Нотариус (професия)

• 1 634
  • 35
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
Според Вас подходящо ли е в трети курс да съм на стаж при някого, защото аз исках още миналата година, друго е като нагледно видиш за какво става на въпрос, теорията си е теория, но и на практика няма да е минус, за да мога да придобия и повече увереност.
Даже и си търсих кантора където на бъда на стаж и попаднах на изключително арогантна жена, която само не ме наби затова, че съм дошла и думите и бяха “Не си търсим такива лапещаци” .

Разбирам напълно желанието ти да започнеш стаж още сега, но според мен най-подходящият момент е след завършен трети курс. Причината е проста, тогава вече имаш стабилна база от знания, за да не стоиш като статист в кантората, а реално да разбираш какво четеш и вършиш. По-рано рискуваш да те използват основно за техническа работа, копиране, сканиране и носене на документи.

След трети курс обаче вече можеш да се включиш в реалната материя, напоример, проекти на искови молби, становища, справки по дела, дори участие в срещи. Тогава започваш да връзваш теорията с практиката и усещаш истинския смисъл на правото. Именно в този момент започваш да виждаш., как правото работи в практиката и  как се образува иск, как се пише жалба, какво е търговска сделка, какви са реалните казуси в съда.

Имай предвид, че има и олимпиади и състезания, организирани от факултетите – например преди имаше такива в СУ. Там най-добре класиралите се ги търсят сами канторите. Това е друг добър начин да влезеш в практиката и да си изградиш име още като студент.

И пак да ти кажа,  не позволявай на един груб коментар на адвокат, да те обезсърчи. Ако си настойчива и търсиш възможности, ще намериш своето място. Канторите, които имат визия, сами ще се радват да ти подадат ръка и никой истински професионалист няма да нарече студент лапе. Напротив, ще се радва да види млад човек, който има хъс и знания.

# 31
  • Out of the Mix
Ама сте ми сладури, казвам ви истината каква е, отвътре, от първо лице, пък който иска да отбира.

Никой не те напада, Калина, но така ако се репчиш и ти знае много устата, ще сменяш кантора след кантора.
Така звучиш - несигурна в професията, която няма нужда от "просто служители", без значение от нивата.

Еми ти сама си написала за гадната леля, дето не иска "лапещак".
И аз няма да искам, или ако търся "имидж", ще взимам бамбини, само и само, за да се привличат клиенти и за показ колко е вървежно, а реално нищо важно няма да им давам да вършат, защото нищо не биха разбирали.
Оттук и ти не би се научила на нищо.
Всеки иска хора с опит.

Сега пък недвижими имоти, където е пълно с всякакви "сладури" и там.

Валери, какво "браво", тук е добра школовка, на мен, ако издържи, има шанс.
Знаеш ли колко wannabe юристки и какви ли не са минали през мен през годините. Joy

Умните хора прескачаме брокерите, или плащаме комисион на някой, който реално ни върши някаква работа/услуга, за да ни спести време, което нямаме, иначе няма абсолютно никакъв смисъл от тези паразити, само правещи клипчета във Фейса и отключващи стари врати.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 16:33 от Revoker

# 32
Ама сте ми сладури, казвам ви истината каква е, отвътре, от първо лице, пък който иска да отбира.

Никой не те напада, Калина, но така ако се репчиш и ти знае много устата, ще сменяш кантора след кантора.
Така звучиш - несигурна в професията, която няма нужда от "просто служители", без значение от нивата.

И аз няма да искам, или ако търся "имидж", ще взимам бамбини, само и само, за да се привличат клиенти и за показ колко е вървежно, а реално нищо важно няма да им давам да вършат, защото нищо не биха разбирали.
Всеки иска хора с опит.

Знаеш ли колко wannabe юристки и какви ли не са минали през мен през годините. Joy

Умните хора прескачаме брокерите, или плащаме комисион на някой, който реално ни върши някаква работа/услуга, за да ни спести време, което нямаме, иначе няма абсолютно никакъв смисъл от тези паразити, само правещи клипчета във Фейса и отключващи стари врати.

Нямам намерение да влизам в каквито и да е спорове, както казах идеята на поста ми е да обменя информация с някого, ако не попитам няма откъде да науча каквото и да е било.
Нямам юристи в семейството и разчитам наистина на искреност от ваша страна, но просто така по това което прочетох като коментар който сте написали под поста ми, изглеждаше, че по-скоро искате да ме принизите с такъв тип коментар, няма хора които да са родени-знаещи и можещи, затова се пита.
А относно професията явно това е реалността и няма как да я променя.
Благодаря за полезните коментари които ми дадохте:)

# 33

Всеки иска хора с опит.

Revoker, браво за това, че те постави на място. 🙂

Прочети си пак талебанските разсъждения.
Не знам каква ти е професията, но си груб. На какво да ти издържи? На просташкия начин на изказване и кой знае дали само изказване..

За брокерите-паразити си прав. Клипчета на мъже с форма на тюлен, които дори не говорят грамотно български език, са голяма излагация. И беше само идея, докато завърши да си подпомогне на бюджета - клиент би се доверил повече на образован и фин човек като нея, отколкото на тюлена.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 20:16 от Valerie R

# 34
  • Out of the Mix
За много неща съм прав, но се чете през пръсти, така че спирам да коментирам в темата, кво ще да прави госпожицата, един ден ще се сеща за нещата, които съм й написал, ако изкара късмет в живота.

Животът не е цветя и рози, Валери, особено избраното й поприще, особено както си ги представя идилично нещата, че само ще носи костюмчета и ще трака с токчетата, а отгоре червената тога. Черна не си и помислям, за там се иска и житейски опит, въпреки че като знам какви са станали съдийки, ми става лошо.
Както и да е.

Няма гаранция, че е фина, авторката, и каква е.

Мани ме мен, аз съм млад пенсионер, станал такъв на мечтана възраст на много хора - преди 40.

П.С. Kalina, успех ти желая, просто си имай едно наум.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 21:28 от Revoker

# 35
  • София
За стажове - още от 1 курс в Софийския университет някои преподаватели предлагат такива в различни кантори. Към Калина - виж какво точно в правото ти е интересно - корпоративно, наказателно, наследствено ... и говори с преподавателя дали има варианти да ти предложи варианти за стаж.

Понеже спомена прокурор, че искаш да ставаш - идея - защо не проучиш кои са най-известните адвокати в тия среди (наказателно право) и да видиш дали би могла да се свържеш с тези кантори по мейла и да попиташ? Можеш да поговориш с преподавателите ти по наказателно право - този, който ти води дисциплината и асистентите, може те да са свързани с някакви кантори, където биха могли да те препоръчат? Дори и да трябва да ги пообиколиш да питаш, да си искаш среща, дори дето се вика, да си платиш една консултация с някой мастит, пък  знаеш ли - може да те хареса, да ти даде идеи и т.н. Навремето, аз почнах работа, защото докато си купувах компютър - просто попитах собственика дали си търсят хора.

Да кажа - предварително не се настройвай за нищо. Човек сам кове съдбата си, ако не се размърдаш ти самата - нищо няма да стане. С връзки, тоя казал, ония рекъл - гониш си твоите желания, това е. Нотариус - там местата са под бройка по райони, та може би няма да успееш да се вредиш, но за адвокатура - защо не?

Колкото до парите - всички младши позиции и стажантски такива са зле заплатени. Ти целиш да пробиеш, не си в позиция за капризи, претенции и искания за стабилно заплащане. То ще дойде с времето, така че трябва да успееш да влезеш в средите, да те понаучат, да натрупаш опит, после парите. Знам, че младите не искате да чуете точно това, но така работи света. Желая ти успех.

Общи условия

Активация на акаунт