Медицински университет - Тема 5

• 20 313
  • 244
  •   1
Отговори
# 240
Аз коментирах разходите от 30 000 евро на година и дадох пример за далеч по бюджетни.
Но току-що проверих, че от следващата година прекратяват обучение на англисйки език, жалко.

# 241
  • София
Всъщност,  jam
Скрит текст:
(макар че излизаме  от темата),   комплексните  изпити за медицина според мен предполагат  по-лека,  ако не  по-лесна  подготовка  (ако се почне навреме и  са налице базови  училищни знания),  отколкото тези у нас  със  сериозни задачи  по  химия  примерно и развиване на  въпроси  по  биология  с много детайли.  Да,  обхващат  повече науки тези  комплексните,  повече проявления на  логиката се  искат,  пространствената  ориентация,   аналитичност,  но пък се  базират някак на  по-повърхностни знания  по науките за целта.  Вчера  се  загледах примерно  в  математическата  част на  италианския изпит , така  е и в немския -  нещата са само от  ООП и хич не  са сложни. За тях  просто мога да преценя,  с химията  съм  скарана,  но някой  знаещ   може  би  ще установи  същото и там. Проблемът на  тези  изпити  по-скоро  е  нивото  по език,  понеже  за  да  четеш  с разбиране, да решаваш задачи (дори и не особено  сложни), да не  се ловиш в капанчета  разни във  формулировката на  въпросите   е нужно  свободно  да  си служиш  с езика. Италианският  конкретно  е  и  премерен  като  въпроси и  времетраене, в немския  огромна  роля  за често ниски  резултати играе И стресът  с  тази  продължителност  часове наред и нарочно  разбъркване на  дяловете..

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 17:36 от Просто русалка

# 242
  • София
Всъщност,  jam
Скрит текст:
(макар че излизаме  от темата),   комплексните  изпити за медицина според мен предполагат  по-лесна  подготовка  (ако се почне навреме и  са налице базови  училищни знания),  отколкото тези у нас  със  сериозни задачи  по  химия  примерно и арзвиването на  въпроси  по  биология  с много детайли.  Да,  обхващат  повече науки,  повече проявления на  логиката с  искат,  пространствената  ориентация,   аналитичност,  но пък се  базират някак на  по-повърхностни знания  за целта.  Вчера  се  загледах примерно  в  математическата  част на  италианския изпит , така  е и в немския -  нещата са само от  ООП и хич не  са сложни. За тях  просто мога да преценя,  с химията  съм  скарана,  но някой  знаещ   може  би  ще установи  същото и там. Проблемът на  тези  изпити  по-скоро  е  нивото  по език,  понеже  за  да  четеш  с разбиране, да решаваш задачи (дори и не особено  сложни), да не  се ловиш в капанчета  разни  е нужно  свободно  да  си служиш  с езика. Италианският  конкретено  е  и  премерен  като  въпроси и  времетраене, в немския  огромна  роля  за ниски  резултати играе И стресът  с  тази  продължителност  часове наред и нарочно  разбъркване на  дяловете..

владеенето на езика на много високо ниво е силен фактор.

# 243
  • София
Владеенето на език, да, но иначе и аз съм съгласна с Русалка, че комплексният изпит е по-лесен от нашите. Дъщеря ми направи два IMAT и то още в началото на подготовката й в 11-ти клас и мнението й е, че химия и биология са по-лесни, отколкото при нас /и не искат такова зубрене/, физика и математика са лесни, логиката също. Най-трудна й беше часта с общата култура, защото там наистина е по-скоро съобразено с италианската училищна учебна програма. Аз се лаская, че имам добра обща култура, обаче имаше примерно въпроси за произведенията на италиански автори, които не съм и чувала. Имаше въпроси по произведения на Шекспир, които не се учат тук. Аз съм фен на Шекспир и съм ги чела, но някои въпроси ме затрудниха, защото имаше подробности, които съм забравила и т.н. Но то си има помагала за тези изпити и ако беше решила за там, щеше да се подготви. Принципно изводът й е, че изпитът е по-лесен от нашите. За Германия нямам представа от изпита, но като комплексен такъв, пак предполагам, че части математика, физика и т.н. не са на супер високо ниво за медиците и дете с добри училищни знания би с справило чудесно.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 19:44 от sanaka

# 244
  • София
Санака,
Скрит текст:
немският  е  доста  различен, всъщност. В частта  с математика и  физика  е  като италианския,  тоест  лесен,  понеже  задачите са  върху  ООП.  В  тази част  дъщеря ми имаше  99% (всяка  се оценява първо  по отделно).  В немския обаче  в  чист  вид НЯМА  химия и  биология (  това за  дъщеря ми беше  супер,  понеже  тя беше  профил математика и информатика), няма и задачи  за обща  култура.  Има много  за  четене с  разбиране на   едни  дълги текстове с точно  толкова  дълги и   наглед идентични  отговори, затова и  казах по-горе, че езикът трябва  да е на  супер ниво  за тези елементи ,  изпълнени  с разни термини,  които  да кажем просто се  срещат  в  научни текстове).  На тях,  естествено,  процентът  й беше  доста  по-нисък. Satisfied Има  части  за  проверка на  зрителна и  механична памет,  изискващи направа на  логически взаимовръзки/образни аналогии  с цел  скоростно запомняне на  голям  обем информация, други за пространствена  ориентация,  трети  за разчитане и анализ  на  графики/диаграми..Някога  имаше  и  един гаврещ се  с  децата елемент, него го махнаха в  последните  години - за  проверка на  концентрацията  след  часовете наред  решаване на  други задачи.. Въобще  повече  прилича на  IQ тест  (изключая  четенето, мат и  физиката). Но  въпреки  това,  въпреки нарочния  стрес в  замисъла му смятам, че една  плавна  (при  отлично  владеене на  езика) подготовка  във  времето е доста по-поносима отколкото   ученето  за нашите  изпити. И  със  сигурност не  продължава  2  години.  Отделно е  пълно с  помагала  по  формата на  разни издателства  -  както цели изпити, така и  отделни за  всяка от частите. И  не са  нужни  уроци в  общия  случай, с  времето/тренинга  просто ставаш  по-добър..  

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 22:23 от Просто русалка

Общи условия

Активация на акаунт