Машиностроене - ТУ София

• 583
  • 8
  •   1
Отговори
Здравейте.
Обмислям да кандидатствам тази специалност.
Вече имам две висши образования, но реших да се пренасоча напълно в тази нова сфера за мен.
Най-основният ми въпрос е каква е програмата за лекции и упражнения обикновено? Ще мога ли да го съчетавам с работа на пълен работен ден (на смени работя)?
Какво ви е мнението за специалността и университета?
И имате ли информация за таксите, тъй като не открих информация в сайта.
Много благодаря Blush

# 1
Не мога да си представя специалност в ТУ, която да може да се съчетае с работа на пълен работен ден. Там винаги много са се заяждали за отсъствие от лекции и упражнения.

# 2
Разбирам, но все пак обикновено каква е програмата? От колко часа започвате сутрин и приключвате деня? Ориентировъчно да мога да си направя сметка.
Благодаря

# 3
Предполагам, че както масата университети - повечето занятия са от понеделник до петък, от 9 до 18:00, лекциите сутринта, упражненията следобяд. На сайта на ТУ със сигурност има разпис на занятията за текущата учебна година - най-добре вижте там.

# 4
  • София
Не става ясно дали е за магистър или за бакалвър. Всяка година програмата е различна. Имал съм упражнения и лабораторни, както преди обед така и следобед, както и цял ден само лекции. Машиностроителните специалности са тежки, имат не малко тегави предмети(механика, съпромат). Имаш и чертане. Общо взето или трябва да разбираш от физика(математика) или да си от техникум с такава насоченост иначе ще е мнооого трудно. Съчетаването на работа с редовно обучение в ТУ е също много трудно и ще имаш много разправии с някои преподаватели за заверка. Имат и задължителни летни стажове и е хубаво да имаш познат в сферата за да те урежда на стаж в някоя фирма(дали фиктивно или не зависи от заинтересоваността ви). Има и спорт(бакалвър), където трябва  да се посещава задължитлено. Имаше и учебна практика в първи курс, която също е задължителна и се сблъскваш с някои неща практически още преди да си ги учил.

# 5
На мен ми е интересно,  защо точно тази специалност те влече, какво очакваш след завършването и ( питам заради моето човече, което иска да учи това и аз не го разбирам) .
Таксата за бакалавър е 600лв на семестър държавна поръчка.

# 6
  • София
Специалността не е лоша. На мен ми беше интересна въпреки, че идвах от математическа гимназия. Дава много добър мироглед. На учебната практика придобиваш ценен опит(макар и базов) за някои неща от живота след това. Това е специалност, която покрива думата инженер. По принцип има реализация, но не винаги парите са добри. Въртят се около средните. Лесно можеш да намериш реализация в провинцията и да си на някаква ръководна позиция. Пловдив е добър град за реализация по мое мнение. София не чак толкова.

# 7
Извинете, че се включвам в темата с различно питане и ако администраторът прецени може да ми изтрие постът, но какво мислите за специалността автомобилна електроника. Има ли шанс да се завърши от младеж с недобри математически познания? Има ли реализация? Не очаквам да работи през следването, но не мога да преценя дали ще успее да я завърши. Страхувам се да не учи няколко години и после да прекъсне, заради невзети изпити. Благодаря за всяко мнение.

# 8
Редовна работа и редовно учене в ТУ са две взаимно изключващи се понятия, освен ако не работиш нощно време и през деня не присъстваш, но не остава време за сън. Това е строго правило особено за първите курсове. Може да се вмести нещо почасово, нещо по специалността в последен курс, но в никакъв случай работа от 9 до 6 през седмицата.

Извинете, че се включвам в темата с различно питане и ако администраторът прецени може да ми изтрие постът, но какво мислите за специалността автомобилна електроника. Има ли шанс да се завърши от младеж с недобри математически познания? Има ли реализация? Не очаквам да работи през следването, но не мога да преценя дали ще успее да я завърши. Страхувам се да не учи няколко години и после да прекъсне, заради невзети изпити. Благодаря за всяко мнение.

За специалността не мога да кажа. Но независимо какво е учил преди това, ако не си скъса задника да учи и няма търпението да го късат и да се явява отново и отново ще натрупа невзети, а ТУ е строго и не позволява да се влачат много на брой. Ако е несериозен при присъствия (които се гледат изкъсо), също няма да има положителен резултат. Математиката е много важна за тези науки и доста от ученото в училище е в основите на първа и втора висша математика, да не кажа и отвъд нормалната програма, а е хубаво да е покрил и ЗИП-овете. Мога да греша, но беше така преди няколко години. Може и да не е бил добър по математика и да се труди тройно и да успее, рядко, но има такива.

Последна редакция: ср, 24 сеп 2025, 22:37 от The_Black_Hole

Общи условия

Активация на акаунт