Развод или не - има ли шанс за "прераждане" на отношенията?

• 13 310
  • 503
  •   1
Отговори
# 120
Мисля, че Байно Прагматик зави темата в грешна посока... темата не е ще гледа ли някой чуждо дете. Да, жената сподели част от мислите в главата си, защото има тревожни хора, които живеят малко в бъдещето. Но това не означава, че това я вълнува на първо място, нито че е нещо ужасно да се замислиш. Но истинският проблем днес тук и сега, е че бащата не нарича детето по името му, което вече е дадено! Те още живеят в миналото, кой какво име искал. Този проблем ще остане и след развод. Как детето ще приеме да не бъде наричано никога по име от собствения си баща? Това е отвратителна обида и е директно към личността. Той дори не се свързва така с детето. Как е възможно?

И при толкова тъпи доводи за мъжкото наследство и то от мъж, който нищо не осигурява съм още по-убедена, че не е трябвало да го кръщава на никакъв свекър.

# 121
Винаги има вероятност за "оправяне" на отношенията. И е много вероятно самото дете да разчупи леда влизайки под кожата на баща си в момента, в който започне някаква комуникация между двамата. Но ще остане обидата, единият - че не е станало на неговото, другият - че не са му приели доводите за жертвите направени за да го има това дете. Не знам обаче кой, колко го е искал това дете. Защото често ситуацията е - жената иска дете, защото й цъка часовника и й бушуват хормоните, а мъжът иска, защото жена му иска да има дете. Ние мъжете сме направени по друг начин, при нас го няма часовника и даже е смешно, когато жена се опитва да използва фразата "родих му дете", като нещо за което един мъж копнее от първия ден на връзката. Не. На нас бащинството, като усещане ни се появява доста по-късно. Жената е бременна девет месеца, цялото и тяло, мозъкът й, действията й, възприятията, всичко се подготвя за това дете. На нас ни трябват още девет месеца за да се впишем по някакъв начин в картината.
След като авторката има десет годишен брак, и може би някакъв период преди това с въпросния мъж - то няма начин да не е усещала, че ситуацията върви към катастрофа на забавен кадър. Не може за толкова време да не познаваш човека до себе си, да не предвидиш какво ще се случи. За мен и двамата са били дебели глави. Нула компромис, или моето, или твоето. Щяло е да се случи. Само че като всичко останало идеята е била, че в случая мъжът ще се примири и нещата ще се успокоят. Не се е получило.
Сега е следващия въпрос - Ако му ударя коза "развод", дали ще се стресне. Не няма. Щото е дебела глава, като на отсрещната страна. Най-вероятно ще се съгласи. Някаква игра на житейски покер, в който всеки опитва да вземе победата без да има нужните карти, разчитайки само на блъфиране. Интересно ми е как е функционирало това семейство във всички останали дейности и отношения в брака. Колко търкане или плавно функциониране е имало там. Ако е било наред - да може и да се прероди нещо. Ако е било подобно влизане навсякъде с рогата - няма да се получи.
Другото което ми боде очите - "като гледам днешните мъже - Хвани единия, блъсни другия.." - това е като израз на жена, която няма достатъчно самочувствие за да приеме, че може би има и нормални, и самата тя никога не е попадала на някой, за когото да каже "знаеш ли, с този мъж бих могла да живея наистина добре".
"Хвани единия, блъсни другия" е само една част от съществуващите мъже. Има и категории - "тоз изобщо не е трябвало да се ражда", "този може да е стане, ако има жена до себе си, която знае какво и как да го постигне",  "тоя е много добър, ама е олигофрен"... и още и още. Но във всички случаи има достатъчно дето не са за блъскане.

Много точен анализ, според мен. Това наистина е жена, която няма самочувствие и не знае, че има качествени мъже. Вероятно е учена да търпи.Или е гледала подобни модели.
 Вероятно е искала да има дете и си е запушвала ушите и стискала очите. Той ще се промени като стане баща? !!!

Няма развод, няма разпад с едностранна вина. Познавам прекрасен, красив, способен мъж, на който жена му го прави на нищо, а той си мисли, че друга никога няма да намери. То е психическо състояние, а понякога обработка от партньора. Нарцисите много обичат да обясняват как друг няма "да те вземе" и да си благодарна.

Също,  около нея може да има примери на неуспешни бракове. Хората обичат да споделят лошото, а са мълчаливи във щастието.
Човешките взаимоотношения са сложни нещо - психични травми, характеропатии, его. Никога не е черно и бяло.

Само с едно не съм съгласна - че детето може да разчупи леда. Не! Този човек не я уважава. Не просто да не я обича, той не я уважава. Може би и по-лошо. Според мен, тук развода не е "коз", не забравяй, че той я напуска и се моли да се върне. Според мен, тя вече е взела решение. Набира кураж.

# 122
Ми мен ме “взеха” с дете, при това тийн с всичките му екстри, характерни за възрастта. Около мен има много други, които също са ги “ взели” с дете, че и имат и още по 1-2 общи деца. Сега, ако не можеш да изкараш пари за семки, то и едно свое дете не можеш да гледаш, какво пък остава за едно чуждо и едно твое. А и качества на характера се искат също, то това не е за сульо и пульо, който и себе си не може да гледа.

Теб може и да са те взели, и мен са ме взели, и аз съм взела, и бившият ми мъж се грижи за  дете, което не е негово. Това обаче не променя факта, че жените все по-уверено вървят в посока - абе, кво ми пука, мъжете няма да свършат, аз избирам, аз решавам, на всеки ще му родя, щом трябва. Скоро си говорих с приятелка - половината деца в класа на сина ѝ са с разделени родители, в малка възраст, майките -  коя без мъж, коя с втори, коя - с пореден….Не виждам някой  да се е замислил за децата от първи брак, принудени да се приспособяват към всеки нов мъж и нови деца….

# 123
Прагматик нещо не ме е разбрал, но няма да цитирам чаршафи, че става досадно. В неговата глава може да върлуват мисли как той избира, явно и има нуждата да се чувства водещ, но това са си негови лични драматизми. И за да стане по-ясно, ще го напиша директно. Кой избира в случая няма значение, онова, което написах, беше, че слагайки условията жената да няма "багаж", мъжът предпоставя избора си до "кукла", в която да "посади" наследството си. Не търси личност с качества, а търси празна дъска. Това не е партньор, а обект. Ама да си търси (ако не е намерил де), аз отдавна съм направила личните си избори в това отношение.
Да си мислиш, че жена без дете е жена без "багаж" е още една илюзия.
Авторката може и да си намери мъж, но първо трябва да се съсредоточи в настоящето и да реши какво да прави с този.

# 124
Ми мен ме “взеха” с дете, при това тийн с всичките му екстри, характерни за възрастта. Около мен има много други, които също са ги “ взели” с дете, че и имат и още по 1-2 общи деца. Сега, ако не можеш да изкараш пари за семки, то и едно свое дете не можеш да гледаш, какво пък остава за едно чуждо и едно твое. А и качества на характера се искат също, то това не е за сульо и пульо, който и себе си не може да гледа.
Радвам се, че при вас и познатите ви е имало изключения – винаги ще има такива. Но статистиката е ясна: повечето втори бракове с деца не успяват, а процентът на жените, които намират нов мъж, е нисък. Единичните истории не променят общата картина. Именно затова казвам – добре е човек да знае къде е реалността, вместо да градим илюзии.
И наблегнете на думата "изключения"

Нека разгледаме числата и фактите.
В България броя бракове спада с всяка изминала година.
Според НСИ през 2024 брой бракове - 20 643 - взимам числата от сайта.
Брой разводи през 2023 - 9 088.
Или иначе казано на всеки 2 брака се пада един развод.
Отново според НСИ едва около 15% от сключилите повторен брак са жени с деца.
Простата математика: от 20 643 брака, такива са приблизително 3000.
Срещу тях стоят 9 000 развода – и знаем, че част от тях са втори, трети и т.н.
Това са фактите – безпристрастни, без емоция.
Реалността е в числата, а не в отделни примери.
Осем години сте се избирали! ОСЕМ! Нали?
Видяли сте се, приели сте се, избрали сте се!
С появата на детето - физическата обвързаност между двама нещо се счупи! Това не е нормално! Детето обикновено сближава двойката!

Не мога да повярвам, че сега сте видяли какъв е - осем години заедно преди да забременеете! И в тези години сте изградили стериотипа - кой помага, кой каква роля има в семейството. И изведнъж - той не помага, той егоист, той се сърди! Защо родихте от него? Наследил от майка си егото - а детето ви какво ще наследи?

Интересно е как ви насъскват за раздяла, сякаш ще го изтриете с гумичка. Само, че той е бащата на детето и няма да изчезне от живота ви. Какви контакти ще изгради с момиченцето и каква роля на баща ще има в живота и е чак плачевно, за едно име ... Защото двама големи човека не са успели да приемат, че няма да е по тяхната! Осъзнавате ли колко абсурдно е това?

Трагично как ще се разберете за малки и големи неща в бъдеще!
Може би през тези 8 години не е имало какво да гледа – тя самата казва, че проблемите са започнали при конкретно събитие. До този момент мъжът е искал дете и всичко е било наред.
Значи автоматично вината е на мъжа? Защо – защото е държал да се спази традиция, вървяла с векове? Не мислите ли, че стана твърде "нормално“ традициите и ценностите да се потъпкват?
Изключвате възможността тя да е егоист, да е наследила това от майка си и да не е научена на ценности. Разбира се – вината винаги е на мъжа, жената винаги е жертва.
Само че способността да носиш отговорност е като способността да уважаваш традиция – ако абдикираш, рушиш основата. А уважението е фундаментът на всяко семейство.
И не, нито 8 години връзка, нито едно дете могат да компенсират липсата на уважение. Всички я изкарвате жертва на „егоиста“, но единственият реален шанс да се спаси нещо е тя да каже: "Извинявай, аз сгреших."

# 125
  • София
Прагматик, пропускаш, че след развод много често хората не се женят повторно, а живеят (някои дълго и щастливо) заедно без брак и ги няма в статистиката.

Мен единствено ме изненадва, че те явно не са обсъждали името на детето си още преди да го направят дори. Повечето двойки обсъждат тези неща още на етап планиране. говорят си, мечтаят.
Ако са го обсъждали, ми е интересно тя какво е казвала през годините и защо не са уточнили разминаванията за толкова дълго време.

# 126
Да не говорим пък колко двойки изначално не се женят, но живеят на семейни начала и са извън цитираната статистика, която е сериозно изкривена поради тази причина. Щом и семейният кодекс измениха в тази част, значи е имало необходимост една фактическа ситуация да бъде облечена в законодателна рамка.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 09:16 от brumm

# 127
Оф стига с тези измислени статистики, човек. Звучиш като chatgpt.
Безкрайно много хора живеят на семейни начела, без да са бракувани…

# 128
Хора, няма абсолютно никакъв смисъл да му отговаряте на тоя трол, губите си времето. Човек, разсъждаващ по този начин, няма капацитета да ви разбере.

# 129
  • София
Авторката по принцип има големи шансове за друга връзка. Но има време за това.
От личен опит. Правила съм и опита със "извинявай аз сгреших, ти си прав, ти правиш всичко за това семейство и тъй нататък". При положение, че нещата бяха на ръба /както е и тук/, хубавият период след това изтрая около месец. Струваше ли си?
НЕ.

# 130
Зор, зор за брак, после - развеждай се и не се омъжвай повече 🤣

# 131
  • София
Прагматик, тя го е писала:

Не е първия път в който е чупил неща и неведнъж се е изнасял преди 2 пъти и после звъни на пожар да се връща. Неведнъж не ми е говорил по седмици и месеци по други поводи.

Държи се и се цупи като малко дете и отказва просто да водим нормален, спокоен диалог без крещене и обиди. От както се е родила е блъскал варени яйца в плота, чупил е чаши, хвърлял е дистанционни и то от агресия като му кажа, че все ходи да пие кафенца.

# 132
Авторке, този твоя парапитек както чупи чаши и хвърля яйца, утре ще ги строши в главата ти. Не се ли страхуваш да делиш жилището си с такъв агресивен човек? На твое място ще го поканя да се изнесе, но преди това ще повикам няколко мъже роднини вкъщи, че да не стане някоя трагедия. И една минута не бих търпяла подобно отношение. Събул си чехлите и влязъл с претенциите си. Ахмак! Ама и ти къде си гледала 10 години? Той не е от вчера такъв, винаги си е бил агресор и простак.

Само не разбирам как при това положение първата ти мисъл не е за детето, сигурността и спокойствието ви, ами дали ще намериш друг мъж. Доста се озадачих, на мен не би ми хрумнало да се тревожа за това точно в този момент.

За прословутото име-ябълка на раздора да кажа. Жената носи детето 9 месеца с всичките му неразположения, неудобства и последици, ражда го с опасност за собствения си живот. Моето мнение е, че понеже второто и третото име са на бащата, продължение на неговия род, майката има пълно право да избере първото име да бъде каквото й харесва. Моят син носи името, което аз избрах. Обсъдих го с бащата разбира се, но и да не беше съгласен, името щеше да е същото.
Класическо демонизиране на мъжа без доказателства.
Къде видяхте тя да е писала за чупене на чаши и хвърляне на яйца?
Подобни хиперболи не са аргумент, а чиста емоция.
Тази тема е нагледен пример – появява се мъж с различна гледна точка и веднага:
 този е сам, този е трол, този е парапитек, този не е виждал жена, този е насилник и тнт.
Жената автоматично е жертва, невинна а мъжа автоматично е изрод.
Способност за носене на отговорност - абдикирала.
Способност да кажеш  "сгреших" – липсва.

Ключовото е „Обсъдих го с бащата“.
Седнали сте и сте постигнали съгласие.
При липса на съгласие винаги някой прави компромис.
Но защо приемате, че компромисът задължително трябва да е от страна на мъжа?
Какво лошо има във вековни традиции и ценности?
Смятате ли, че вашето его е по-важно от тях?

Така не се гради семейство – гради се с взаимно уважение и баланс.
А уважението към много мъже започва точно от символа на рода и спазването на вековни традиции.
Защо тя има право да се запъне и да се налага над нещо съществувало стотици години а той да няма правото да отстоява своята позиция?

Прагматик нещо не ме е разбрал, но няма да цитирам чаршафи, че става досадно. В неговата глава може да върлуват мисли как той избира, явно и има нуждата да се чувства водещ, но това са си негови лични драматизми. И за да стане по-ясно, ще го напиша директно. Кой избира в случая няма значение, онова, което написах, беше, че слагайки условията жената да няма "багаж", мъжът предпоставя избора си до "кукла", в която да "посади" наследството си. Не търси личност с качества, а търси празна дъска. Това не е партньор, а обект. Ама да си търси (ако не е намерил де), аз отдавна съм направила личните си избори в това отношение.
Да си мислиш, че жена без дете е жена без "багаж" е още една илюзия.
Авторката може и да си намери мъж, но първо трябва да се съсредоточи в настоящето и да реши какво да прави с този.
Лесно е да свеждате темата до "драми" и "лични нужди“. Но не става дума за това. Става дума за принципи и за това как се гради семейство.
Да – мъжът избира жената, с която ще прави семейство. Това не е обида, а реалност. Жената избира кой да получи достъп до тялото ѝ, мъжът избира коя жена ще получи неговото име и неговия род. Две различни роли, два различни избора.
Да наречете това "празна дъска“ е удобно, но подвеждащо. Никой не отрича, че и жена без деца има своя "багаж“ – но нека не бъркаме житейския опит с чуждо дете. Това са различни неща, и да ги поставяме в един кюп е нечестно.

Авторката може да намери мъж, но шансът е по-малък, ако отрича реалностите и се поставя винаги като жертва. Ако потърси вината и в себе си, може да има шанс. Но с нагласата "мъжът е изрод, жената е жертва" ще остане в илюзията.
В крайна сметка – осем години връзка са отишли в кофата заради наглед безобиден спор за име. Но този "спор“ носи ясно послание: "Аз не правя компромиси. Аз определям. Ти нямаш думата."
Логично е това да важи не само за името, а за всичко.

Човек, какви са тези излияния които пишеш, мислиш ли че някой ще се занимава да ги чете?

Относно агресията, авторката е писала и на първа и на втора страница, точно как се държи, ето един цитат:
Цитат
Държи се и се цупи като малко дете и отказва просто да водим нормален, спокоен диалог без крещене и обиди. От както се е родила е блъскал варени яйца в плота, чупил е чаши, хвърлял е дистанционни и то от агресия като му кажа, че все ходи да пие кафенца.“

Аз почвам да се замислям, направил си тази регистрация точно заради тази тема ли? Да не би да си мъжа на авторката, че го защитаваш с такива абсурдни тези, това не е нормално хахаха

# 133
  • София
Не цитирайте чаршафи. По мое скромно мнение и моя лична статистика, всяка жена може да има колкото си иска бракове, стига да поиска.

# 134
Едно си баба знае, едно си баба бае. Прагматик пак не разбира, че не е въпроса кой правел избора. Разбрахме, че си фиксиран на темата, че ти си водещия в избора на жена. Мъжът избирал жената, тя пък избрала на кого да даде достъп?? В трезор ли ще влзаш? Що за безсмислено изречение. Избират се двамата партньори взаимно. Обаче на Прагматик му е нужно да вярва, че мъжът прави някак по-изначален и водещ избор, не знам защо. Вероятно му натежава багажът.

Общи условия

Активация на акаунт