеца за матурите и как се смята бал, той ме гледа и ми вика "Три момичета дето ме харесват, едновременно ми пишат на вайбър и не знам на коя да отговоря първо" 😂 Проблеми да искаш! 😂😂😂

Тогава ми беше смешно, сега......не толкова.

# 743
  • там където има винаги вятър
И при нас така. Времето не и стига. Спрели сме английски и всякакви доплънителни неща. Но тя се мотае. Всичко върши в послендия момент. Прибира се в 14.00 часа. Яде, блее пред телевизора. Като се прибера в 16.30 почти нищо не е писала. Пише вечер на лампа, което ме вбесява до крайност. Всеки ден опявам, ама без резултат.
Едно към едно. Само че часовете са до 14 часа + още половин час докато се прибере. Ако трябва да си стопли ядене...отиде 3 и нещо. В 17.30 ги вземат/с малкото/, имат още 30-тина минути да се приберат и то мръкнало .
Колкото и да е по-спокойно в малкия град откъм кандидатстване/точки/, толкова пък по-трудно е  откъм избор на училище. Ядосвате се в София, но поне имате  квартални или частни където "да се закачите", а ние и такива нямаме. Worried

# 744
  • shumen
Boho chic,нашите са на кабинетна система.Телефоните в часовете им ги събират и пак има хитреци,но междучасията са в тях.Униформа имат,но я носят само по празници и тържества.
Яд ме е,че има хитреци и се мъчат да лъжат и преписват и някои учители се правят,че не ги виждат.Но онзи ден на контролното по МАТ господина е хванал момиче от класа им да преписва и направо и е написал 2.
П.С.Пускам нова тема.Ако някои може да качи линк към старата,че аз не мога.

# 745

Общи условия

Активация на акаунт