Развод или не - има ли шанс за "прераждане" на отношенията?

• 12 877
  • 503
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Ако една жена има деца и имот, е крайно неизгодно за децата й да сключи нов брак.

# 136
  • София
Мъжете, та мъжете.
Колкото мъже искат/не искат брак, толкова и жени. Даже жените, които вече са минали през несполучлив брак и имат деца, далеч по-често отказват втори брак, отколкото мъже.
Даже и да приемат брак, държат на разделено имущество, защото се грижат за интересите на детето/децата си.
Роки ме е изпреварила.
Прагматик, интересно е това обобщаване и писане в мн.ч. Кои сме тези "ние"? Давай поименно.

# 137
Хората живеят без брак по много причини, а не само защото мъжете така избирали. И пак с тези мъже, от всеки пост струи желание да се покаже колко са водещи. Имаш сериозен дефицит в това отношение. Според мен най-често срещаната причина да се живее без брак е защото е по-лесно. Не да си тръгнеш от съжителството, не да излезеш от връзката, а защото на хората не им се занимава с официално обвързване. То няма никакво отношение към обвързването между двама души. Бракът в крайна сметка е имуществено обвързване между партньори. Но съвременното законодателство предлага много опции това да се случи и без брака.
Друга често срешана причина според мен е, че масово хората не желаят да имат вземане-даване с държавата, тъй като тя като институция и гаранция е с доста уронен престиж. Защо е нужно да делегираме права на държавата да урежда едни отношения  когато ние можем да ги уредим и сами ако се стигне до там. Тук се пропуска моментът, че хората се променят и това, че в настоящия момент хората се държат по определен начин не гарантира, че в бъдеще ще се държат по същия. Но в повечето случаи хората не мислят в дългосрочен план. Да се твърди, че парньорите не сключват брак защото мъжете не желаят да предложат брак, е меко казано наивно и елементарно. И пак опираме до надценетата в мисленето на Прагматик роля на мъжа.

# 138
  • Далечният изток
Господинът вади някакви сухи цифри и прави изкривени сметки, само и само да си валидира собствените размисли и страсти. Само едно ще питам, че барем се замисли - разводите през 2024 са на бракове, сключени през 2023 ли? Ами развеждат се хора, сключили бракове и през 80-те, 90-те и т. н.
И второто, което ще вметна и приключвам - факти, факти, факти.... Явно много обичаш да я споменаваш тази дума, за да изглеждат разсъжденията ти като обективна истина, но тая тактика може евентуално да мине при някои коне с капаци, но не при всички, пред които я употребяваш. Тия работи, дето ги пишеш, не са никакви факти, не наричай "факти" собствените си субективни разсъждения, защото като ти ги наричаш "факти", те не се превръщат автоматично във "факти".
Червено хапче усещам, макар че май отдавна господинът е минал възрастта да гледа и вярва на блогъри, инфлуенсъри и подобни гурута. Явно си му идва отвътре...

# 139
  • София
В кой век живееш и на колко години си?
Относно браковете и разводите - взаимни са решенията в повечето случаи. Това го твърдя от професионален опит. Тези, при които не са взаимни, обикновено се вкарват в огромни батаци. Жалкото е, че някои не го осъзнават навреме.

# 140
Прагматик, ако една жена не желае да бъде заговорена, тя няма да бъде заговорена. Нещата се случват взаимно. Предпоставяш мъжа като инициатор, защото имаш нуждата да се чувстваш водещ.

# 141
Goddess11, време ти е да се разведеш според мен.

По принцип съм логичен човек, който обича да се аргументира и да обяснява поне на себе си нещата, но този път оставям на ниво усещане от написаното от теб и предишни твои публикации.

Все пак ще се опитам да се самообясня поне малко, ако мога - не всички връзки са предопределени да продължат за дълго време, някои просто са до достигането на определена цел. Според мен целта в случая е било момиченцето ти.

Заради тази цел и всички трудности, които са те съюзявали по пътя с твоя мъж, според мен си пропуснала много от неговите черти, които преоткриваш в момента, но които, повярвай ми, винаги са били там.  

Продължавай напред.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 12:15 от Moderator (Nikol)

# 142
  • sofia
Темата не е за мъжете и жените по принцип, а за конкретна жена и конкретен мъж и техните конкретни взаимоотношения.
При така описаните обстоятелства, не би могло да има "прераждане" на отношенията. То ще е чудо, ако има отношения в рамките на нормално разбирателство след раздялата.
При мен действията за раздяла се активираха от една реплика. Но за да се "възпаля" от една реплика, явно е имало достатъчно натрупване на напрежение. Та и при тази двойка така... катализаторът "име на детето" е активирал премълчаваното и това, което сме се правили, че не виждаме.

И още нещо:
– Когато един мъж се стабилизира, има дом и доход, мисълта му е: "Имам всичко, липсват ми само жена и деца.“
Когато една жена има дом и доход, мисълта ѝ е: "Аз съм си самодостатъчна, за какво ми е мъж?“

Разликата в мисленето е очевидна.
И тук вече влиза думата "егоизъм“. Simple Smile

Подчертаното не важи за мен, а предполагам и за много други жени.
Обобщаването не е ок, като цяло.

# 143
  • София
Бракът не е неизгоден, заради "багажа". Неизгоден е, защото жената и детето вече са семейство, а мъжът е този, който трябва да се впише в картинката.
Семейното имущество отдавна не е само на мъжа. Всеки влиза в брака със свое имущество и не е нужно мъжът да го управлява, понеже ходи по малка нужда прав.

Нито жената е придатък на мъжа, нито мъжът на жената. Става дума за партньорство, а не за част от мебелировката. Пък и в едно семейство доходът не зависи от пола, а от кадърността, възможностите и т.н.
Едно време може на жените да не се е давало възможност да се образоват и да са равни на мъжете, но това е отдавна в миналото. Едно семейство е много по-успешно, когато и двамата имат принос към развитието му.

Това с предложението също е отживелица. Или двамата решават да сключат брак и при какви условия, или и двамата не искат брак. В средно положение никой не е щастлив.
Повтарям, че от професионален опит съм срещала много повече натискащи за брак мъже, отколкото жени.
И защо е нужно един мъж да носи отговорност за чуждо дете, освен ако жената не е вдовица? Детето нали си има баща. Дори това мачовско пънене вторият мъж да стане и "втори баща" на всяка цена показва кое хапче действа в случая. Тези, които стават реални бащи, не поставят условия и не живеят с назадничави идеи. Останалите и за "първи бащи" рядко са подходящи.

Не знам какво си личи от темата, но аз лично не съм жертва на никого. Изобщо какви са тези глупости с жертви и виновни!?
За кое точно (всички ние - митичното многоглаво чудовище бг-мама) сме жертви и на кого?
Та явно и доводи нямаш. Само този, че сме жени и не разбираме важните неща в живота явно.

Прагматичният явно се припозна в мъжа на авторката, че даже и няки нарицателни към него ги прие като собствени.

# 144
Аз искам да попитам къде е обидата в израза - Едно си баба знае?
Също така бих искала да ми посочиш къде съм обидила мъжете в цялост и теб конкретно? Къде съм написала, че мъжете са изроди или са вечно виновните? Ако четеше темата, щеше да прочетеш, че мнението ми към авторката е в обратната посока - посочих, че името на детето следва да бъде избрано от двамата родители заедно, а не от единия, в разрез мнението на другия.

И от къде извади заключението, че не мога да нося отговорност? Понеже изказах личното си мнение, че надценяваш мъжката роля, защото имаш нужда, това не е обида по никакъв начин. Това е водене на спор в публичен форум и всеки излага мотивите си.

И да допълня, ако тезата за това какво искат мъжете и жените, които вече имат дом и доход беше вярна, то едва ли изобщо щяха да се раждат деца.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 10:50 от brumm

# 145
Явно, който не е живял с човек/мъж, жена/, който не иска да комуникира си няма представа каква стена е. Тук все питат, ама не обсъдихте ли името предварително, ами не явно, балканският субект спуска нареждане и толкоЗ, какво има се да обсъжда?  Този мъж така е възпитан, това е видял, плюс кофти характер.
Силно изразен болкан вайб😅, нищо няма да се промени, авторке, съжалявам.
Не случайно много български жени се омъжват за чужденци. И малко български мъже са желана партия в чужбина, обикновенно си идват да завлекат някоя добра душа да им търпи изцепките из Европа, или търсят там из българските общности. Коя нормална европейска жена ще търпи изцепките на това мъжле. Аз ако съм на мястото на родителите на жената, ще съм го “натирила” от дома на дъщерята.
Авторке, развеждай се докато имаш живи и здрави родители, ще ти помогнат да стъпиш на крака.

# 146
Fever ray, още малко ще излезе, че на жените им е все тая дали ще сключат брак. Всички знаем, че мъжете, натискащи за брак не са повече от жените.

# 147
  • Melmak
Храните трола и оспами цялата тема. Просто се хабите да пишете..

# 148
  • София
Желанието за брак не се определя от пола. При свободните и от двата пола е еднакво. Особено при младите. Не наблюдавам разлика, изключвайки определени маргинални групи. Визирам зрели, образовани и със стабилни доходи (по Прагматик) индивиди.
Написах конкретно, че са повече натискащите се за брак свободни мъже от жените с "багаж".

# 149
Това е съвсем друго. При свободните и от двата пола не бих казала, че е еднакво, макар че сега пак стана модерно да се бракуват младите, и то млади.

Общи условия

Активация на акаунт