Банята - тема 50

• 24 498
  • 636
  •   1
Отговори
# 600
Ред, реди се по стените и е даже още по-полезно според мен. Да, подът е студен, но това е до първото пускане на топлата вода под душа. Докато на стената бързо се затоплят и изсушават кърпи, халати. Единствено трябва добре да се запише къде минава точно подложката и кабелчетата ѝ, за да може после като поставяш закачалките пробивайки плочките да не стане беля.

Аз не можех да намеря достатъчно опитни и свястни майстори, за да ми гарантират безупречно поставяне на стената. Иначе бих сложила именно там. Не на пода.

За бойлер преди години бях гледала ревю на няколко модела плоски. Най-много хвалеха един модел на Електролукс. Когато ние търсехме бойлер не можах да го открия на нашия пазар. Сега гледам го има. Примерно произволен сайт.
И предполагам, че знаеш, но за всеки случай да напомня... повечето бойлери, на които пише 80, са всъщност с обем 65 литра. Ти си прецени колко хора сте и от колко вода имате нужда.

# 601
  • Варна
От един ВиК майстор знам, че Аристон са много качествени бойлери.

# 602
Къде са произведени тия Аристон- това гледайте. Защото при нас, се произвежда аристон в 2 производствени линии, на тукашни марки, та си знаем какъв е. И бош газови имаме- на същия принцип се правят( на ишлеме ли му казваха?)

# 603
То вече може ли човек да избяга от ишлемето - не. Аз само се надявам да избегна китайското поне ишлеме. Но трудна работа. На мен пък ми трябва подвижна безжична лампа с usb зараждане и много високо IP, за да се ползва в душ зоната ако случайно като се пусне завесата не достига достатъчно светлина от централното осветително тяло. Търсената комбинация не е много лесна за намиране. Намерих накрая някакви лампи. Италиански марки. Но на сайта съвсем коректно си бяха написали страна производител Китай. Ей не може човек да избяга от тия китайджаци.

# 604
Нашето подово е и под душа.
Задължително всичко снимай преди поставянето на плочките.

# 605
....
И схеми, и технически чертежи!- надлежно да се архивира всичко!
Аз,  от личен опит... Blush

# 606
Нашето подово е и под душа.
Електрическо ли е подовото?

# 607
  • Sofia
Здравейте, моля за препоръка за изработка на плот за баня по индивидуални/конкретни размери. В момента ремонтираме стандартна панелна баня и ми трябва нестандартен по размери плот на който ще има само мивка.
Стандиратните плотове не са опция, тък като площа на банята, след изграждането на моноблок-а доста се стесни.
В тази връзка ни трябва  плот с размери Дължина/височина/Дълбочина : 60/20/35. Проблемът е дълбочината на плота, който следва да е най-много 35 см. В магазинната мрежа се предлагат плотове с дълбочина  46 см.,  което не ни устройва. Търся информация по сайтове за индивидуална изработка и т.н., но ако някой има опит би бил много полезен. Благодаря предварително.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 18:50 от Lady Royal

# 608
Не знам защо толкова се рита срещу китайските неща - може би заради масовата покупка на най-евтините боклуци. Едно време беше същото за Капалъ Чарши - турски боклук. Ами куфарните търговци и тези със сезаловите денкове купуваха най-евтината стока, защото хората това купуваха - евтино. И много се изненадваха при лично посещение в Истанбул - на чаршията се оказва, че имало всякаква стока - и евтина (и не особено качествена) и не толкова евтина (съответно значително по-качествена, дори много качествена).

Скрит текст:
В края на соц-а и началото на демокрацията бяха много модерни кожените кожухчета от Турция. Няма да казвам кой настоя да ми поръча и купи такъв кожух (по размер и поръчка), дълъг, въпреки че не исках (и не харесвах). Палтото беше много качествено. Понеже беше подарък, не знам колко е струвало, но наистина беше качествено, а не като тези, които тогава куфарните търговци продаваха на познати "с връзки".

В китайските сайтове намирам неща, които просто са добре измислени и са евтини (защото не изискват влагането на много материали). Но мисълта да измислиш разни джаджи, които ти улесняват живота, според мен трябва да се цени.

Скрит текст:
Масово крушките и лампите в ЕС са произведени в Китай - защо ли? Ами защото с европейските заплати няма как да постигнеш цената, която евтиният труд и ресурси (стъкло, което изисква газ и енергия) в Китай постигат. Търсех мотор за реклайнър (кресло, което се накланя почти до легнало положение). По ТТ данни открих само в китайски сайт. Креслото германско, кожата не знам каква е, дизайнът - също, но механизмът за разтягане е китайски. Чиповете за всякаква електроника - и те в Китай се правят.

Китайците си разнасят малки пратки до техните Бокснау и подобни с роботчета и дронове, а ние им се подиграваме.

Лампи със защита от вода (за баня) са просто лампи с капсулирани елементи. Иначе в самата лампа няма нищо революционно от техническа гледна точка - 2-3 жички, клемичка, осветителен елемент - лед, останалото е дизайн - ПВЦ в определена форма.

И ежегодно много хора следят връчване на Нобеловите награди, но все пак Нобел е натрупал богатството си от нещо, което китайците са изобретили. Т.е. маркетинговата стратегия си е била негова, но продуктът му е изобретен от китайците.

# 609
lady Royal, aми то нищо страшно няма. Всички, които изработват по поръчка могат да го направят. Само това 20 не разбрах какво е.

Мандаринка, не знам какво да кажа... ами дразнят ме. Всичко в сайтовете им изглежда чудно, да. Но може би точно защото в България масово се внасят най-долнопробните им продукции... и някакси съм ги намразила. Всичко е много умно измислено, много леко, много евтино. Но нямам доверие колко време кара.

# 610
  • Sofia
Защо ме търсиш?, 20 е височината. Страх няма от какво Grinning, просто търся читав сайт/производител и препоръка за такъв.

Последна редакция: сб, 27 дек 2025, 18:49 от Lady Royal

# 611
Проблемът е дълбочината на плота, който следва да е най-много 35 см.

В магазинната мрежа се предлагат плотове с дълбочина  46 см.,  което не ни устройва.

Бих ти препоръчала да видиш моделите на Рока. Аз също трябваше да сместя малка мивка (с или без шкаф)  макс. 55 см. Открих шкаф с мивка в магазин на Рокандо (в Борово).  55/35,3 см. е мивката с шкаф с чекмеджета под нея. Моделът е ONA compact. Само цената не беше приятна, но бях вдигнала ръце, защото бях  преровила всички интернет магазини и марки.
Рока имат шоу рум срещу Халите, там е само шоу рум, но можеш да видиш асортимента. Предполагам,  ако си харесаш модел, могат да те насочат към магазин, където се предлатат/можеш да поръчаш. Шкафовете също може да са по поръчка, за техните мивки, работят с производител на шкафове.
Meridian Compacto също, the GAP и GEOMETRY - заради асиметричната форма може да ти свършат работа (ако се налага да може да се отваря вратата на банята).

Моята мивка, която е само 50 см., е учудващо достатъчна за миене на ръце/зъби/лице. Но аз отидох в магазина с рулетка и мерих на живо. Много съм доволна. Формата е такава, че е максимално оползотворен размерът и ми върши работа. Ако имах 80 или 100 см., щеше да е по-добре, но това е положението.

# 612
  • Sofia
man_darin_ka, само плот търся за малка/средна мивка. Благодаря, ще потърся в Рокандо. Имам изградена ниша, както и стенен  шкаф и за това допълнителен шкаф с мивка не е необходим, а и пространството е малко.

# 613
Щом ти трябва само плот, тогава още по-добре - технически камък, гранит или мрамор (мраморът е най-хигроскопичен, така че е най-малко подходящ в случая). Избираш си каквото ти хареса (като дизайн и цена), режат  ти го по размери, пробиват дупките за мивката (за сифона и за батерията) и ти го монтират. Такова малко парче 60х35 вероятно ще е дори  фира от други проекти и ще ти излезе изгодно. Ако държиш на подлепка (тези 20 см. дълбочина) и тях ще ти направят и залепят за плота.

# 614
  • Sofia
man_darin_ka , да на там клоня за конкретен размер и вид/цвят  на плот (някакъв дървесен цвят), тъй като стената на душа и пода са дървесен гранитогрес. Но къде може да се случи това, т.е сайт/производител и т.н. или в големите магазини тип Практикер и производни......
Височината на плота може да е и 30/35 см., защото височина имаме,  просто на пазара масово плотовете са с размер 20 см и за това го цитирах, като пример.

Общи условия

Активация на акаунт