Железен дефицит - тих проблем с големи последици (част 1)

• 883
  • 7
  •   1
Отговори
Автор: д-р Наум Симоноски – хематолог
(Клинична хематология)

Случвало ли ви се е да се чувствате постоянно уморени, без енергия, дори след дълъг сън? Може би забелязвате, че косата ви пада повече от обикновено или кожата ви е по-бледа? Тези симптоми, които често пренебрегваме, могат да са знак за железен дефицит – един от най-често срещаните хранителни дефицити в света. В тази първа част ще разгледаме какво представлява той и какви са основните му прояви.

​Какво е желязото и защо е важно?

​Желязото е ключов минерал за нашето тяло. То е основна съставка на хемоглобина – протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород от белите дробове до всички тъкани и органи. Без достатъчно желязо, тялото не може да произвежда достатъчно хемоглобин, което води до състояние, наречено желязодефицитна анемия.

Кои са основните симптоми?

​Симптомите на железния дефицит могат да варират и често се появяват постепенно, което ги прави трудни за разпознаване. Ако усещате някои от следните, може би е време да обърнете внимание:

​Постоянна умора и липса на енергия: Това е най-честият симптом. Тъй като клетките не получават достатъчно кислород, мускулите и мозъкът ви се уморяват по-бързо.
​Бледа кожа: Липсата на хемоглобин прави кръвта по-малко червена, което се отразява на цвета на кожата и лигавиците (устни, вътрешната част на клепачите).
​Задух и ускорен пулс: Тялото се опитва да компенсира липсата на кислород, като кара сърцето да работи по-усилено, което може да доведе до задух, дори при леки натоварвания.
​Косопад и чупливи нокти: Желязото е важно за здравето на клетките, включително тези на косата и ноктите. Недостигът може да причини изтъняване на косата и начупване на ноктите.
​Главоболие и замаяност: Намаленото количество кислород, достигащо до мозъка, може да предизвика главоболие и чувство на замаяност.

Не забравяйте, че самолечението не е препоръчително. Ако подозирате железен дефицит, най-доброто, което можете да направите, е да се консултирате с лекар и да си направите кръвен тест.

Във втората част ще разгледаме кои са основните причини за железен дефицит и как можем да се справим с него.

Анемия и други заболявания на кръвта - кога да потърсим хематолог?

Последна редакция: чт, 11 сеп 2025, 14:20 от Пeтя

# 1
Здравейте! Много години хемоглобинът ми беше нисък (9-11). Причините - гинекологични. Започна се след първото раждане и така си продължи до менопауза. Сега хемоглобинът ми се възстанови, но имам намален брой на левкоцити. Преди лекарите казаха, че това е следствие на анемията, тъй като ниският брой еритроцити като компенсация "повличал" и левкоцитите да са ниски, за повече пропорционалност. Сега хемоглобинът ми е нормален, но левкоцитите продължават да са ниски, под 4000. Лекарите не могат да открият причината. Вие как бихте го обяснили..?

# 2
Здравейте! Много години хемоглобинът ми беше нисък (9-11). Причините - гинекологични. Започна се след първото раждане и така си продължи до менопауза. Сега хемоглобинът ми се възстанови, но имам намален брой на левкоцити. Преди лекарите казаха, че това е следствие на анемията, тъй като ниският брой еритроцити като компенсация "повличал" и левкоцитите да са ниски, за повече пропорционалност. Сега хемоглобинът ми е нормален, но левкоцитите продължават да са ниски, под 4000. Лекарите не могат да открият причината. Вие как бихте го обяснили..?
Здравейте,
За да мога адекватно да Ви отговоря,  моля ми изпратете излседванията на ЛС и там ще мога да споделя моето мнение.

Успешен ден

# 3
  • София
Моля, да отговорите и на мен на лично съобщение. Благодаря

# 4
  • София
Здравейте Д-р Симоноски,
С алергия към медикаменти съм и често приемам антихистамини като Ксизал, налагало се е и Орбазон.
Въпроса ми е: възможно ли е антихистамините да потискат или затрудняват усвояването на желязо? Нямам актуални кръвни изследвания, но по принцип Fe тенденциозно ми е в референтните стойности, но клони към долната им граница. Та се чудех дали може да има взаимовръзка с приема на тези медикаменти? Отделен е въпроса, че след прием кръвното ми пада и общото ми състояние е отпаднало. При тези по-ниски нива на желязо предполагам се отразява по някакъв начин. Моля да ме консултирате дали предположенията ми са правилни и как мога да регулирам желязото?

# 5
Моля, да отговорите и на мен на лично съобщение. Благодаря
Здравейте,
Писахте ли ми на ЛС?

# 6
  • София
Да, доста отдавна при това

# 7
Здравейте Д-р Симоноски,
С алергия към медикаменти съм и често приемам антихистамини като Ксизал, налагало се е и Орбазон.
Въпроса ми е: възможно ли е антихистамините да потискат или затрудняват усвояването на желязо? Нямам актуални кръвни изследвания, но по принцип Fe тенденциозно ми е в референтните стойности, но клони към долната им граница. Та се чудех дали може да има взаимовръзка с приема на тези медикаменти? Отделен е въпроса, че след прием кръвното ми пада и общото ми състояние е отпаднало. При тези по-ниски нива на желязо предполагам се отразява по някакъв начин. Моля да ме консултирате дали предположенията ми са правилни и как мога да регулирам желязото?
Здравейте,
Пишете ми на ЛС, за да мога да Ви отговоря на въпросите.

Успешен ден,

Общи условия

Активация на акаунт