Отговори
# 60
Все ми е тая, в годините се убедих, че нито една смислена инициатива, която би била в полза на учниците и в помощ на родителите, не намира достатъчна подкрепа, така че просто съм се отказала да се занимавам с каквото и да е, свързано с образованието. Едното ми дете вече не е ученик, другото е десети клас и нещата, които се случват в образованието, вече не ме засягат. Само се радвам, че нямам още едно дете, с което да преминавам през образователната ни система с буденето на дете по тъмно, за да не закъснее, бележките по уважителни причини, здравнопрофилактичните карти, събирането на пари, декларациите и другите глупости като поръчване на униформи и купони за обяд. Да му мислят родителите на нещастниците в малките класове, на които им предстоят интегрирани тестове, час религия и добро, оценка по поведение и глоби, но като гледам нагласите, точно това си заслужаваме.

# 61
Само се радвам, че нямам още едно дете, с което да преминавам през образователната ни система с буденето на дете по тъмно, за да не закъснее, бележките по уважителни причини, здравнопрофилактичните карти, събирането на пари, декларациите и другите глупости като поръчване на униформи и купони за обяд. Да му мислят родителите на нещастниците в малките класове, на които им предстоят интегрирани тестове, час религия и добро, оценка по поведение и глоби, но като гледам нагласите, точно това си заслужаваме.
+1

"Бий ме, обичам те" е положението.

# 62
Уви, не е въпрос на избор.

# 63
И въпрос на избор да е, вижда се по коментарите какъв би бил и оттам изводите за всичко останало.

# 64
  • София
Престижните гимназии трябва да са гимназии. Който не го разбира, да го прочете пак.
Ще поясня - училища само от 8 до 12 клас. Тогава спокойно могат да са на едносменен режим, а следобед да имат профилирани занимания даже.

Ама някои директори се опитват да изкривят пространството с квантови методи, като искат да вкарат в малки, стари сгради цяло училище от 1 до 12 клас с по 7 паралелки на набор.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 17:16 от Rockstar

# 65
Има училища, които нямат самостоятелна сграда, за да си позволят лукса едносменен режим. 1АЕГ например е в една сграда със 112 ОУ, не знам как биха решили там този въпрос, освен да преместят едното училище в друга сграда.

# 66
Аз съм от чучулигите. Даже повече - почти през целия си съвместен живот с аларма не съм заспивала повторно, след като веднъж я чуя. За разлика от практически целия останал свят, част от който настоява за дисциплина, а сам едва отлепя очи сутрин.
Темата взима неприятен завой с видимо смесване на понятията почивка и хоби. Сънят е почивка и време за регенериране буквално. Да броиш на някого почивката е абсурдно. С недоспиване човек не става по-умен, всъщност е точно обратното - когато се спи по-малко от нужното, се нарушават когнитивните функции, паметта и рефлексите. Поведението става злобно, сприхаво и агресивно, вкл.физическа агресия при някои.
В тоя дух, да, ранното ставане, просто щот ей тъй - ще ми се лигавите, ама ха! - не учи на нищо, освен на изтощение. При това положение, ако може да се спечели половин-един час повече сън, би било супер.

# 67
Много назидателно, но без практическа насоченост.
Детска градина, училище, университет, работно място...успехът  е свързан със способността да си навреме.
Какъв половин час, какви глупости- лягайте си навреме.
Нямам и един  колега (направих бързо запитване), който да не прави проста сметка всеки ден, от рода на „ лягам си, че ще ставам в ХХ: xx часа, а ми трябват Х часа сън“.

# 68
Аз съм била назидателна 😁 аз съм съвсем ок с идеята, че някой може да става по-късно от мен. И съм сигурна, че това не го прави някакъв вечно закъсняващ некадърен и прост идиот, каквито са внушенията на някои пишещи. А и темата изначално беше, че децата не си почиват достатъчно и абсурдно ранният старт на училището спомага за това. Не беше за закъснения - това се появи после като се видя, че липсва захлас пред неуместната военна дисциплина.
За практическата насоченост - пробвайте да спите семейно по 5 часа на денонощие и се обадете кога се е наложило да влезете в болница без ей тонинко наченки на гениалност. Хопкинс не е като Космо.

# 69
Темата продължава да е,  за това , че децата не спят добре, в общия случай.
И, за това са виновни родителите,  които не определят правилата.
Не става дума за никаква военна,  а за проста дисциплина.
Докато винят ранното училище,  ще е все тая...

# 70
  • Обран бостан ;)
Темата продължава да е,  за това , че децата не спят добре, в общия случай.
И, за това са виновни родителите,  които не определят правилата.
Не става дума за никаква военна,  а за проста дисциплина.
Докато винят ранното училище,  ще е все тая...

Час, час и половина кОпане с мотика, или друга физическа работа, биха решили проблема. Wink

# 71
Според мен проблема не е в това, че децата не спят добре, а че будуват по цяла нощ и не им остава време да се наспят. Снощи се прибирам, почти в полунощ, и по улиците беше пълно с групички тийнове. Какво правят навън по това време, особено ако утре са на училище?

Не мисля, че ако часовете започват по-късно това ще реши проблема, даже напротив, ще ги мотивира да стоят до още по-късно. По-скоро родителите трябва да помогнат с изграждането на режим по-отрано и да ограничат времето пред екрана и излизанията вечер.

# 72
А каква е ползата за организма и режима от толкова ранен старт? Излиза, че няма значение учениците кога започват - те все няма да спят, а дали това неспане ще е от 21 до 06, или от 03 до 11, все тая. С това бъркане на дневен режим и недоспиване няма особен смисъл от дискусия.

# 73
Нарциса, от сто кладенеца вода носиш, за да се избяга от природата на нещата.
За циркаден цикъл и качество на съня, за влияние от светлината и тъмнината, за производството на хормона мелатонин,а и още една камара хормони...има ли нужда да се говори!?
А, и за затлъстяването, поради некачествен сън ( късно лягане)?

# 74
А каква е ползата за организма и режима от толкова ранен старт? Излиза, че няма значение учениците кога започват - те все няма да спят, а дали това неспане ще е от 21 до 06, или от 03 до 11, все тая. С това бъркане на дневен режим и недоспиване няма особен смисъл от дискусия.

Училището започва рано, за да може да приключи в някакъв нормален час. Ако сега децата са на училище от 8 до 15:00, например, това освобождава следобеда. Но ако са от 11:00 до 18:00, някак целия ден се запълва и нито сутрин имаш много време, нито вечер. Физиологията на хората е различна и няма как всички да са сови или чучулиги, за да се съобрази учебния ден с това, затова предполагам че е избран другия аспект, който е по-скоро икономически - един вид, да имаш повече време през деня да си харчиш парите някъде.

Общи условия

Активация на акаунт