Казвала съм и преди , че дъщеря ми ходи само на курсове по БЕЛ, защото е с логическо мислене и математиката е ок.
Учи в силно училище и госпожата по БЕЛ ( класна) оттам е взискателна ( нейния клас са и първият набор). Отделно преподава в школа извън училището с добро ниво, точно на 7 клас и ги подготвя за матурите. От друга страна школата в която ходи е също с преподавател,който си разбира от работата+ квестор и имам доверие, че знае какво прави.
Досега винаги съм вярвала, че школата надгражда пропуски, затвърждава и разширява изученият материал.Т.е вървят ръка за ръка.
Но вчера имаха контролно от училище с цитати от едно произведение и трябва да свържат ,кое с кое определение е. Които са доста близки по смисъл и значение и е въпрос на заучаване/тълкуване.Съответно тези 4 цитата тя е свързала по начина,в който в школата е запомнила ,като тълкуване .Дори си го провери вечерта. Всички други деца са отговорили по различен начин,който явно е и верния спрямо учителката в училище.
И тя снощи ми зададе въпроса на който нямах отговор ? " Мамо, това разминаване в тълкуването между двете госпожи ме обърква и кара да съм несигурна".
Вие как бихте постъпили в тази ситуация? Имали ли сте сблъсък между училище/школа? На нас ни е за първи път ,но усетих, че това и повлия. Съвета,който и дадох е да изчака да им върнат контролните и да го обсъди и с двете госпожи, за да си изгради отговор за себе си. Ако вие интересно ще снимам конкретния въпрос,като им върнат работите.
Същия съвет бих дала.
Явно съм и невежа, а и синът ми не ходи по школи за НВО, та ми е странно как и защо съвпадат въпросите на различни и независими един от друг учители. Ако е така, очевидно източникът на конкретния въпрос е ако не общодостъпен, то поне в техните среди е такъв. В такъв случай би трябвало да разполагат с авторовия верен отговор и той не може да е различен. Другото ми предположение е, че е толкова двусмислен самият въпрос, че дори и опитен преподавател или се подвежда, или е несъгласен с "верния" отговор. Резултатът на такива недомислици е несигурност у децата и отказ да повярват на един или друг преподавател.