Тук дискутираме общоприетата норма за учебен/работен ден, не някакви изключения, към които аз, Вие или който и да било би могъл да се впише, заради биологични свои специфики и нужди или заради чисто професионални ангажименти.
Да, и на мен като сова ми е трудно и желая да започна дейностите си след 10, после да си остана активна до доста след полунощ (любимото ми време!), но светът е устроен не по моите нужди и специфики и търпя адаптация, като се опитвам да лягам рано и да наваксвам почивните дни.
Същото е и с тийновете.
Съзнавам, че за тях би било супер да спят поне до обяд и часовете да започват някога си, според техните желания и нужди 😀..
Буквално след няколко години ще са изправени пред редица предизвикателства, свързани с работа, което няма да бъде нагодена към техния режим на ставане и бодърстване или учене, което няма да ги чака да се наспят.
Затова трябва да се нагаждат и те, спрямо реалността.
Скромното ми мнение е, че трябва изконно да се ампутира цялата безумна българска образователна система и да се промени в посока ефективно учене и конкурентноспособност, отколкото да се умува как да оставим масово неграмотните ни мързеланковци да поспят с час повече, за да не пият хелче за закуска..