Даже и си търсих кантора където на бъда на стаж и попаднах на изключително арогантна жена, която само не ме наби затова, че съм дошла и думите и бяха “Не си търсим такива лапещаци” .
Разбирам напълно желанието ти да започнеш стаж още сега, но според мен най-подходящият момент е след завършен трети курс. Причината е проста, тогава вече имаш стабилна база от знания, за да не стоиш като статист в кантората, а реално да разбираш какво четеш и вършиш. По-рано рискуваш да те използват основно за техническа работа, копиране, сканиране и носене на документи.
След трети курс обаче вече можеш да се включиш в реалната материя, напоример, проекти на искови молби, становища, справки по дела, дори участие в срещи. Тогава започваш да връзваш теорията с практиката и усещаш истинския смисъл на правото. Именно в този момент започваш да виждаш., как правото работи в практиката и как се образува иск, как се пише жалба, какво е търговска сделка, какви са реалните казуси в съда.
Имай предвид, че има и олимпиади и състезания, организирани от факултетите – например преди имаше такива в СУ. Там най-добре класиралите се ги търсят сами канторите. Това е друг добър начин да влезеш в практиката и да си изградиш име още като студент.
И пак да ти кажа, не позволявай на един груб коментар на адвокат, да те обезсърчи. Ако си настойчива и търсиш възможности, ще намериш своето място. Канторите, които имат визия, сами ще се радват да ти подадат ръка и никой истински професионалист няма да нарече студент лапе. Напротив, ще се радва да види млад човек, който има хъс и знания.