Отговори
# 90
Ако е втора смяна и стане в 11 кога ще си научи?

# 91
Негова си работа, остава и времето за учене аз да му определям, все едно е бебе! Като не научи, ще има двойка, ще си направи изводите.

# 92
Ще стане в 9, с аларма. Над 15-16 вече са достатъчно големи, за да поемат отговорност за ангажиментите си и да не бдим над тях постоянно.

# 93
Или ще учи до късно и после ще спи до късно, както му е по-удобно.

# 94
Че отдавна известен факт е, че недостатъчен сън води със себе си затлъстяване.
И не, личен пример и възпитание не помагат.
Това работи първите училищни години, после става невъзможно да дебнеш дали порасналото отроче си ляга навреме, за да стане рано..

Тийнеджъри, които ходят на спорт и практикуват хобита, няма как да затлъстеят заради по-малко сън.

И да, личния пример и възпитание помагат, колкото и невероятно да се струва това на някои.

Възпитанието през първите седем години не се изтрива с лека ръка. А плодовете на това възпитание се берат точно в тийнеджърските години на децата.

# 95
Е, те до 7 всички стават рано, защото ритъмът на малките деца е различен, но той се променя в тийн годините, така че никакво значение няма в колко си ставал за градина Simple Smile

# 96
Че отдавна известен факт е, че недостатъчен сън води със себе си затлъстяване.
И не, личен пример и възпитание не помагат.
Това работи първите училищни години, после става невъзможно да дебнеш дали порасналото отроче си ляга навреме, за да стане рано..

Тийнеджъри, които ходят на спорт и практикуват хобита, няма как да затлъстеят заради по-малко сън.

И да, личния пример и възпитание помагат, колкото и невероятно да се струва това на някои.

Възпитанието през първите седем години не се изтрива с лека ръка. А плодовете на това възпитание се берат точно в тийнеджърските години на децата.

Липсата на достатъчно сън е пряко свързана със затлъстяването - кортизолови нива, лептин, грелин, забавен метаболизъм и пр.
Недоспиване и качествено спортуване са взаимноизключващи се.
По отношение на възпитанието до 7-ма година и плодовете в пубертет - нищо общо.
Повечето деца от рождението си са с железен режим на хранене, бодърстване и сън. До около 12-13-14 години майката би могла да упражнява контрол за режим на учене, бодърстване и сън, но след това на практика е почти невъзможно да си налагаш авторитета 16-годишния дангалак да легне в 22:00, защото утре е на училище. Възпитанието опира до там, доколкото детето да не посяга към хел и редбул, защото дреме в първите часове, а да е самостоятелно отговорно към своя час на лягане, за да е свежо за задачите си през деня.
Всякакви други твърдения са извадени от някакъв конспект на фантастична поредица.

# 97
Хайде само да не се хапем на фантастични поредици, че основните фантасмагорични твърдения дойдоха от лагер ‘рано пиле’. И то такива, дето по никой начин не могат да се вържат с човек с положение.

# 98
Тук не видях някой някого да хапе..
За мен поне е невъзможно да следя дали 16-годишният ми син е легнал и заспал в 22:00, защото ще става в 6. Или не разбирам как това би било свързано с възпитанието, което е получил по отношение на режим.

Аз вече казах - будя го всяка сутрин в 5:30, закуска, душ и тръгва с автобуса в 6:30.
Не мога да го дебна кога си ляга и кога успява да се наспи. Явно успява, няма проблем със спане в първите часове, в които лети (това е огромна отговорност!), после си взема училищните часове и се прибира от тренировка чак в 17:30-18:00.
Това е положението.

Рано пиле, рано пее. Ако имаш амбиции и желаеш развитие - действаш.

# 99
Тоест, ако не ставаш рано, нямаш амбиции и си провал, който не може нищо да свърши? Няколко пъти вече го видях в темата, ама все нагласено в прости изречения така щото да не изглежда цялостно твърдение. Та не мога да разбера някой последно твърди ли го - ясно и директно.

# 100
Да кажем, че в много случаи ранното ставане е неизменна част от обучението на ученици, студенти, специализанти, стажуващи след завършване.. Денят в много професии и направления започва рано и свършва късно.

Аз също съм сова, нощем съм най-продуктивна, но искам или не съм нагласила времето си според ангажиментите, които имам. И лични, и работни.
И аз съм имала лекции и упражнения, започващи в 6:50, стажове и пр. И аз съм започвала училище в 7:30 първи час, и аз съм мрънкотела, защото до 2 след полунощ съм чела книжка или съм бъбрила по телефона с приятелка. В крайна сметка всеки сам може да прецени според своя темп, но да се твърди упорито и да се търсят начини денят да започва по-късно, за да се наспят децата е меко казано глупаво, според мен. Не ангажирам никого с моето мнение, разбира се..

# 101
Ама часът на ставане сам по себе си няма абсолютно нищо общо с останалото. Не знам защо продължава да се тиражира, че има. Ми не, няма, и в момента, в който има възможност, оня с ‘дисциплината’ плюва на същата и почва да си става в колкото часа иска и да си организира живота съобразно. Околните даже няма да разберат, че уговаря ангажимент в 15, защото не може да стане преди 11.

# 102
Е как да няма нищо общо с останалото, което и да е то?
Целият ни живот е така устроен, че денят (учебен или работен) започва в утрото. Изключвам нощни работни позиции или такива, които имат по-късен етап на стартиране, както и такива без фиксиран точно работен час или и това, но преминаване през различни часови зони, по време на работа.

# 103
Ако става въпрос, животът ни би трябвало да е устроен да е активен от изгрев до залез. Ама не е речено да е изцяло запълнен със задачи. И по-важното - денят ни нито реално почва с изгрева, нито реално свършва със залеза. Как да станеш час преди изгрев е ок, обаче да легнеш 2 часа след залез вече не е - още не са го измъдрили.

# 104
Нямаме нужда да лягаме след залез, защото и физическата ни активност не е като на средновековният човек, примерно.
Това, обаче не означава,  че тялото ни се е пригодило към новата реалност.

Общи условия

Активация на акаунт