Нотариус (професия)

• 1 614
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
Valerie R Рушвет, разбира се. Относно конкурсите за нотариусите, а и като цяло за съдебната власт, доколкото ми е известно, са си напълно публични и прозрачни, с изключение на това, че надали ще се разбере, че някои знаят въпросите мааалко по-рано от други.😉

П.С. Както често казвам, ние сме в ЕС като цяло само по документи.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 23:59 от BellaSv

# 16
Valerie R Рушвет, разбира се. Относно конкурсите за нотариусите, а и като цяло за съдебната власт, доколкото ми е известно, са си напълно публични и прозрачни, с изключение на това, че надали ще се разбере, че някои знаят въпросите мааалко по-рано от други.😉

И за да не е спам, да кажа, че според мен БИО продуктите са пълна измишльотина тук, в чужбина надали е така.

П.С. Както често казвам, ние сме в ЕС като цяло само по документи.

С последното изречение съм напълно съгласна, уви..
Миналата седмица изповядвахме сделка при нотариус в западна страна, където живея.
А месец преди това, относно друг имот в Бг, посетих няколко нотариуса в София за консултация по специфични въпроси - разлика от земята до небето.
Не можех да повярвам, че е възможно
в 21 век..

# 17
Надявам се поне студентите по медицина да са по-облагодетелствани, защото все е пак е една от най-предпочитаните.
Колкото до това, което казвате за съжаление целият процес в България е такъв, надявам се с времето държавата да се подобрява, защото младите ще страдаме много от това.

# 18
  • Melmak
За студентите по медицина този рушвет е скрит под формата на дарение към болницата. Като завършат общата медицина после трябва да учат специализация. Да бъдат зачислени там, където има място. Две са най-желаните специалности - дерматология и ендокринология. С такъв подкуп, маскиран като дарение ти намират място за специализация в желаната специалност. Виждате дерматолозите на какво ниво са, всички искат да бодат филъри, вече много трудно се намира кой да лекува болести. С ендокринологията е плачевно също.

# 19
  • София
Да, знам една козметичка, иска да следва медицина, за да има право да боде с филъри и ботокс...

# 20
  • France
Благодаря Ви за мненията и съветите, в такъв случай ще се насоча някъде където е сигурно, че ще успея заради знанията си, или евентуално в чужбина.

Мненията по горе са верни. Нотариус без връзки не се става. В чужбина няма да ви е по лесно.  Във Франция примерно,  където съм, се става нотариус само ако се закупят дялове в съответната нотариална кантора. Нова кантора може да се създаде в много редки случаи, защото има и райониране.  Според мен се насочете към други юридически професии, нека нотариус ви остане втори вариант ако ви излезе някаква възможност. Адвокатурата винаги е престижна но може да печелите много добре и като фирмен юрист. Дори бих казала че фирмен юрист с два западни езика би постигнал доста добър доход след 5 години опит. При адвокатите няма никаква предвидимост.

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 18:17 от trolche

# 21
То за прокурор не може човек вече да се вреди, камо ли за нотариус

# 22
То за прокурор не може човек вече да се вреди, камо ли за нотариус

И аз така съм чувала, имам познат прокурор, който беше изпитващ и ми беше казал, че от 200 човека са минали само 5-ма, а останалите са пили една студена вода.
Иначе се прежалих да пиша в тази група, защото мисля, че още няколко мнения извън семейство и приятели няма да ми навредят.
На моменти може би съжалявам, че не записах медицина или поне не се опитах, но химията не е моята страст, а без химия няма как да вляза.
Много пъти и нашите са ми пълнили главата, как с правото ще се реализирам трудно, защото един вид всичко се наследявало, но за мен е по-добре да пробвам и да се проваля отколкото да не пробвам и цял живот да ми тежи, че не вървя по пътя който искам аз, а не който искат моите родители.
Ще се опитам да дам всичко от себе си, но ако не стане и чужбина ми е вариант и ще запиша просто допълнително Европейско право, за да си го практикувам в чужбина, защото законите в чужбина са различни от нашите, те имат такива за разлика от нас.
Шегата настрана разбира се, винаги съм искала да си остана да работя и да създам семейство в родината си, а не да се налага да бягам оттук само и само, за да се реализирам.

# 23
  • София
За прокурор не беше толкова трудно, когато им бяха ниски заплатите преди 15-20 години, това не беше желана професия. И там бройките не са неограничени.

# 24
  • Бургас
Ще ти кажа директно, един юрист, който обслужва фирми и холдингови структури (без банките), може да печели много добре. В практиката е обичайно да се договаря освен заплатата,  допълнително възнаграждение при успех, например процент от спечелени дела, от събрани вземания или от финализирани сделки.

Отделно, често юристите са и членове на управителни или надзорни съвети, където освен месечно възнаграждение има и годишен бонус, обвързан с печалбата на дружеството. В такива случаи възнагражденията далеч не се изчерпват с една заплата, а включват и сериозни премии.

Към това добави и хонорари при сливания и придобивания (не е задължително да има подебни казуси,  но някой го правят), правни анализи (due diligence), изготвяне на договори, консултации по търговски, трудови, потребителски и административни въпроси. Някои компании предлагат и процент от реализирани икономии при избягване на санкции или съдебни спорове.

Изобщо, възможностите са много. Тази професия не е затворен клуб, стига човек да е подготвен, да си изгради с времето добра репутация и да бъде последователен.

Така че не се обезкуражавай. Да, пътят е труден, но възможностите са огромни. Важното е да се доказваш, да работиш здраво и да си търсиш правилното място. Останалото идва.

# 25
Ще ти кажа директно, един юрист, който обслужва фирми и холдингови структури (без банките), може да печели много добре. В практиката е обичайно да се договаря освен заплатата,  допълнително възнаграждение при успех, например процент от спечелени дела, от събрани вземания или от финализирани сделки.

Отделно, често юристите са и членове на управителни или надзорни съвети, където освен месечно възнаграждение има и годишен бонус, обвързан с печалбата на дружеството. В такива случаи възнагражденията далеч не се изчерпват с една заплата, а включват и сериозни премии.

Към това добави и хонорари при сливания и придобивания (не е задължително да има подебни казуси,  но някой го правят), правни анализи (due diligence), изготвяне на договори, консултации по търговски, трудови, потребителски и административни въпроси. Някои компании предлагат и процент от реализирани икономии при избягване на санкции или съдебни спорове.

Изобщо, възможностите са много. Тази професия не е затворен клуб, стига човек да е подготвен, да си изгради с времето добра репутация и да бъде последователен.

Така че не се обезкуражавай. Да, пътят е труден, но възможностите са огромни. Важното е да се доказваш, да работиш здраво и да си търсиш правилното място. Останалото идва.

Според Вас подходящо ли е в трети курс да съм на стаж при някого, защото аз исках още миналата година, друго е като нагледно видиш за какво става на въпрос, теорията си е теория, но и на практика няма да е минус, за да мога да придобия и повече увереност.
Даже и си търсих кантора където на бъда на стаж и попаднах на изключително арогантна жена, която само не ме наби затова, че съм дошла и думите и бяха “Не си търсим такива лапещаци” .

# 26
  • Out of the Mix
Ама, Калинче ти си записала "Право", защото ти е било интересно, или защото си си мислила, че завършваш и почва да "вали" голямата пачка? Rolling Eyes

Няма да станеш Нотариус, ако баща ти не е в системата, ако любовникът ти, разбира се чичо, дедко, или потенциален съпруг, гадже, не те вреди, това е положението.

Но дори и с връзки не е толкова просто, защото се получава една верига от обещания, услуги, които не всеки иска да поема, камо ли за "косвена жертва" любовница, защото такива, като теб младички, а някои от тях готови на всичко, продавайки си не само дупенцето, но и душата, колкото щеш.

Това е реалността.

Всичко е връзки в Съдебната система.

А пък ако някак минеш между капките, като редово прокурорче, ще те спукват от работа, всичко ще ти прехвърлят, и ще си носиш да дописваш вкъщи.

Ще бъдеш зависима, и подслушвана постоянно.
Това ли искаш?

Гладни адвокати колкото щеш.
След 5-10 г. практика евентуално вече с натрупания опит и след, като те подхвърлят, като младо зайче из канторите, може към 37-40 г. да почнеш да вадиш някакви пари, ако се доредиш до качествени клиенти, знаеш езици, имаш контакти с чудженци и т.н., всичко е позициониране.

Сега пък "Медицина". Thinking

Сигурно и дерматоложка искаш да станеш, да боцкаш и пълниш с филъри, че всяка втора се клепа вече.

Последно?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 11:22 от Revoker

# 27
Ама, Калинче ти си записала "Право", защото ти е било интересно, или защото си си мислила, че завършваш и почва да "вали" голямата пачка? Rolling Eyes

Няма да станеш Нотариус, ако баща ти не е в системата, ако любовникът ти, разбира се чичо, дедко, или потенциален съпруг, гадже, не те вреди, това е положението.

Но дори и с връзки не е толкова просто, защото се получава една верига от обещания, услуги, които не всеки иска да поема, камо ли за "косвена жертва" любовница, защото такива, като теб младички, а някои от тях готови на всичко, продавайки си не само дупенцето, но и душата, колкото щеш.

Това е реалността.

А пък ако някак минеш между капките, като редово прокурорче, ще те спукват от работа, всичко ще ти прехвърлят, и ще си носиш да дописваш вкъщи.

Това ли искаш?

След 5-10 г. практика евентуално вече с натрупания опит и след, като те подхвърлят, като младо зайче из канторите, може към 37-40 г. да почнеш да вадиш някакви пари, ако се доредиш до качествени клиенти, знаеш езици, имаш контакти с чудженци и т.н., всичко е позициониране.

Сигурно и дерматоложка искаш да станеш, да боцкаш и пълниш с филъри, че всяка втора се клепа вече.

Последно?

Wow, какъв гадняр/ка си само, всеки човек иска да има професия която да в доходоносна, нямам намерение да си давам гъзът под наем, това е под принципите ми.
Искам да стана качествен човек и да давам добър пример на децата си, искам да им осигуря живот без лишения, както всеки родител би искал, така че не смятам, че е нещо лошо да се насочвам там където има пари, както виждаме и от казуса нямаш ли дебела пачка никой не те базари за слива, аз мога да съм знаеща и можеща, но живеем в държава където на всеки ъгъл всичко е подкупи, но за себе си съм решила да тръгна към път през който ще пробия сама без нечия помощ, ако не както казах чужбина в вариант, защото за съжаление нашата държава прогонва хора с потенциал.

# 28
Калина 1998, ставаш леко груба.
Чети и търси друга реализация, нотариус няма да е.

# 29

Това е реалността.

Това ли искаш?

Последно?

Wow, какъв гадняр/ка си само, всеки човек иска да има професия която да в доходоносна, нямам намерение да си давам гъзът под наем, това е под принципите ми.
Искам да стана качествен човек и да давам добър пример на децата си, искам да им осигуря живот без лишения, както всеки родител би искал, така че не смятам, че е нещо лошо да се насочвам там където има пари, както виждаме и от казуса нямаш ли дебела пачка никой не те базари за слива, аз мога да съм знаеща и можеща, но живеем в държава където на всеки ъгъл всичко е подкупи, но за себе си съм решила да тръгна към път през който ще пробия сама без нечия помощ, ако не както казах чужбина в вариант, защото за съжаление нашата държава прогонва хора с потенциал.

Браво, Kalina.1998,
ще намериш своя път и своето място, не губи надежда.

Винаги, когато те нарекат Калинче, пиленце, душичке.. и от този род, дори да се казват някои обективни истини, поставяй граници - както виждам от началото на темата ти, умееш добре да се изразяваш и да реагираш.

Не разбрах кой курс си, но защо не започнеш като брокер на недвижими имоти? Забелязвам, че е голяма джунгла, сиво-бели, черни и всякакви.. Един качествен човек с добра подготовка няма как да не остане оценен.
Това само като начало, после може ще правиш онова, което искаш.

Желая ти успех и да срещнеш качествени хора по пътя си! 🌺

Общи условия

Активация на акаунт