Банята - тема 50

• 19 548
  • 536
  •   1
Отговори
# 510
  • Пловдив
Благодаря!
Далече ми е още, но сякаш клоня най-много нататък. Пък и тепърва ще се изгражда ВиК-то, та е хубаво, да си имам идея кое-как.

# 511
  • В небето
Линейният сифон е по-скъп и с повече за чистене, спор няма, но има някои предимства, заради които си струва. Основното е, че цялата душ зона (или баня) е с един единствен наклон, а сифонът се простира по цялата ширина на душ зоната. С модерните големи плочи да се прави наклон с четири наклона е кофти.  А и е красиво.
Моят е ето този или подобен.

https://www.ivestplovdiv.com/%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B … uble-versace-485/

- Има голям дебит
- Чистенето е елементарно - вдига се решетката и се забърсва ваничката. То друго няма какво - една тръба като на точков сифон. Онези лентови сифони с плочки и тесни профили са по-гъзарски, но по-лоши - по-малък дебит, трудни  за чистене. Сестра ми има някакъв такъв и е по-зле.  А моят може и да не се чисти, ако след баня се изплакне хубаво от пяна и други остатъци със слушалката на душа. Може направо през решетката, може и да се махне, на мен кукичката ми е в душ кабината. При миене на коса махам решетката и слагам на отвора розетка за улавяне на косми. За всеки случай.

Та такъв препоръчвам. Всичко му е инокс, сигурно ще е вечен.

Вечни неща няма, но дано изкара дълго време.
300+ лв. за сифон лично за мене е абсурдно висока цена, пък ако ще и от злато да е материалът.
Това лято правихме банята у дома и поставихме в душ-зоната линеен сифон от тънките (по-гъзарските, доколкото "версаче" не се смята за гъзарско), сръбско производство. Дебитът му е достатъчен - 40-50 л./минута.
Във връзка със задръстването и почистването - специално моделът на моя линеен сифон е с кошничка, която има за функция да спира мръсотиите и космите. Задръства се, респ. почиства се според зависи от това кога жените у дома си мият косите - през ден, през два дена. Дразнещо е, когато не съм видял, че кошничката е пълна и започне да се навирва вода, но пък чистенето е елементарно и лесно - с една пластмасова кукичка отстраняваш металния профил, вдигаш кошничката, почистваш я, изплакваш и воала! Тъй че твърдението Ви за трудното почистване на тези сифони е невярно.
Чудесно е, че поставяте розетка за улавяне на косми. Не за всеки случай, а е задължителна, защото в един момент ще се запуши отходната канализация. Човешкият косъм е страшно нещо!
Поздрави.

# 512
Два линейни имаме, мразя ги, ММ ги чисти. Вторият той настоя да го сложим, че не отивало друг, на визията на банята ...
Ама и, като всичко друго, доста надути цени практикуват в Бг- ето ви, немския амазон:
https://www.amazon.de/gp/aw/d/B0B7J3CMFV/?_encoding=UTF8&pd_rd_p … a5c7-630f22146067

# 513
Това, че решетката била стил Версаче го разбрах много по-късно. За мен това е класически древно гръцки десен. Всъщност имаше избор измежду десетина десена, но избрах този не само по вид, а и защото острите ъгли задържат косми. Иначе как ще щамповат решетката едва ли променя лукса, но неръждавейката си е  скъпа.

# 514
Ние взехме линеен подобен на този, който Лорд е показал/а. С плочка ще е. Точковият е на виега.

Какъв шкаф за банята избрахте и бихте препоръчали? Бяхме харесали едни на рока, но четохме много лоши отзиви за тях. По поръчка ми казаха 40р.д. срок, което ни е много.

# 515
Ние взехме линеен подобен на този, който Лорд е показал/а. С плочка ще е. Точковият е на виега.

Какъв шкаф за банята избрахте и бихте препоръчали? Бяхме харесали едни на рока, но четохме много лоши отзиви за тях. По поръчка ми казаха 40р.д. срок, което ни е много.
Рока са МДФ, хората после пишат лоши отзиви, защото не четат и ги слагат в среда с много висока влажност или ги мокрят.

Триано и Викард мога да препоръчам. Интеркерамик също стават, но пожълтяват понякога.

# 516
В крайна сметка мисля открих това което търсих и поръчах този:
https://djia.bg/lineo-komplekt-lineen-dush-profil-nadrana-stomana-100sm-15301100
Това си е просто точков сифон, който има тавичка за отвеждане на водата към него
Няма решетки, кошнички или краченца, би трябвало да не задържа мръсотия и косми и всичко да отива в канала
Реално същия ефект според мен би се постигнал и с нормален лентов сифон, просто като му се махне решетката/плочката
Ще видим, чак след година сигурно ще мога да ви споделя впечатления.
Продъжавам с въпросите, първа баня ми е все пак Simple Smile
Решихме стените да са с това терацо:

Като направим една от стените в душ зоната (или всичките) с ето тази дървесна плочка, че иначе много сиво става:

Ако ползваме аматьорския ми проект от скетчъп, нещо подобно трябва да се получи(не намерих същата дървена плочка)

И тук идват въпросите, според вас колко е подходяща тази плочка за душ зоната по отношение на чистенето? Като цяло е много гладка, просто е леко вълнообразна на допир и не знам дали няма да се цапа много
Другия въпрос е дали да не направим и стената с нишите същото дърво или направо отсрещната страна където ще е мивката

# 517
Аз не разбирам какъв е смисълът от този сифон- вместо да чистиш във ваничката, ще чистиш самият него, но отгоре, защото остатъци ще се натрупват- те просто се лепят по стоманата.
Иначе, дебитът му е +/- същият ( 0.6/сек = 36л/мин) , сравнен с онзи от амазон, който постнах за пример- 40L/min.

# 518
Аз не разбирам какъв е смисълът от този сифон- вместо да чистиш във ваничката, ще чистиш самият него, но отгоре, защото остатъци ще се натрупват- те просто се лепят по стоманата.
Иначе, дебитът му е +/- същият ( 0.6/сек = 36л/мин) , сравнен с онзи от амазон, който постнах за пример- 40L/min.
Според мен самата неръждаема стомана като материал би трябвало да е даже по хигиеничен от плочките, понеже е изключително гладък и без пори, мръсотията не би трябвало да залепва по него. Основното обаче е че падащата вода директно върху него ще отмива всичко, а и няма нищо стърчащо на което да се закачат космите/мръсотията
Така да, изборът вече е направен, ще видим дали теорията работи на практика Simple Smile

# 519
  • София
Корниз за завеса за баня прав или заоблен? Заобленият не знам как стои закрапен само в двата си края   

Има телескопични прави без пробиване, някой има ли опит с тях?
Завесата ако е висока 2м, това с кукичките ли е?

# 520
  • София
Според мен самата неръждаема стомана като материал би трябвало да е даже по хигиеничен от плочките, понеже е изключително гладък и без пори, мръсотията не би трябвало да залепва по него. Основното обаче е че падащата вода директно върху него ще отмива всичко, а и няма нищо стърчащо на което да се закачат космите/мръсотията
Така да, изборът вече е направен, ще видим дали теорията работи на практика Simple Smile

По принцип няма борд или крачета за застопоряване към пода или плочките да застъпят сифона.След време има вероятност да се отлепи от пода и под него да просмуква вода.

# 521

Според мен самата неръждаема стомана като материал би трябвало да е даже по хигиеничен от плочките, понеже е изключително гладък и без пори, мръсотията не би трябвало да залепва по него.

Това е наистина на теория. Точков сифон с метална решетка - мърсотията (сапунена вода и т.н.) си залепва по метала. Ако искаш да блести и да не се натрупва, трябва да чистиш. Разбира се, става с душ да отмиваш, но не отмива всичко на практика. Пак периодично трябва да се лъска.

Аз не разбрах от схемата накъде е наклонът - ваничката е само в средата на лентата, а лентата трябва да е хоризонтална. Т.е. как ще се стича водата от страничните части на лентата към ваничката?

# 522

Според мен самата неръждаема стомана като материал би трябвало да е даже по хигиеничен от плочките, понеже е изключително гладък и без пори, мръсотията не би трябвало да залепва по него.

Това е наистина на теория. Точков сифон с метална решетка - мърсотията (сапунена вода и т.н.) си залепва по метала. Ако искаш да блести и да не се натрупва, трябва да чистиш. Разбира се, става с душ да отмиваш, но не отмива всичко на практика. Пак периодично трябва да се лъска.

Аз не разбрах от схемата накъде е наклонът - ваничката е само в средата на лентата, а лентата трябва да е хоризонтална. Т.е. как ще се стича водата от страничните части на лентата към ваничката?
Това периодичното не ме плаши. Въпросът да не е през ден вадене на косми и почистване на слуз, от което прочетох много оплаквания
Иначе лентата не е хоризонтална, има лек наклон към средната част. Т.е започва на нивото на плочката в краищата и леко потъва под нея в средата

# 523
Драго, мерси. На повечето места това, което ни хареса е само по поръчка и сроковете са направо за към март Disappointed
Проверихме практикер, бриколаж, хоум макс, дс хоум, мастерхаус и баня стил (там всичко било само мостри).
Някоя сеща ли се за друг магазин, където да има в наличност мебели за баня или да дойдат до седмица?

Бояне, сигурен ли си за тази комбинация? Thinking

Силвър, аз бих избрала някой съвсем изчистен и с текстилна завеса.
Търсих такъв за вграждане в тавана, но намерих само 2 фирми и то не е точно това, което ми се иска.

# 524
Драго, мерси. На повечето места това, което ни хареса е само по поръчка и сроковете са направо за към март Disappointed
Проверихме практикер, бриколаж, хоум макс, дс хоум, мастерхаус и баня стил (там всичко било само мостри).
Някоя сеща ли се за друг магазин, където да има в наличност мебели за баня или да дойдат до седмица?

Бояне, сигурен ли си за тази комбинация? Thinking

Силвър, аз бих избрала някой съвсем изчистен и с текстилна завеса.
Търсих такъв за вграждане в тавана, но намерих само 2 фирми и то не е точно това, което ми се иска.
Не са само мостри в Практикер, Практис и Бриколаж. Викард Сара е много достъпна серия с добро качество https://praktiker.bg/bg/search/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%B0
Викард по телефона какво казаха, нищо налично ли няма при тях и Триано?

Общи условия

Активация на акаунт