Медицински университет - Тема 5

• 20 324
  • 244
  •   1
Отговори
# 210
  • Варненска клюкарка
Да, по биология се учи едно към едно, чете се нон стоп делник, празник по няколко часа всеки ден. Сума и народ се изредиха през годините откак я има тази тема да ни обясняват какви са ни долни зубрачи децата, но в България самата система на КСК за МУ изисква такъв модел на подготовка.  Който се прави на много извисен и не го приема, или не му е възможно да учи наизуст големи обеми информация, обикновено е с ниски оценки от КСК по биология и по-ниски шансове за прием.Преди 5 години синът ми си беше купил готови разработени теми по биология, по съответните учебници препоръчани на сайта на МУ Варна, някои разписа и допълнително, където смяташе че има какво още да се каже и по всяко време ги четеше. Самоподготовката му по този начин продължи около година, оценката на изпита 5,38. Подготовката му протичаше в условията на най-лютия Ковид, по стечение на обстоятелствата остана без двамата си учители които беше посетил едва за 2-3 урока. Намирането на втори учител по обясними причини се забави, но и нещо не успя да я хареса и така след първата им среща взе решение да се подготвя сам. Но той беше с профил биология в училище и в този смисъл с добра предварителна основа. Може би решението му за самоподготовка  беше резултат и иот това, че разбра  че повечето му съученици се готвеха така. Това за биологията, моделът по химия е друг, без учител не става, със зубрене също не става.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 19:20 от Беллора

# 211
Аз пък искам да попитам друго - след като за всеки МУ се изискват различни теми /поне аз така знам, тепърва ще се хващаме на хорото и не съм запозната в подробности/, може ли да се направи своеобразна класация на университетите къде се влиза по-лесно и къде по-трудно?
В крайна сметка, след като има разлики в материала, как се явявате за различни университети???

# 212
може ли да се направи своеобразна класация на университетите къде се влиза по-лесно и къде по-трудно?
Ако някой направи такава класация и тя стане публична, ще има обратен и заблуждаващ ефект - много хора ще кандидатстват на "лесното" място, ще се повиши конкуренцията и ще стане по-трудно.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 13:32 от biborana

# 213
  • София
A не е  ли  субективно  това  кое е  по-лесно и кое не?  Ако  си вложил  всичките  си усилия  2 поредни  години в подготовката за конкретен формат,  с него  ще  ти  е несъмнено по-лесно и  при  челен  сблъсък   с друг в  друг  МУ,  ще  смяташ, че  там е  много  по-трудно.  Готвилият  се интензивно  за  втория  ще  смята пък , че в  първия  нещата са  по-тежки.  Такова  сравнение   би било  възможно  само  при еднакъв  изпит/изпити навсякъде и  тогава  по-слабо изразеният  интерес  към даден  МУ  ще  предполага  и  по-ниски балове  за прием.

# 214
Русалка, да
При различни изпити, има и късмет - на едното място се паднали по-лесни неща, на другото по-трудни. Или на единия изпит си бил леко болен, на другия не.
Лични наблюдения (не знам дали са общовалидни) - стресът на първото явяване е най-голям и води до по-ниска оценка. Вече лесно се преодолява - има пробни изпити, няколко явявания, дори в 11 клас могат да се явят.

# 215
  • Варненска клюкарка
Аз пък искам да попитам друго - след като за всеки МУ се изискват различни теми /поне аз така знам, тепърва ще се хващаме на хорото и не съм запозната в подробности/, може ли да се направи своеобразна класация на университетите къде се влиза по-лесно и къде по-трудно?
В крайна сметка, след като има разлики в материала, как се явявате за различни университети???
Когато синът ми се готвеше, имаше съученици, които първо се пробваха в Тракийския. Те не издават сборници със задачи, а е един безкраен списък с учебна литература, дето няма изчитане, камо ли научаване в такъв хаотичен формат какъвто предлагаха. Твърдения на някои автори си противоречаха с твърденията на други и прочелите се чудеха на кой отговор да заложат, ако се падне съотнетното противоречие. Тогава през 2022 изпитът им се проведе онлайн, някои кандидати в опита си да намерят помощ, успяха да покажат условия и задачи на съученици и никой не успя да им помогне за повече от тройка въпреки че на споойствие в домовете си преравяха информация. Някои от въпросите по биология се оказа че изобщо ги няма в конспектите за Варна и София, т.е. кандидатстващите с подготовка за там  виждаха такива теми за пръв път. В наборната тема в която пишех имаше деца по късно приети в София, които в Ст.Загора бяха скъсани. Двойките по химия бяха над 60% имаше само 2 отлични оценки, но пък през септември Тракийския си събираше студенти по телефоните- ако бяаха се явявали на изпитите им и на всички други места нещо им пречи да се запишат- скъсани, скъпа издръжка и прочие, ги канеха да го направят в Тракийския и приемаха едва прескочили тройките, преобладааващите бяха с такива оценки, но не означава че са ги получили лесно, просто форматът не им беше познат.
Понятия като трудно и лесно са относителни, зависи кой какво е учил и на какъв изпит се е натресъл, но накрая може да се окаже че има достатъчно свободни места и да влязат дори с ниски резултати, макар и не в най желания МУ.

# 216
Има ли групови курсове по биология и химия във Варна? Не знам дали помните за едно дете, за което писах - от тримата учители по химия, които намериха, и тримата му отказали. То и отсъства много дълго време от училище по здравословни причини, изпусна сума ти материал (пък и химията хич не му е сила) и като чули, че трябва да почват от това как се разписва водата, и директно го отсвирили…Чудя се как да му помогна.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 23:22 от Reddish Brown

# 217
Редиш, не се сещам за детето, но МУ-Варна всяка година правят  онлайн курсове. Интензивни съботно-неделни. За тази година не знам откога са, но на сайта трябва да имат информация.

# 218
Сега ги погледнах. Химията започва на 28.02 само в събота. Струват ми се предназначени за вече подготвили се деца, които последно да изшлайфат знания преди изпита. Ще им го предложа все пак като вариант.

Последна редакция: ср, 28 яну 2026, 23:42 от Reddish Brown

# 219
Моите впечатления са, че учителите по химия изобщо не се занимават с това да им дават някаква основа в химията или нещо подобно, а ги учат да решават конкретните задачи от конкретния сборник за конкретния университет. Така че и чистото зазубряне на решенията ще даде резултат, особно ако е момче. Във Варна последните години приемаха още на второ класиране всички момчета, изкарали над минималния бал.
Друг е въпросът, че като не разбираш химията, трудно ще запомняш само със зубрене. И по-важното - че химията и биологията не приключват с кандидатстудентските изпити. Учат се и като предмети в първи курс, във втори има биохимия и т.н.
Синът ми е споделял, че преподавателите им по биология много се оплаквали от чуждестранните студенти, защото ги приемат без да имат такава задълбочена подготовка като българите и биологията в първи курс им идвала много трудна. Традиционно става някаква масова сеч на чужденците на този изпит, направо задръствали коридорите като има поправителна сесия. Това го пиша по-скоро във връзка с редовните коментари в темата, доколко е необходимо да се учи буквално биологията.

# 220
Излязоха датите за изпитите в СУ:
Химия - 19.04.2026 г.; 14.06.2026 г.
Биология - 26.04.2026 г.; 21.06.2026 г.

# 221
Добре, де, а как в крайна сметка се осъвместява кандидатстването в повече от един МУ? След като искат различни неща за подготовка.
Да се разчита на кандидатстване само в един МУ ми се струва неразумно.

Извинявам се, че съм толкова неориентирана, но моята ученичка съвсем наскоро ми заяви тази своя идея за кандидатстване и в момента още съм в шок.

# 222
  • София
Дъщеря ми се готви само за МУ София. Кандидатства там, в Тракийскиия за резервен вариант и в СУ, просто защото й беше удобно /в София/. Приеха я в МУ София и в Тракийския /каза, че там не е много различно, поне материалът е един/. В СУ химията беше много различна и по нея оценката беше ниска.

# 223
  • Варненска клюкарка
Добре, де, а как в крайна сметка се осъвместява кандидатстването в повече от един МУ? След като искат различни неща за подготовка.
Да се разчита на кандидатстване само в един МУ ми се струва неразумно.
Интензивната подготовка е за един МУ, като примерно се разбирате с учителите да нахвърлят в процеса на обучение и основните неща за втория университет в списъка ви. Ако пробвате и в други извън първия и втория в списъка ви, разчитате на всичко, което сте научили до момента, че ще ви свърши работа и за другите МУ. Когато синът ми кандидатстваше, всичко беше някаква тотлна каша, информацията беше оскъдна и примерно че ДЗИ БЕЛ влиза в балообразуването разбрахме 5 месеца преди предварителния изпит. Неговия набор беше първия, който мина ДЗИ по новата система с двата гимназиални етапа и изцяло сменена програма, съответно отнесоха завишените критерии при оценяване, сега чета че последните 2 години ДЗИ са със значителна разлика от въвеждането на промените преди 4 години и в крайна сметка с доста по-високи оценки като резултат. За МУ децата ни  "уцелиха" и променените формати за всички МУ, само варненския беше  с частични, но също значителен батак с куп неизвестни до последно.. Следващата година поне имаше яснота за промените и що-годе споделен опит от миналите успешно през промените от предната.
Предварителните изпити започват обикновено от Тракйския, следва Плевен, Варна, София е последно, затова има време да си пробвате силите в другите и да придобиете опит и увереност. Макар че май предната година в Бургас беше последно, а тази година нещо Тракийския се застъпва с Варна и се очакват промени за датата на Тракийския.

На по-горното питане за курсовете във Варна нищо добро не съм чувала за тях, но информацията ми е от преди 5 години и тогава ту ги имаше, ту не- днес присъствени, другия път онлайн, на следващия ги нямало въобще, поне тогава много несериозна история бяха. В момента не знам как са. Като се има предвид че в България нещата се променят бавно, едва ли е много по-различно и сега, но търсете още информация. За дете с големи пропуски по химия не съм убедена че курсовете са най-доброто начало. Частните учители преценяват всеки поотделно, темповете на въвеждане на нова информация при тях вървят според индивидуалните възможности на бъдещия кандидат, при едно стабилно ниво да речем може да се премине на курсове. Със сигурност от момента в който решите да кандидатствате, сайтовете на университетите където ще го правите трябва да са ви пред очите поне веднъж седмично, да се информирате за новостите там, да търсите в мрежите коментари на вече минали през КСК и въобще всичко възможно като информация по въпроса с кандидатстването в МУ.

Последна редакция: чт, 29 яну 2026, 19:51 от Беллора

# 224
Беллора, и аз съм на това мнение за курсовете, но като не го искат никъде частните…Стана ми обидно, честно казано, като ми разказа майката - сигурна съм, че учителите си имат своите причини, но детето е умно и схватливо, а и пари могат да дадат, колкото им искат. Само трябва да му се даде шанс, макар и от самите основи. Аз поради тази и куп още причини ги натискам да проучат Испания и Италия като вариант, но там вече няма как да помагам с информация и въобще не съм наясно как стават нещата…

Общи условия

Активация на акаунт