Има ли перспектива в България за медицина?

• 813
  • 25
  •   1
Отговори
Струва ли си обучението, работа лесно ли се намира после? Кои лекари печелят повече, общопрактикуващи , лични и каква специалност? Искам да придобия по-добра представа понеже не живея в България. Благодаря.

# 1
Общопрактикуващ и личен лекар е едно и също. Има лични лекари с хиляди пациенти, има и с малко пациенти, та различно печелят дори само те.

Разбира се, че не си струва, поне натам ме навеждат питанията ти. Едно 10 години учиш, без да печелиш нищо.

# 2
Разбира се, че си струва. ОТ финансова гледна точка това е една от най-печелившите професии.Лекарските грешки са ненаказани.

# 3
Защо си мислите , че не печелят , докторите са хора с възможности . Докарват си доста доходи от клинични пътеки , ако работят в отделение .

# 4
Аз беден лекар не познавам. Работят до гроб, работа има бол.
Съжалявам, че химията не я разбирам, иначе бих станала лекар и аз.
Да, учиш десет години, но после работиш още 60 години.
При другите професии масово ще навлезе изкуствения интелект, лекари винаги ще има, дори и да не диагностицират ( ако това ще го прави изкуствен интелект), но поне да пишат рецепти. Тук човешкият фактор няма как да изчезне.

# 5
Много ясно, че професията е доходоносна, особено ако се насочите към дерматология, ендокринология или кардиология! Един преглед е 100 лв.

# 6
  • Бургас
Само че за тези специалности е почти невъзможно да се уредиш със специализация без съответните врьзки

# 7
Това за дерматологията е много добър съвет като се замисля - повечето пациенти нито ще умират, нито ще оздравяват. Рядко ще й търсят сметка за нещо.

# 8
Само че за тези специалности е почти невъзможно да се уредиш със специализация без съответните врьзки
Става и с пари

# 9
Разбира се, че не си струва, поне натам ме навеждат питанията ти.

Няма нужда от сарказъм просто събирам информация.

# 10
Работа за лекар да искаш. Като се почне от общо практикуващите, които масово са на възраст вече, препълнени са с пациенти, минеш през педиатрия, различни детски специалисти - УНГ, кардиолог, пулмолог, алерголог, невролог... , нефролози, репродуктивни специалисти... Добрите лекари са търсени. Специализацията е слабо платена, зависи и от специалността, болницата, но най-вече лекар се става с влечение към професията, не към парите. Ако човешкият фактор ти е по-малко важен от парите - не си струва.

# 11
Ако човешкият фактор ти е по-малко важен от парите - не си струва.

Имам влечение към медицината особено неврологията, за мен човешкият фактор и парите са еднакво важни.

# 12
Ако станеш добър лекар, ще имаш пациенти и пари. Хляб в медицината има и то доста. Но трябва наистина да ти е признание, и за да си добър, и за да издържиш годините следване и специализация на ниска заплата. След това вече ще дойдат и парите.

# 13
Като завършиш медицина и вземеш специалност, или си лекар, или си търговец. Пари правят търговците, лекарите са на заплатата, която не е висока. Натоварването е огромно. Като се прибереш, продължаваш да мислиш за конкретни казуси, правиш справки, въртиш се нощем и мислиш... Понякога след 12 часов работен ден  като се прибера, съм с толкова изпит мозък, че нямам сили да кажа добър вечер на домашните
В неврология пари няма. Много мислиш, често сложни и неясни състояния, трудна и скъпа диагностика, често непокривана по здравна каса, малко опции за действие, понякога без такива, всеки който иска да се отърве от неясен и сложен пациент го праща на невролог. Много пациенти с психиатрични диагнози, които смятат, че неврологът е алтернативен, по-мек вариант /и не толкова обиден/ на психиатъра. Кръстове, шипове, дископатии, които са хронични и никога няма да изчезнат, нежелаещи да оперират реални големи дискови хернии, очакващи чудо от лекарства, когато има механична причина, която с лекарства няма как да се махне. Безкрайни вертижни оплаквания - някои с ясна причина, други без - искат добра ориентация и различно третиране. Тежките неща- инсултите, миастениите, гилен баретата, кръвоизливите, които искат спешно действие са вече в болнични условия, но амбулаторията трябва бързо да се ориентира и да ги насочва. Което понякога не се случва.
Колеги опитаха да ходят и на кабинет по каса- изпоотказаха се, пари малко, голямо натоварване. Едно от младите се развива в търговска посока- изкарва, определено, но не ни е ясно как, кой му се връзва да му ги дава, като знаем всички какво знае и колко може. Старите опитни кучета сме я докарали до позиция на прегаряне и нежелание за допълнителни прегледи, ни без, ни с пари.
Колега ходи на 3 работи - 2 в стационар и една към някоя бърза помощ, блъска дежурства понякога 36 часа без почивка- тича от едната, на  другата работа, от нея на третата. Ако парите на една бяха достатъчни, щеше ли да ходи на втора, че и на трета? Един такъв работещ на много места почина на 52г на работното си място.
Бюрокрация чудовищна, писар на здравна каса, повече време отива в буквоедство, отколкото по същество, принуда да мислиш като търговец... ежедневна среща с априорна предубеденост и понякога отявлена омраза...
Който не го е работил, не знам на база на какво преценява какви пари има или няма. Говоря от първо лице, 30 трудов стаж и опит в стационар. Единственото сигурно е, че работа има и ще има.

# 14
Понякога и перспективата да имаш работа винаги, е достатъчна за да започнеш да учиш дадено нещо.
За мен медицината е върхът на върховете, най, най, най...само суперлативи мога да кажа, за хората завършили и практикуващи.

Общи условия

Активация на акаунт