Седмокласници 2025/2026 - тема II

• 27 494
  • 745
  •   1
Отговори
# 705
  • София
За момента има само предложение за промяна на учебните планове, за чието обществено обсъждане срокът изтече. Според него ИИЧЕ ще остане само в гимназиите, в които в 9 и 10 клас се изучават предмети на чуждия език.  Самото ИИЧЕ е намалено в 8-ми клас от 18 на 16 часа и т.нар. разказвателни предмети се изучават и в 8-ми клас с по един учебен час. Часовете по чужд език при РИЧЕ се намаляват доста - 8 часа в 8 клас. Намалява се и хорариумът на профилираната подготовка с 4 часа седмично общо. Все още няма предвидена промяна на Наредбата за учебния план, а според последните изказвания на Вълчев, така предложените промени в учебните планове вероятно ще претърпят промяна. Така че още нищо не се знае.

# 706
  • София
Много тъжно и гадно е това с убитото дете от 15-годишен в мола. Направо е сюрреалистично. Как може да не осъзнаваш какво правиш като вадиш нож и това ли те прави мъж. Някои деца имат сериозни проблеми и никой около тях явно не го забелязва.

# 707
  • shumen
Magenta,децата са много жестоки.Аз все казвам на моя да не влиза в пререкания с такива деца и да страни от тях.
Сега видях в Админ плюс по Математика контролно и 5.Ходи на уроци,решава задачи и до повече не може да го докара.

# 708
Тест 6 от помагалото на бг учебник
Скрит текст:

Скрит текст:

# 709
  • shumen
Фортуна,благодаря за теста.
Аз съм бясна на моя хубостник.Сега ми се обажда госпожата от частните уроци по Английски,че прави елементарни и глупави грешки на граматиката,а досега никога не ги е правил.
По Математика пък има 5,защото не му е стигнало времето за едната задача и не я решил.И то не е пълно 5,a 4,75.,Допуска елементарни грешки и тук.Още сме Ноември,а ми се струва преуморен.

# 710
Даже не сме ноември...
Моята си разтоварва с готвене, та поне е вкусно вкъщи 😁
На тема е хляб с квас и вкъщи мирише на хлебозавод постоянно 🤣

# 711
  • shumen
Духи,да вярно,че е още Октомври.Не знам защо реших,че е Ноември аз.
Уикенда гледам да го разтоварвам да не го натискам да учи,но няма как.Днес са до 16 на училище,после си идва за малко и отива пак на Английски до 18 часа.След това не е адекватен да учи и пише домашни.Добре,че го накарах вчера да научи поне за утре малко,че иначе не виждам как ще стане.

# 712
Добро утро от мен и дано да е добро:) Сън не съм спала днес и искам да чуя и вашето мнение , защото се напрегнах.
Казвала съм и преди , че дъщеря ми ходи само на курсове по БЕЛ, защото е с логическо мислене и математиката е ок.
Учи в силно училище и госпожата по БЕЛ ( класна) оттам е взискателна ( нейния клас са и първият набор). Отделно преподава в школа извън училището с добро ниво, точно на 7 клас и ги подготвя за матурите. От друга страна школата в която ходи е също с преподавател,който си разбира от работата+ квестор и имам доверие, че знае какво прави.
Досега винаги съм вярвала, че школата надгражда пропуски, затвърждава и разширява изученият материал.Т.е вървят ръка за ръка.
Но вчера имаха контролно от училище с цитати от едно произведение и трябва да свържат ,кое с кое определение е. Които са доста близки по смисъл и значение и е въпрос на заучаване/тълкуване.Съответно тези 4 цитата тя е свързала по начина,в който в школата е запомнила ,като тълкуване .Дори си го провери вечерта. Всички други деца са отговорили по различен начин,който явно е и верния спрямо учителката в училище.
И тя снощи ми зададе въпроса на който нямах отговор ? " Мамо, това разминаване в тълкуването между двете госпожи ме обърква и кара да съм несигурна".
Вие как бихте постъпили в тази ситуация? Имали ли сте сблъсък между училище/школа? На нас ни е за първи път ,но усетих, че това и повлия. Съвета,който и дадох е да изчака да им върнат контролните и да го обсъди и с двете госпожи, за да си изгради отговор за себе си. Ако вие интересно ще снимам конкретния въпрос,като им върнат работите.

# 713
  • shumen
Гери,аз бих изчакала да им върнат работите.Според мен не трябва да има разминаване в училище и школата.

# 714
Наистина трябва да се види задачата, а на този етап освен Чинтуловите стихотворения какво друго са взели, та да има такова объркване?

# 715
Гери, изчакай да върнат контролните и да видиш как точно е формулиран въпроса (да не би там да има уловка). След това да попита учителката в училище къде е сгрешила и как трябва да се отговаря на такъв тип въпроси. По същия начин може да се коментира и с учителката в школата.
Не би трябвало да има разминаване, но  има случаи, в които учителите тълкуват по различен начин критериите за това как трябва да се отговори на даден въпрос.
Жалко, че в случая децата са потърпевши.

# 716
  • Варна
Наистина трябва да се види задачата, а на този етап освен Чинтуловите стихотворения какво друго са взели, та да има такова объркване?
те са достатъчно объркани. Гледах едни тестове върху въпросните 2 стихотворения, които моят решава с частната учителка, ами на половината въпроси не можах да отговоря, а след това дори като видях отговорите, пак не разбрах защо са такива. Безумни глупости учат, безумни.
Гери,
че трябва да се коментира и с двете учителки - трябва. На мен ще ми е интересно да видя теста и къде е разминаването.

# 717
До момента от интернет и сканираните тук тестове забелязвам, че има ГРЕШНО зададени задачи в БГучебник и Просвета. В бързината не са домислили думите в условията.
В този смисъл - вземете Веди и сканирайте да видим дали и там са претупани нещата Simple Smile
Трябва да се отбележи, че въпросните издания дават доста по-трудни задачи от зададените в МОН. Няма дадени в условието формули и ти само да ги заместиш, както беше примера с очилата на бабата по физика.

Фортуна, благодаря за тестовете - вече направихме тест 1 и 2, във втория имаше неточности. Но като няма друго, пак вършат работа.

Кой от двата сборника ще препоръчате?

# 718
  • Варна
Мойто отново е с температура. Киха и кашля от четвъртък, уж беше взело да минава. Не знам какво е това чудо.

# 719
  • у дома
Аз имам този на Веди,но преди почивните дни ми е абсолютно невъзможно да сканирам каквото и да е...А и тези на Веди преди март трудно могат да се решават,поради неизучаван материал.Но 1 ПИ ще сканирам до неделя от там.

Общи условия

Активация на акаунт