КОЙ ДА ЗНАЕ? - Тема 3

• 24 443
  • 461
  •   1
Отговори
# 90
  • у нас
За Мароко ми стана странно, че казаха, че местят часовника с 1 час назад, за, да ядат по-рано. Е, как? Трябва да го преместят напред, за да дойде по-бързо залезът и съответно да вечерят.
В исляма по време на рамадана не гледат часовници, а си гледат астрономическото явление изгрев и залез. Спират поста и почват да ядат след залеза, независимо колко е часа.
Да, но там обясниха това, което писах.

Хареса ми епизода. Обичам, когато има 2 финални въпроса. Чисто калитарски Милица спечелиха.
Последният въпрос е от теория на вероятностите. Започва да се учи в края на 6-ти клас. Но за 20 секунди, съпроводени с шум, еуфория и други странични фактори е трудно да се сметне.

# 91
  • София
Simple SmileTadaHands ClapMoneybag Веселият математически инфантилизъм спечели!!! Разбира се, че не е само 52х51, а е "факториел"-ът: безкрай.
Хубава пон'делнишка вечер беше. В едни реклами погледнах нещастниците из пясъците - пак влачат/търкалят варели (как в сезона на новостите не им дадоха бъчви или направо контейнери за строителен отпадък?). Досада и дежавю по безкрай.

Хубава седмица на всички. Имайте и вяра в слънцето, след 2-3 дена ще вземе да топли пак.

# 92
Е, факториелът не е безкрай. 52.51.50.49....5.4.3.2

# 93
  • София
Писах "безкрай" за да не изреждам надълго и нашироко; практически е (почти) безкрай. Той и Сашето тъй го рече. Не се хващайте за думата. Ако ставаше примерът с "амер.колода" от 64 карти - отива "още по-"безкрай". Като се старах да мисля в 20 сек., умножих (абсолютно примерно, общо) 50 х 50 (или закръглено от 52 х 51) и без да броя добавените нули, се "установих", че ще е над 2500000 (два и 1/2 млн.).

Но се "връщам" след снощи, понеже открих (също толкова весел, но даващ специфично знание) текст - който е таман за КДЗ, а не за СБ. Абе, споделям, за да си знаем - да не гледаме като едни "кавуни", ако ни попадне пред взора нещо такова...
Колко диалектни думи за диня можете да се сетите? Simple Smile

https://www.actualno.com/curious/kolko-dialektni-dumi-za-dinja-m … news_2500181.html
Ползотворна и усмихната седмица на всички!

# 94
В исляма по време на рамадана не гледат часовници, а си гледат астрономическото явление изгрев и залез. Спират поста и почват да ядат след залеза, независимо колко е часа.
Едно време може би. Сега се гледат часовници навсякъде и са приготовления, и са чудесии. Всеки ден ифтар е с 1-2 мин. разлика от предния ден и се цепи секундата.  Достатъчно пъти съм бил по време на Рамазан в мюсюлманска държава и ми е ясно. И в София фризьорът ми (който е сириец) малко преди ифтара спира с клиентите и не работи повече. Гледа си нонстоп часовника. Трапезата се приготвя и храната не се пипа, докато не се чуе езана от джамията, близва се показалеза, прошепва се кратък благослов към храната и се започва хам-хум Grinning
Колко диалектни думи за диня можете да се сетите? Simple Smile
Първото, за което се сещам е "карпуз", разбира се. Както е на турски, така е все още и в много райони на БГ (в рамките на диалекта, разбира се)

# 95
  • София
Защо я няма любеницата?

# 96
Не е точно безкрай. Приблизително 806 със 65 нули след него...

# 97
Не разбрах какво се случи с италианския въпрос за купата.

# 98
Така се казва "италиански" кантон в Швейцария.

# 99
Така се казва "италиански" кантон в Швейцария.
Flowers Bouquet Благодаря!

# 100
Когато сте във ваната май се оттича по-бързо. На тоя въпрос може Архимед да отговори или учител по физика... Yum

# 101
Кой отбор победи снощи? Гледах до финалния въпрос. Благодаря!

# 102
Кой отбор победи снощи? Гледах до финалния въпрос. Благодаря!
Отбор Милица

# 103
Не е все още, особено в големите градове. Може би някъде в провинцията все още се намират подобни.
А причината била, че студената вода е била питейна (пречистена), докато топлата не чак толкова. И затова течали отделно за да може за пиене и готвене да се ползва само студената.  Не знам дали е така, то и при смесване може да си пуснеш само студената, ама така го обясни.
Днес се връщам от Дъблин.  Където и да вляза, чешмите бяха от този тип, снимах ги за вас Grinning

# 104
Е, там не съм ходила. В Лондон са си нормални.

Общи условия

Активация на акаунт