Да си купим ли къща на село?

• 1 676
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
Щом не губите нищо, не виждам проблем да я купите. Но, наистина иска огромна поддръжка. Аз тука с един едностаен апартамент се озорвам понякога с чистенето, а за къща да не говорим.. Живяла съм и в къща и в апартамент и имам база за сравнение. И двете имат плюсове и минуси. Лично аз в апартамент се чувствам по-добре, но както казаха вече, хората сме различни. И наистина, това че ще сте в къща не означава непременно, че няма да имате проблеми със съседи. Нашите по-сериозни проблеми със съседи до момента бяха именно в една от къщите в които живяхме. Години наред ни тормозиха. Но може пък вие да улучите на хубаво място и хубави съседи.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 09:49 от Borqna Sto 771419

# 16
А защо не останете да живеете в апартамента и не ходите в къщата през уикенда? Така хем ще живеете в града, хем детето ще играе на двора.😄

# 17
А защо не останете да живеете в апартамента и не ходите в къщата през уикенда? Така хем ще живеете в града, хем детето ще играе на двора.😄

Това звучи добре на теория, но на практика означава постоянно живеене в две жилища, съответно още повече чистене и поддръжка спрямо варианта лятото да са в къщата зимата в апартамента.

# 18
Ние все мислим негативното по принцип. Как ще ни е трудно, как не знам си какво... А то лесно няма.
В нашия апартамент в града обаче ще трябва да живеят моите родители, защото те искат да си купят жилище и имат парите, които ни трябват, за да си купим къщата. Нашите нямат нищо против тази идея. В един момент, ако решим да се върнем в апартамента ще трябва да съжителстваме и дали ще се напаснем изобщо нямам идея. Мъжът ми казва, че няма да му е удобно.. то на никого няма да му е удобно според мене. Нямаме друг шанс обаче да си купим мечтаната самостоятелна къща.
В града цените са ужасни и все се вдигат нагоре, а тази къща е с кладенец, гараж, голям двор и т.н.
Проблеми с водата тепърва повечето градове ще имаме по мое мнение.

# 19
  • Melmak
Аз бих казала, че не, заради това, че апартаментът няма да е само за вас. Да съжителстваш с родата? Не!

Ако има как да запазите апартамента за вас и през седмицата да сте там, а събота, неделя и ваканциите на село, да.
Иначе аз не обичам да се грижа за къщи и не бих си купила.

# 20
Аз не бих се колебала. Подобна оферта не се среща често. Винаги е по-добре едно малко дете да расте на по-чист въздух, на спокойствие, тишина. В двора може да отглеждате домати, зеленчуци, плодове, т.е. чиста храна, с която да се храните, а това за детето е важно. Дори и да не умеете, ще се научите от съседите кое как се гледа.
Детето ще си играе в двора, безопасно,  ще играе с другите деца наоколо, ще се научи да общува. Постепенно от малко ще се научи на труд, помагайки на родителите. Градските деца са лишени от всичко това.
Както и другите са казали, за София, 15 минути е супер близко.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 11:05 от Diorela

# 21
  • София
А това вече е по-друга ситуация, щом апартамента не остава за вас. Реално го губите.
15мин наистина не са нищо, на нас детска, училище ни бяха на 30мин, в квартала, единия спирт до д-то, но другия на 40мин с кола, уроците повечето на 30мин пеш, лекар и той на 30мин с рейс, а следващия на 15мин пеша... Та 15мин от града са смешка и не би трябвало да ви спират... Единствено остава да си прецените дали самия живот в къща за вас.

# 22
Ъъъъ... Че това е съвсем различно. Вие няма да разполагате вече с апартамента си, ще влезете в някакво абсурдно финансово "съдружие" с родителите, което за мен има само негативни резултати. Ако не им прехвърлите апартамента, но все пак вземете пари от тях, за да купите къщата, можете само проблеми да си навлечете в бъдеще. Те също. И как така ще се върнете, ама ще живеете всички? Вижда ми се абсурдно.
Значи наистина трябва да прецените можете или не можете да си позволите да живеете в къщата. И няма нищо общо с пътуването до училище и развлечения. Както споменаха и другите, това да си самостоятелен на земя, е по-скъпо.

# 23
При това положение с родителите и апартамента - не. Вие реално ще изгубите апартамента и ще имате само една къща, която на всичкото отгоре е купена с техни пари, т.е. пак е един вид "тяхна" (някои родители подхождат много собственически към такива имоти и имат доста претенции към ползване, обзавеждане и т.н). И тази къща доколкото разбирам е и за голям ремонт, т.е. ще глътне още доста пари и труд докато стане годна за живеене. Ако ви се занимава и родителите са разбрани, впуснете се в това приключение, но по мое мнение е твърде рисково и хубавите резултати евентуално ще дойдат след доста време.

# 24
А не може ли родителите ти да купят къщата, пък вие да им ходите на гости през почивните дни. Детето ще може да ходи през ваканциите и т.н.
Схемата, която сте измислили, никак не е добра идея. А и е леко нахалничко да разполагате така с чуждите пари. Изкарали са си ги родителите ти, имат право да си ги похарчат както си искат, не ти да бързаш да им ги наместиш и да си сбъдваш мечтите с чужда пита.

# 25
Не мисля така. Юридическата част на въпроса е едно, фактическата - друго. Апартамента може да си остане на ваше име, къщата да се закупи на името на родителите. Нищо не губите, някой ден ще ги наследите. Детето още е бебе, поне до 5 клас може да си учи в селото. После може да си остава при баба си и дядо си, ако му е трудно да се прибере някоя вечер.
Ако отношенията с родители са добри, нещата могат да се подредят чудесно.

ПС Ако ще вземате заем за ремонт и решите къщата да я купят родителите, бих препоръчала и вие да участвате в покупката с идеална част, за да не могат да я продадат, ако решат някой ден,  а вие да сте вложили средства.

ППС Не забравяйте, че родителите остаряват и често имат нужда от гледане. В къща това може да е по-удобно.

# 26
  • Варна
Отношенията с родителите може да са добри сега, но няма гаранция, че ще бъдат такива завинаги.

Не, при това положение. Може сега да сте в апартамент, с кофти съседи и проблем с паркирането ама си е ваш. Това е безценно.

# 27
Те така или иначе ще ги дават тези пари за закупуване на апартамент и за тях е по-добре да ги дадат на децата си. Аз нямам братя и сестри, та пак съм сама наследничка. Апартаментът си е на наше име и те не искат да купуват къщата на тяхно име или да ни се бъркат. Искат да не са на квартира, да купят готов за живеене апартамент,  а в същото време и да ни помогнат да сбъднем мечтата си.
Не сме решили нищо все още, но това ни се стори най-удачния вариант.
Може и да не купим къщата. Не знам. Ще мислим добре с плюсове и минуси.

# 28
Ама родителите искат да си купят жилище в града, не да нямат никакъв избор да изберат апартамента, обзавеждането и разположението му, защото той все ще си е "техен", а на всичкото отгоре да им се натресе къща, която може да не искат, нито пък да се очаква да поддържат и посрещат внуци.
Добрите отношения в такива тъпи ситуации толкова бързо могат да отлетят, че изобщо да си вкарваш таралеж в гащите, заради някакви размити представи, не е работа.

# 29
Не бих се колебала. По-добре къща и апартамент, отколкото 2 апартамента.

Общи условия

Активация на акаунт