Да си купим ли къща на село?

• 1 684
  • 37
  •   1
Отговори
Здравейте!
Ние сме младо семейство с малко бебе и апартамент в средно голям град. Имаме проблемни съседи и ядове с паркоместата и
от доста време все се заглеждаме по селските къщи с двор и накрая взе, че излезе една, която има всичко което търсим, обаче си е за ремонт отвътре. /Ще трабва да изтеглим кредит за този ремонт/.
Къщата е на 15 мин. от града. Къщата е на централно място и на 5 минути от работното ни място. Селото е пълно с млади хора, като има магазини, фурна, аптека, заведения, яслена група, детска градина и основно училище, ще дори и манастир. Има и доста места за работа.
Въпросът е дали да я купим...
С мъжът ми смятаме, че ще е по-добре за детето да израсне в къща с двор, но в същото време се чудим дали като започне училище няма да е по-добре да е в града. Искаме да го запишем на спорт нещо, ако и то иска разбира се и дали няма да го ощетим по някакъв начин с живот на село.
Апартаментът ни в града ще си остане и реално винаги ще можем да дойдем и да живеем в него.
Чудим се, а нямаме много време за размисъл... не е хубаво човек да мисли много занапред, защото не се знае какво ще се случи. Бихме се отказали от покупка само заради детето. Дали ще имаме второ след време не се знае на този етап.
Вие как бихте постъпили в такава ситуация?

Благодаря на всички, които ще отделят време на прочетата нашата дилема!

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 06:27 от Betichka

# 1
  • Бургас
И ние бяхме пред същата дилема преди време. Даже къщата, която харесахме, беше на абсолютно същото разстояние – 15 минути от града.
Имаме дете на 2.7 години и след дълго чудене решихме да се откажем.
На пръв поглед всичко изглежда идилично двор, природа, тишина, но като го погледнеш по-трезво, излизат доста подводни камъни.

С малко дете ежедневието е динамично, всеки ден ясла, детска градина, после училище, спорт, лекар… и това значи минимум 2–4 пътувания на ден, при това не само в хубаво време. Представете си дъжд, сняг, студ, заледени пътища, или вечерни тренировки, които свършват в 20:00 ч., всичко това се превръща в постоянна организация и гонене на графици.

Отделно, задръстванията могат да направят 15-те минути лесно на 40.
А, и когато децата пораснат и започнат да имат социален живот, приятели, училищни занимания, срещи, вие ще трябва да ги карате и връщате постоянно. Това е голяма хамалогия и обременява цялото семейство.

Затова нашият извод беше, че дворът и спокойствието не компенсират всички тези ежедневни логистични трудности.
Решихме да останем в града, а на детето му осигуряваме достатъчно игри навън и почивки сред природата, море, басейни т.н.
Но това бе нашият избор.
Вашият си е лично ваш. 🙂

# 2
Аз мисля различно, да, купете си къщата.
Ние направихме друго, живеехме в града през учебната година и на последния учебен ден се пренасяхме на село. Но пътуването от селото до работните ни места в учебно време отнемаше повече от час, когато децата тръгнаха на училище не искахме толкова рано да ги вдигаме сутрин и като нас да прекарват около 10 часа дневно "в движение". Записани бяха на градина/ясла в града. Въпреки наличието на основно училище и градина в селото. При зимни условия ставаше още по-трудно, а апартаментът ни е на парно.
Съветът ми е, да прецените плюсовете и минусите много добре, ако придобиването на къщата няма да ви затрудни материално тогава да решите. От две години спряхме да го правим и това много ни липсва, на имаме друг сериозен ангажимент, който налага да сме в постоянно в града. Очаквам с нетърпение времето, когато ще се върнем към рутината от преди.

# 3
Аз бях в същата ситуация. Сега ще чуете 99 процента от мненията как да се откажете.
В момента апартамента е празен и никой не иска да отиде, а съм с три деца. Карам, връщам всеки ден и не съм умряла. Разстоянията ми са подобни, а селото е значително по - неуредено
Помислете само вие психологически ще приемете ли тази смяна на ежедневието. Има хора на които тишината не им понася, пр. Майка ми е една от тях. Но аз съм живяла и преди апартамента в къща и за мен не стоеше и никога не е стояло да избера него.
Преценете позитиви и негативи.
Няма да се впускам дълго и широко, но се оцелява. Учудващо за някои.

# 4
  • София
Щом няма да си губите апартамента, купете си я. На 15мин от града... Та то ако живеете в София повечето неща са и на по-големи разстояния.... Сигурно щом е толкова близо има и транспорт, който след определена възраст ще може и самостоятелно да ползва детето, а и винаги ще може  да си се връщате в апартамента за колкото време душа иска и има нужда. Вие не сте пред дилемата или или... При вас само се добавя и никой няма да ви върже да живеете само на едното място.
Само имай предвид, че проблемни съседи може да има навсякъде...

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 07:36 от Angel_Dust

# 5
Да, транспорт има.
5 пъти на ден минава автобус и къщата е на 2 минути пеша от спирката. Има и таксита на цената на билета по принцип.
До 2-3 дни ще трябва да решим със сигурност, че самото село е доста предпочитано и къщата бързо ще изчезне от пазара.

# 6
Бих купила веднага. Дали ще живеете постоянно в нея или ще измислите плаващ вариант, ще решите по-късно. Дали ще ви хареса или не ще прецените когато влезете в нея. 15 мин разстояние са нищо. Щом има градина и училище в селото е идеално.
За ремонтите - цял живот сме в ремонти. Първо оправяхме къщата, в която живеем (в града). После купихме къща на село и почнахме нея. С нея сме до никъде (или донякъде), сега свекър ми почина миналата година и оправяме (да речем освежаваме) неговата къща.

# 7
За Шумен или Търговище май става дума, доколкото помня потребителката от други теми. Явно сте решили какво да правите, но освен съседите добре проверете и какво е положението с водата, какви са перспективите, да не се окажете и със заем, и с проблемен имот.

# 8
  • София
То ако е за Шумен, там щото са вързали и цъфнали с водата... 2 лета проблеми...

# 9
Всичко зависи от това дали вие сте “къща-тип” човек, т.е. освен зеленината и свободата и тишината дали ви харесват дейности като поддръжка на двор, малки ремонти тук-там, дали сте ок с това, че на къща е по-студено и по-мръсно отколкото в апартамент. Не ме разбирайте погрешно, ние живеем в къща на село и се чувстваме прекрасно, но аз бях живяла в къща и преди това и знаех, че това искам. Може да опитате да поживеете на къща под наем и ако ви хареса да купите (дори да изпуснете тази, ще намерите друга).

Помислете хубаво дали искате да отидете на къща или по-скоро искате да избягате от апартамента и неговите минуси, защото ако е второто и досега сте живяли само в апартамент, може да останете разочаровани.

# 10
  • София
На мен в къщата ми е по-топло и по-чисто😁
Но двора си иска своето...
Остава и варианта да смените апартамента+да си купите с гараж. Пак гаранция за съседите няма, а и те се сменят и при къщите и апартаментите, гаранция как ще е след 5-10години нямаш.

# 11
Не бих се колебала изобщо.
Нито спортът, нито образованието ще избяга, като е на 15 минути. Че то в големите градове може да се пътува по един час в посока, само в рамките на кварталите. Винаги можете да се върнете в апартамента, ако не Ви устройва за постоянно живеене. Детето, когато порасне, дори самО може да прекарва седмиците там, докато учи, ако не желае да пътува ежедневно.
Изобщо, не виждам никаква дилема от моя гледна точка. Аз лично, ако имахме такава възможност в момента, къщата е конструктивно здрава, оградена и удобна като място, вече щях да съм си стегнала багажа. Мразя града и живота в него.

# 12
Щом имате възможност да задържите апартамента и да купите къща, не виждам защо да не го направите.  Явно е уредено, не е някое изоставено село, което дори няма магазин, което е супер. Дори и да не ви хареса да живеете постоянно, винаги може да си посещавате почивните дни.
Имайте предвид обаче, че поддръжка на къща не е лесна работа, но си заслужава.

# 13
Шом въпросът не е ИЛИ, а И, купете я, вижте как е, пък щом мястото е търсено винаги можете да я продадете. Аз лично не обичам къщи и всичките разправии покрай тях, но хората са различни и човек не знае докато не пробва. А може и да стане вила - лятото тук, зимата там, седмицата в града, уикенда на вилата...

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 09:28 от Черна станция

# 14
Дааааааааааа! Купете! На по- сериозна възраст купихме и ние и влагаме свободното си време и цялата си енергия! Безценно е да можеш да твориш, иначе на дивана всеки може да лежи!

Общи условия

Активация на акаунт