Банята - тема 50

• 7 814
  • 266
  •   1
Отговори
# 60
Сега ще снимам у нас:
91см е ( мислех, че е 100) душа- абсолютно достатъчно.
...

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 00:18 от Moderator3

# 61
  • Пловдив
zdravko.nestorov визуализацията на мен много ми хареса. Поздравления за избора.
Единствено черните смесители ме смущават (иначе визуално са прекрасни) изхождайки от това, каква е водата в Пловдив.

ДХ3, не изпитвате ли неудобство от това, че всичката ви козметика е на земята?

# 62
Не, никакво, всичко ми е подръка.За да я събера всичката( която ползвам постоянно) трябва да сложа N на брой рафтове, което ще е абсурдно.
Шкафът под мивката не събира всичко( отделно има високи шишета) и това ми е най-удобния вариант.

# 63
Една баня на 90 е една на 100 имам, разбира се, че по-широката ми е по-удобна.
Щом има място, не бих се чудила.
Относно светлият отвор- 60см са минимум , но не е неудобно - едната душкабина вкъщи има такъв отвор, та може би при вас ще е 80сантиметров параванът.

zdravko.nestorov, от това тук :  „ * Едно от нещата, за които със сигурност ни трябва съвет, е как точно се редят плочките в душ пространството – да речем за 90 см. или 1.00 м. Плочките почти сигурно ще излизат извън него – как се решава този въпрос? Би било много полезно някой да покаже как е постигнал това при него. “  заключавам, че искате параванът да ляга върху фуга. Правилно ли разбирам? Не е добра идея!

ДХЗ, аз съм си решила проблемите с козметиката  в душовото, с едно мъничко пластмасово, на колелца.

# 64
За паравана- заради наклона има денивелация и той лежи на правата част.Едната част под душа е леко по-надолу от останалата част на пода.
Лизи, 15г ползвам така банята и нямам неудобства.Мислех за рафтове, но и тях трябва да чистя, а няма да съберат всичко, отделно тежат шишетата.
От другата страна имам вана и затова няма никакво място повече, всичко е изчислено до милимунди.

# 65
ДХЗ, много ми е интересен моноблока. Би ли споделила откъде е, марка? Ако не се лъжа е до долу. В същото време е плътно прибран към станата. Много ми харесва. Не че имам за къде да купувам, но съм впечатлена. Подобно нещо съм виждала само на Geberit Monolit, но там е цифромания (над 2000 лв без самата чиния при това в по-скромните варианти)

# 66
Този модел е, но моят е стар, както казах на 15г вече:
https://en.gaiainterni.com/single-coupled-wc-vignoni-simas.html

Ето ги:

https://www.simas.it/it/tipologie/sanitari/wc-monoblocco/

Не помня каква цена сме платили за него, но по ония години беше единствено решение за моноблок, което ме удовлетворяваше.

# 67
Ако се правят два сифона, линията на която ляга паравана е делителна за двете зони.

Вие залагате точков извън душа, което ще създаде условия за грешки, ако майсторът не направи плавен преход, между двата наклона, за да не се получи „джоб“, където да застоява вода.

# 68
Този модел е, но моят е стар, както казах на 15г вече:
https://en.gaiainterni.com/single-coupled-wc-vignoni-simas.html
Не помня каква цена сме платили за него, но по ония години беше единствено решение за моноблок, което ме удовлетворяваше.
О, и то цифромания. Но е супер моноблок. Много съм впечатлена. Сега е красиво и практично, а преди 15 години е било направо извънземно. И цялостно банята много приятна. Харесвам когато някой има дотолкова добри попадения, че може банята да си кара по 15-20 години без да изглежда ретро. Завиждам.

Инак за бутилките по земята го разбирам - и аз все имам разни неща за ползване под душа. И с две минималистични полици в ъглите не ми се получава. Наскоро четох някой тук разказваше как се отказали от параван, за да си подпира жената краката на тоалетната чиния докато си прави pилинг на петите. Много ме развесели, защото и аз съм точно същата работа. Сега съм се наканила в едната душ зоничка да си сложа просто едно... столче. Ама красивко де. Метално или пластмаса. Даже изнамерих някакви модели.

Аз пък си падам по красивите бутилки за шампоан. Преди време се изръсих в Златната Рибка да си закупя красиви шишета, които след като свършат мога да си ги напълня с друг шампоан.

На ДХЗ за баня козметиката според мен супер много биха ѝ отивали някакви ей такива полици. Частично скриват съдържимото, в същото време не напълно така щото да се вижда все пак кое какво е. Направо ще заспи. Тези специално са на финланските Naka. Цената им е неприемлива (имам слабост към скъпи дреболии).

Скрит текст:

# 69
Оф, сега защо така с тея полици 😅

Между другото мои познати си направиха в душ пространството, затворено изцяло с параван- бетонов постамент като пейка, който облякоха в тези малките плочки за мозайка.Като в парна баня.Много приятно се получи.
Целият ми дом е правен така, че да не изглежда ретро и след много години.
Специално за баните знаех, че ще изглеждат точно така- имитация на травертин и подобни, които винаги са актуални.Да къртя баня на 20г- абсурд.
С тоалетната( самостоятелна) имам плочки само на пода, на стените мазилка, наскоро я сменихме с друг цвят и нанасяне.Имам си нова тоалетна на практика.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 13:44 от ДХ3

# 70
Оф, сега защо така с тея полици 😅
Де да знам, кефи ме този модел нещо. Има и кръгли. Wink

Помоему никак не е лесно човек да направи така нещата, че да са актуални дълго време. Блазним се от модерни неща някои от нас и според мен именно там е подхлъзването. Колкото по на гребена на вълната е, толкова по-бързо отшумява. Балансът за мен поне е труден.

# 71
Никакви полици не ме кефят, даже ниша не ме кефи- начесах си крастата. Трябва да я изпразниш от всичко натрупано, за да я измиеш, а се трупа толкова бързо Flushed

# 72
Ами тогава къде всичката тая чудесия - 1. шампоан, 2. евентуално такъв и за мъж (Няма да ползва моя. При 0 номер си е живо разхищение), 3. душ гел, 4. маска за коса/балсам, 5. скраб за лице или тяло, 6. гъба, 7. самобръсначка евентуално и разбира се закъде без 8. рендето за пети?Simple Smile
И това е само на първо четене.

# 73
По-горе казах, едно малко на колелца, почти като това, но беличко.

..., още по-яко щеше да е, ако вратата е в средата и на другата къса стена е мивка с плот от край до край.

Това не знам, как съм го пропуснала ! Heart
Достатъчно е, да има 60-65 см зад вратата.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 14:29 от LordOzzy ⚡

# 74
ДХЗ - нямаш представа колко много ми помагаш с това. Огромно благодаря! Откакто пуснах първия пост, съм изчел сигурно стотина източника за това колко да е голямо душ пространството, какъв да е размерът на преградата и т.н. Ходихме и до няколко магазина за малко обратна връзка, и ето до какво стигнахме:
* Ширината на душ пространството ще е 90 см. (+/- някой сантиметър според плочките). Повече от това наистина няма смисъл, а така си оставяме и достатъчно място за останалата част на банята.
* Параванът ще е 70 см. ширина и 120 см. дължина. Ако е по-голям, остава твърде малко място от края на паравана до стената (по-трудно минаване). А тези 10 см. повече стъкло едва ли ще са решаващи за спирането на водата.
* Засега ще минем без прагче, а вместо това ще сложим втори точков сифон под тоалетната чиния – хем скрит, хем близо до душ пространството. А от къде взе прага за тази баня?

Относно плочките:
* Видях, че си използвала 60х60 см. за пода и тавана, което ме успокоява, че и нашите избрани плочки трябва да паснат добре. Дали по стените ще са 60х60 или 120х60, наредбата ще е същата, просто при по-големите ще има повече фира. Определено по-лесният вариант ще бъде да се редят вертикално (а не хоризонтално), защото така по-лесно ще съвпаднат фугите. Засега мислим да останем с тях.
* Снимките ми дадоха супер ясна визуална представа как може да подходим. Плочката към стената ще е отрязана, за да може душ пространството да стане плочка и половина (90 см.). След това вече започва изграждането на останалата част от банята.
* Истинският проблем е вторият сифон, защото ако искаме и него, ще трябва да имаме още една отрязана плочка откъм стената, където ще са линейният и точковият сифон. Може и да се получи добре, но трябва внимателно да се премисли колко да е тази плочка, за да излязат хубави наклони. Ще рисувам отново Grinning
* Много ми харесва, че при теб страничните и подовите плочки с техните фуги съвпадат.

miraluba - страшно ти благодаря. За съжаление сами си правим всичко и дизайнът е далеч от нашите възможности, но с малко повече проба-грешка успяваме поне да си визуализираме как ще изглеждат нещата.
* За черните смесители и душ – доста пъти се чудихме дали си заслужава, защото наистина много харесваме акцента, който дават, но си права – цапат се по-бързо. В крайна сметка сме в София и водата тук е доста по-добра, надявам се замърсяването да е по-малко, а пък чистенето е ясно, че няма да ни се размине. Но се спряхме на тях - наистина ни допадат.

LordOzzy - и ние правим две бани, така че има голяма вероятност едната да е с душ пространство от метър, но не искам да усложнявам цялата дискусия (двете са почти еднакви, като едната е с 6-7 см. по-широка). Напълно си прав, че малко повече място никога не е излишно.
* При ширина 1.40 м., като махнем около 5-6 см. за плочките, остава 1.35 м. Ако сложим параван от 80 см., остават 55 см., което според мен е доста малко (а и аз съм голям човек). Затова се спряхме на 70 см. параван – тогава остават 65 см., което вече дава добра свобода.
* Иска ми се параванът да ляга точно до фугата (фугата да остане извън душ пространството). Доколкото разбрах, ако е върху фугата, шансът да задържа влага е голям, а това води до мухъл и други такива. Затова си го представям да е точно до фугата, от страната на душа, така че визуално плочките да разделят зоната – душът като една част, останалото като друга. Така няма да се образува този „джоб“. Ако майсторът си свърши добре работата с наклоните (стискам палци), тогава правилното решение е параванът да е до фугата, откъм мократа зона. Това последното е по-скоро въпрос Grinning

Напълно съм съгласен – да създадеш нещо, което е модерно днес и ще изглежда добре и след 10 години, е наистина за възхищение!

Благодаря ви отново за всичките съвети и препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт