МОН - промените продължават (8)

• 25 861
  • 546
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Санака, на теория е така. На практика - не е. Има ограничения и вече се прилагат, затова ги нарекох "хрумки". И така тихомълком ги пуснаха. Сега се определя приемът за другата година. В търсените училища сътресения няма да има. Но гледайте профилираните паралелки с нисък успех последните години, как рязко ще станат професионални за следващата.
Нормативно нищо няма. Някакви скрити указания ли са дали към училищата? Че ще има нови професионални паралелки е ясно. То указанията са такива от години - увеличавана на професионалните паралелки за сметка на профилираните. Всяка година се правят едни прогнозни стойности, според които все повече се увеличават професионалните паралелки за сметка на профилираните и СТЕМ паралелките за сметка на чуждоезиковите. Но нормативно ограничение на ИИЧЕ само за конкретни видове училища няма засега.

# 211
Хубаво е, че са се отказали да бастисат интензивното изучаване на език. Единственото смислено нещо в нашата образователна система досега

# 212
  • София
Още не е ясно доколко са се отказали, но към момента индикациите са такива. Повечето типови учебни планове за професионални паралелки, публикувани към момента, предвиждат ИИЧЕ.

# 213
  • София
На паралелките с профил "Чужди езици" определено им е вдигнат мерника и то не само на тези с по-нисък бал. Например, в София миналата година бяха махнати такива паралелки и заменени с профил Хуманитарни, Обществени или Природни науки в няколко училища  с приемен бал над 400 и традиции от години точно в чуждоезиково обучение. Тази тенденция е отдавна, но промяната миналата година беше ударна.

# 214
Всъщност, това е голямата измама в много от училищата, която ощетява децата. За 3, 4 профил на тези паралелки възможността е само чужди езици.
Ако профилът е чужди езици, тогава теоретично могат да изберат 3-4 профил.
От моето проучване, обаче, в повечето училища няма такъв избор. Всички учат география и бел (например), дори и да са седем паралелки и биха се събрали групи.

# 215
  • София
Така както е направено профилирането, 11 и 12 клас са пълна загуба на време. Спокойно можеха да си учат децата само до 11 клас. На повечето деца въобще не им се учи дадения профил/профили, ама давай да са географи или историци или филолози. За децата, които искат допълнителни часове по математика и/или физика в 11 и 12 клас, вариантите са много малко училища.
Сега пък ще ги набутват децата в професионални паралелки, за да учат 2 години и повече нещо, което няма да работят никога. Който иска да работи на 18 г., защо да не завършва тогава средно образование, а трябва да се влачи още една година в училище без никаква полза за него. Ще се квалифицира извън училище според нуждите и предпочитанията си.

# 216
А защо завършилите професионална гимназия да не го работят никога? Напротив, част от учениците продължават висше в същото направление, други сменят направлението, а трети започват работа. Целта на професионалното образование е да подготви работници и служители на средно ниво. Не всички работят това, което са учили, както и не всички работят по специалността си от университета/ колежа. Има толкова много измислени колежи, университети и специалности, че накрая някой "вишист" се оказва зад бара, на касата в магазина или на пазара. Загуба на време и пари, но ... Професионалното образование дава основата на професия/ занаят.

# 217
  • София
Тази основа в професията може да се получи в повечето случаи по-бързо и по-ефективно извън училище. Самите работодатели могат да го правят, щом като им трябват работници. Много от сегашните  професии днес ги има, утре кой знае. А и да ги има, реалността ще е съвсем различна от изучаваното в училище, тя и сега е.
За занаятите пък най-важна е практиката и предаването на опита - това също не става в училище.

# 218
  • European Union
С две думи: дайте да го затворим това училище и без това не учи децата на нищо.

Само да припомня, че преди 20 години (за един около 10годишен период) професионалните гимназии учеха до 13 клас.

# 219
  • София
Училището е важно за социалния живот на децата, особено в тинейджърска възраст, и за порастването им сред себеподобни. На какво ги учи или не всеки си знае за своето дете, ние от монската програма досега много ползи не сме видели за нашето, така че се опитваме да сведем вредите от нея до минимум.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 09:57 от Magenta2022

# 220
  • София
Имам въпрос относно НВО в 7-ми клас - вярно ли е, че щом промените във формата на НВО са атакувани в съда, докато съда не се произнесе, формата не може да се приложи? Т.е., ако до края на тази учебна година съда не се произнесе, тазгодишните 7-мокласници ще се явяват на стария вариант?

# 221
Според мен начално, основно и средно училище трябва да дават обща култура, а не занаят. На база на тази обща култура може да разберат и към какво повече интереси. Занаят се учи с чиракуване.
Като бях дете в основно образование никой не знаеше какво иска да прави, може би към средата на гимназия вече имаше ориентирани, но в голяма степен на кой предмет им върви повече. Една част от хората със завършено висше образование още не знаят какво искат.

И не мога да кажа за танци, спорт(представям си, че е трудно да се замени времето) и подобни как е, но има много самоуки артисти на доста по-високо ниво от завършили художествена гимназия/академия.
Накратко това, което сам постигнеш на база интерес, няма училище, което да ти го даде.
Реално, защото това са занимания, които почват от ранна детска възраст има шанс деца в основно образование вече да се ориентирали към тях - изкуство, спорт.

А общата култура помага на така нареченото критично мислене. Голяма част от политическите ситуации се дължат на неща, които поне преди са учени в часовете по история и география. Физиката/ Химия помага доста в битов аспект. Биологията/Химията в здравен.

Ако нямаш информация кел файда, че си “мислещ”.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 10:36 от BlossomStar

# 222
  • София
Всъщност, това е голямата измама в много от училищата, която ощетява децата. За 3, 4 профил на тези паралелки възможността е само чужди езици.
Ако профилът е чужди езици, тогава теоретично могат да изберат 3-4 профил.
От моето проучване, обаче, в повечето училища няма такъв избор. Всички учат география и бел (например), дори и да са седем паралелки и биха се събрали групи.
Не мога да кажа нищо за другите градове, но в топ езиковите гимназии в Сф има профил математика. За физика просто желаещите са много малко, сигурно няма и достатъчно подготвени учители. В училищата от втори ешелон с профил "Чужди езици" е различно. В много от тях повечето ученици са с хуманитарна насоченост, което е логично. Профил математика обикновено търсят деца, които са изкарали 90+ точки на НВО и те най-често са в математическите, ТУЕС, Джон Атанасов и топ езиковите гимназии. Извън тях са малко и не формират достаъчна група в дадено училище. Друг въпрос е примерно паралелките СХН и Природни науки какво реално предлагат. В тях би трябвало да преобладават децата с интерес към точните науки.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 10:14 от annie13

# 223
  • София
BlossomStar, за съжаление според мен практиките на МОН не спомагат особено за развитие на общата култура и за насърчаване на децата към самостоятелност и критично мислене.

# 224
Нямам ученик, но всичките апокалиптични неща, които чета тук ме изкушават да си купя учебниците, които се ползват и да видя 😀
Аз не разбирам - обществото ли иска ранно профилиране и професионална насоченост. То иначе е ясно, че учениците винаги ще смятат всичко за излишно. И аз съм го мислила. 😀 Това са неща, които в последствие разбираш, че наистина е хубаво да се знаят.
Защото аз гледах някакви вече странни за мен профили в някои училища - роботика, компютърна анимация.  Как ще имаш компютърна анимация без базово рисуване или роботика без математика/програмиране. Изглежда ми голяма загуба на време. Хората в някои от тези индустрии като влезнат не са доволни пак от обучението им в университети(включително и чужди). Тук в рандом училище кой-знай какво ще научат.
Може би без активното участие на заинтересуваните фирми, професионални камари, които да дадат съвременен контекст на цялото не го виждам.

Общи условия

Активация на акаунт