Медицински университет - Тема 5

• 20 319
  • 244
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Беллора, и аз съм на това мнение за курсовете, но като не го искат никъде частните…Стана ми обидно, честно казано, като ми разказа майката - сигурна съм, че учителите си имат своите причини, но детето е умно и схватливо, а и пари могат да дадат, колкото им искат. Само трябва да му се даде шанс, макар и от самите основи. Аз поради тази и куп още причини ги натискам да проучат Испания и Италия като вариант, но там вече няма как да помагам с информация и въобще не съм наясно как стават нещата…
Скрит текст:
За  Испания не знам, но в  Италия се  държи изпит,  който  съдържа въпроси за четене с разбиране,  логика,   биология, химия, математика,  физика.

В нета  могат да  се намерят  падали  се  варианти в  годините и  човек да  се ориентира. Май  форматът  е такъв  само от  2023,  преди  това  е бил  по-различен.

# 226
  • София
В Италия приемът е с изпит, който освен химия и биология, включва и математика, физика, обща култура /по-скоро италианска такава Simple Smile / и логическо мислене. Нарича се IMAT и в нета могат да се намерят вече минали варианти на изпита. В Испания няма медицина на английски.
Да потърсят редови учител по химия, не специално подготвящ за изпитите, който да установи пропуските /твърде вероятно още от 7 клас/ и да минат през целия училищен материал систематично. След това вече може да се търси целенасочена подготовка за кандидатстване. За човек с пропуски курсовете нямат никакъв смисъл.

ПП. Докато напиша, Русалка ме изпревари.

# 227
  • София
Има чудесни медицински университети в Италия и интересът към тях е голям.

# 228
Reddish Brown, кой клас е това дете в момента?
Върнах малко назад, защото каза, че си писала за него преди, и открих този пост от зимата:

Като споменахте доброволчество, знаете ли дали болниците биха взели доброволец, който не е студент по медицина за лятото например? Познато дете иска да пробва, за да усети средата, преди да реши дали да се готви за медицина.

Нещо не ми се вързват нещата - уж лятото иска да става доброволец, за да реши дали е за него медицината, пък вече било късно да се готви.

# 229
Племенникът учи стоматология в Испания. Там живее и там завърши гимназия. Приемни изпити освен по биология и химия имаше по испански език, история и философия.
Вече е работещ стоматолог. Имат обаче специализация, която е с такса за платено обучение.

# 230
Тракийският университет си е променил датите за изпитите:
Биология: 25.04.2026 г., 22.06.2026 г.
Химия: 25.04.2026 г., 23.06.2026 г.

# 231
За медицинското образование в Италия доц. Дандов се изказа доста негативно. Според него обучението там имало много слаба практическа насоченост, буквално можели да завършат, без да са пипнали пациент. Нашето било много по практически ориентирано. Освен това в повечето университети нямало трупове по религиозни съображения, само в 2-3 имало (или някъде от този порядък беше). Нашите лекари излизали много по-подготвени.
За сметка на това болниците им били добре оборудвани и дори в някоя малка градска болница можели да ти направят ЯМР като нещо рутинно. В конкретни области като педиатрията и онкологията били на много високо ниво.
Д-р Дандов е доцент по анатомия в МУ-София (преди това в Ст.Загора) и е работил в Италия. Има канал в Ютуб, посветен на многобройните му пътувания, основно из Италия - Doc came to Roma - и често коментира различни теми.
Редовно го питат не иска ли да живее и да работи в Италия (той буквално всяка седмица е там), но той е категоричен, че не иска и излага доста съображения защо предпочита България.

# 232
  • Варненска клюкарка
Аз пък не си обяснявам как в цял град няма учител навит да обучава някого ако всичко му е наред. За учител по химия дали ще преподава на начинаещ, или напреднал, химията си е все химия. Щом и парите не са проблем вероятно малко хора биха отказали по-добро заплащане, да речем в сравнение от това, което плащат  другите им ученици. А списъка в инте.рнет с учители предлагащи услугите си във Варна е огромен. Съгласна съм  с мнението на Sanaa, че обучението трябва да започне от самото начало, от материала за седми клас и после, ако има потенциал да се търси надгражда с подготовка по  специализиран формат за КСК. Друг вариант е записване в МУ в България, но в квотата за чужденци. Изпитът за тях е вид отбиване на номера в сравнение с форматите за българските кандидати. Спестяват им и част от това, което учат нашите, за химията знам със сигурност, синът ми 3 семестъра беше демонстратор по химия на 2 групи немци. Но какво ще прави познатото дете на потребителката в университета, както GG каза химията не приключва с приема в специалността.  Първата година може да се каже че е лесно, но какво ще прави примерно с биохимията във втори курс. Във Варна по дисциплината по традиция половината випуск е скъсан.

# 233
  • София
Беллора, и аз съм на това мнение за курсовете, но като не го искат никъде частните…Стана ми обидно, честно казано, като ми разказа майката - сигурна съм, че учителите си имат своите причини, но детето е умно и схватливо, а и пари могат да дадат, колкото им искат. Само трябва да му се даде шанс, макар и от самите основи. Аз поради тази и куп още причини ги натискам да проучат Испания и Италия като вариант, но там вече няма как да помагам с информация и въобще не съм наясно как стават нещата…

повечето учители, подготвящи конкретно за медицинските университети, си имат отработена схема на работа, която им е удобна и дете като вашето не пасва на нея. те работят с малки групи, почват от началото на 11 клас, вървят по учебен план и привършват подготовката в края на февруари на 12 клас.

при вашето дете явно трябва индивидуална работа и наваксване на много пропуски. едва ли е невъзможно да се намери учител, просто търсете учител по химия с по-широк обхват на подготовка. учителите обикновено се знаят, питайте учителите в неговото училище да препоръчат други колеги, питайте по групи, родители... не се отказвайте, ще намерите.

то хубаво Италия и Испания, ама там пригответе поне 30 хиляди евро на година за такси и разходи за живот.

# 234
За учител по химия дали ще преподава на начинаещ, или напреднал, химията си е все химия. Щом и парите не са проблем вероятно малко хора биха отказали по-добро заплащане, да речем в сравнение от това, което плащат  другите им ученици.
Има голяма разлика дали се дават частни уроци за начинаещ или напреднал. Ако учителят е специализирал уроци за КСК и избира деца с подобно ниво, дете с по-малко знания му губи в пъти повече време (да разработва други уроци) и е с по-малки шансове за прием.
Скрит текст:
Този филм съм го играла с уроци по английски. Аз на ниво кажи речи азбуката, учителката професор, подготвя само за КСК по 15-20 човека на година. Мен ме взе, защото е много близка на семейството ни, разбира се, че плащахме. Родителите ми я избраха, защото искаха най-доброто, не за явяване на КСК. Около 2-3 месеца се мъчехме взаимно. И накрая двете откровено си поговорихме и се разделихме приятелски. Каза ми, че за мен са по-добри курсовете, а не уроците. Така и направих. А тя взе човек от листата на чакащите. 
И аз мисля, че е най-добре да се потърси учител, който е специализирал уроци с начинаещи или няма специализация.

# 235
  • София
jam,
Скрит текст:
за качество на  обучение  в  Италия не  бих говорила,  понеже нямам   преки  отзиви.  Но ми  стана  интересно   допускането ти за 30 000  евро на  година.  Няма  как да  е такава  сумата.  Държавните  унита  имат  годишна такса, да, но тя  варира  по места   и  стига  макс  до  4000  евро, а  започва някъде  от  500. Частните не  коментираме, там само  таксата  сигурно  е  толкова.. Като на много места в  държавните  обаче има и  отстъпки от тези такси за  по-ниски  доходи в  семейството.  Но да  кажем, че не  се   добере  човек  до тях (макар  че  за българин е  малко вероятно да не  успее),  пак не  излизат  сметките - 26  000  евро  след таксата.  Ми  това  са  по  близо 2200  евро на месец за наем,храна, транспорт и  дребни удоволствия.  Никой  студент не  се  шири чак  така. Не  знам  какви са  точно стандартите  в  Италия за  общежития ,  студентски карти за транспорт, хранене  в мензата и  сие,  но    едва ли    сборно  сумата надвишава месечно  1000  евро.  Не  че и това  е малко, но все пак 30 000  са безкрайно завишена  сума. Според мен при ненамелена  такса  е някъде  точно наполовина,  с  отстъпки е  и  още  по-малко. Отделно  в  Италия има  и  стипендии. Simple Smile

# 236
Не разбрах какво стана, но освен и аз да се изтрия, защото постът ми увисна в нищото ...

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 16:09 от GG*

# 237
  • София
jam,
Скрит текст:
за качество на  обучение  в  Италия не  бих говорила,  понеже нямам   преки  отзиви.  Но ми  стана  интересно   допускането ти за 30 000  евро на  година.  Няма  как да  е такава  сумата.  Държавните  унита  имат  годишна такса, да, но тя  варира  по места   и  стига  макс  до  4000  евро, а  започва някъде  от  500. Частните не  коментираме, там само  таксата  сигурно  е  толкова.. Като на много места в  държавните  обаче има и  отстъпки от тези такси за  по-ниски  доходи в  семейството.  Но да  кажем, че не  се   добере  човек  до тях (макар  че  за българин е  малко вероятно да не  успее),  пак не  излизат  сметките - 26  000  евро  след таксата.  Ми  това  са  по  близо 2200  евро на месец за наем,храна, транспорт и  дребни удоволствия.  Никой  студент не  се  шири чак  така. Не  знам  какви са  точно стандартите  в  Италия за  общежития ,  студентски карти за транспорт, хранене  в мензата и  сие,  но    едва ли    сборно  сумата надвишава месечно  1000  евро.  Не  че и това  е малко, но все пак 30 000  са безкрайно завишена  сума. Според мен при ненамелена  такса  е някъде  точно наполовина,  с  отстъпки е  и  още  по-малко. Отделно  в  Италия има  и  стипендии. Simple Smile

аз калкулирах за частен университет. например, таксата за Хуманитас е 15000 евро. само таксата. оттам нататък слагаме настаняване, изхранване, учебници, застраховки, пътувания и т.н. за държавен не вярвам да им се получат нещата при това ниво на знания, там изпитите са доста сериозни и комплексни.

# 238
Няма как да се обобщава.
Пример за медицина на английски в Маастрихт. Приемът е ужасно труден.
Разходите: таксата за хора от ЕС към 2600/година за всички специалности, но може да се вземе кредит за нея. Квартира чисто (след получени субсидии за общежитие) е към 300-400 евро/месец, издръжка към 200-400 евро. Медицината е трудна и не слагам почасова работа (и щедрите субсидии при такава). Общо за 1 г. - 6 000 до 12 000 евро, ами в България само таксата за платено обучение вече е 10 000 евро. Отделно издръжка.

# 239
  • София
Няма как да се обобщава.
Пример за медицина на английски в Маастрихт. Приемът е ужасно труден.
Разходите: таксата за хора от ЕС към 2600/година за всички специалности, но може да се вземе кредит за нея. Квартира чисто (след получени субсидии за общежитие) е към 300-400 евро/месец, издръжка към 200-400 евро. Медицината е трудна и не слагам почасова работа (и щедрите субсидии при такава). Общо за 1 г. - 6 000 до 12 000 евро, ами в България само таксата за платено обучение вече е 10 000 евро. Отделно издръжка.

в Нидерландия преподаването не беше ли на английски само през първите 3 години, а после се изискваше владеене на местния език?

и изобщо, не разбрах къде отиваме и защо намесваме чужди университети с "ужасно труден" прием?

питащата сподели, че детето е с големи пропуски в знанията по химия, които може да не му позволят кандидатстване у дома и затова размишлява за чужбина, очевидно с идеята, че там приемът ще е по-лесен. аз не мисля, че има такива опции...

Общи условия

Активация на акаунт