МОН - промените продължават (8)

• 25 850
  • 546
  •   1
Отговори
# 225
  • София
МОН иска ранно профилиране - децата трябва да изберат още в края на седми клас какви профили/професии искат да учат в гимназия. Реализицията на това ранно профилиране в училищата е нескопосана и неработеща - на ниво организация, учебници, преподаватели, ... всичко. Може и да има някои училища, в които тя да се случва що годе прилично, но това са много малко от всички училища в страната.

# 226
  • София
Това са целевите стойности за разпределението професионални/профилирани паралелки 2025/2026 за София:
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2024/12/3-%D0%9F%D … B8_2025-2026.docx

А тук са за предходната:
https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2023/12/5-22-%D0%A … %D1%82%D0%B8.docx

Скоро би трябвало да публикуват и за 2026/2027.
Тенденцията е видна - намаляване на профилираните паралелки за сметка на професионалните. Въз основа на това се разкриват незнайни професионални паралелки по СУ-тата, които нямат нито капацитета, нито пресоналния състав да осигурят професионално обучение и се получава нещо като ни рак, ни щука.

Имам въпрос относно НВО в 7-ми клас - вярно ли е, че щом промените във формата на НВО са атакувани в съда, докато съда не се произнесе, формата не може да се приложи? Т.е., ако до края на тази учебна година съда не се произнесе, тазгодишните 7-мокласници ще се явяват на стария вариант?
Само ако съдът изрично спре изпълнението на заповедта. Обжалването само по себе си не спира изпълнението. Не следя делата и не знам дали има такова спиране от съда.

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 12:29 от sanaka

# 227
  • София

Имам въпрос относно НВО в 7-ми клас - вярно ли е, че щом промените във формата на НВО са атакувани в съда, докато съда не се произнесе, формата не може да се приложи? Т.е., ако до края на тази учебна година съда не се произнесе, тазгодишните 7-мокласници ще се явяват на стария вариант?
Само ако съдът изрично спре изпълнението на заповедта. Обжалването само по себе си не спира изпълнението. Не следя делата и не знам дали има такова спиране от съда.

Питам, защото чух, че докато не се произнесе съда, няма да може да се приложи новия формат на НВО. Но ми е малко, като ЕЖК, затова реших да проверя дали наистина е така.

# 228
  • European Union
Тенденцията е видна - намаляване на профилираните паралелки за сметка на професионалните. Въз основа на това се разкриват незнайни професионални паралелки по СУ-тата, които нямат нито капацитета, нито пресоналния състав да осигурят професионално обучение и се получава нещо като ни рак, ни щука.
И в професионалните гимназии е плачевна работата. Разкриват се всякакви специалности и никой не го интересува дали училището има учители, материална база, каква подготовка дава. И преди съм писала за специалността Икономическа информатика. В Търговище има цяло училище, което от години предлага тази специалност, обаче същата се разкрива в Попово, в гимназията по селско стопанство.
Няма никакъв проблем училището в Ихтиман да открие специалност управление на кораби (произволно говоря, но смисълът е ясен). Важното е децата да са в училище, за качество няма да говорим. Цялата държавна политика е насочена към това, а потърпевши са нашите деца.

# 229
По принцип професионалното образование трябва да покрива нуждите на района. Това в идеалния случай. На практика се пази съществуващата мрежа, води се борба за оцеляване между училищата и се предлагат добре звучащи неща, които не изискват специфична материална база и могат да бъдат покрити от наличния педагогически състав. Затова и СУ (поне в Русе) предлагат профили Предприемачество, Природни науки, СХН, Хуманитарен. Затова на други места СУ прави професионална паралелка Компютърна графика, Графичен / Рекламен дизайн, Компютърна анимация - профилираните предмети се преподават от учителите по Изобразително изкуство и ИТ/ Информатика.
Обаче и за шивачки, майстори на закуски / хляб, сладкарство, готвачи, кетъринг и т.н има място. Един елтехник, ВиК майстор, автомонтьор не е нужно да са висшисти, но пък и трудно ще бъдат обучени само от практика. Професионалните гимназии покриват етапа на чиракуване. В исторически план децата са били пращани чираци от 12-13-14 годишна възраст и са минавали години докато стигнат до калфа, и само малцина са ставали майстори с изпит пред Задругата на майсторите и свидетелство за майстор, като са имали право да открият работилница, да обучават чираци и да имат калфи.
От професионалната гимназия излизат със свидетелство за професионална квалификация.

# 230
Защо да не може да се покрият нужните знания само от практика? Аз като работя не съм спряла да чета, не съм спряла и на курсове да ходя, но много трудно се намират в световен мащаб такива, които да обучават на високо ниво. Някакъв вариант е с местене от едно работно място на друго. Но майсторството не следва да се получава след някакво “учене” според мен, а след извървян вече професионален път. Майсторство е да кажем експерт в сферата си на работа. Да кажем готвач, който още предимно са го взели да чисти и шеф готвач и готвач с ресторант със звезди Мишлен. Аз това разбирам като съвременна представа за майсторство. Не е нужно и всеки да стига майсторство, стига да е добре възнаграден за труда си.

Не мисля, че е нужно много време за да въведеш някой на начално ниво, в която и да е било професия.  Една, макс-две години.
Разбира се, ако човек има желание. Това е водещото и вместо профилиране/професионализиране децата трябва да бъдат оставени да разберат какво истински желаят. Знаят ли, след това е лесно.

А какво е това STEM паралелка?
Знам абревиатурата какво значи. Преди останах с впечатление, че е друг начин на поднасяне на информация. Повече базирано на практически примери. Като потърсих в гуугъл на английски пък звучи като просто друго име на природни науки. 😀

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 14:43 от BlossomStar

# 231
Всъщност, това е голямата измама в много от училищата, която ощетява децата. За 3, 4 профил на тези паралелки възможността е само чужди езици.
Ако профилът е чужди езици, тогава теоретично могат да изберат 3-4 профил.
От моето проучване, обаче, в повечето училища няма такъв избор. Всички учат география и бел (например), дори и да са седем паралелки и биха се събрали групи.
Не мога да кажа нищо за другите градове, но в топ езиковите гимназии в Сф има профил математика. За физика просто желаещите са много малко, сигурно няма и достатъчно подготвени учители. В училищата от втори ешелон с профил "Чужди езици" е различно. В много от тях повечето ученици са с хуманитарна насоченост, което е логично. Профил математика обикновено търсят деца, които са изкарали 90+ точки на НВО и те най-често са в математическите, ТУЕС, Джон Атанасов и топ езиковите гимназии. Извън тях са малко и не формират достаъчна група в дадено училище. Друг въпрос е примерно паралелките СХН и Природни науки какво реално предлагат. В тях би трябвало да преобладават децата с интерес към точните науки.
Топ езиковите колко са на брой? И там два от профилите са им чужди езици. Но поне имат избор (евентуално за другите два).
В Джон Атанасов нямат профил мат. Сами ще се подготят за профилираната матура, ако им потрябва.

# 232
BlossomStar, защото не е едно и също дали тепърва ще те учат от А и Б или вече имаш някаква база. Пробвай да започнеш работа без никакво обучение, от нулата. Ако ще за шивачка или заварчик. Първо трябва да го научиш, после, евентуално, ще те вземат на работа. С документа от курса при това. Обаче, ако се конкурира с някой с опит, дори и от 6 месеца, той е с предимство пред теб - започва работа, няма тепърва да го обучават.
В професионалното обучение се дава една база - теория, но и практика. Учениците имат производствена практика в различни фирми от бранша, ако фирмите са отговорни, учениците наистина имат полза, а работодателят има възможност да си хареса някого и да го наеме след като завърши - обучен и с някакъв опит (познаващ работата). Не всичко е мениджърско ниво и Ай ти сфера. Ама, ако някой тепърва учи шивачката как да направи прав тегел, значи другите да работят и за нея.

# 233
  • София
Скрит текст:
Всъщност, това е голямата измама в много от училищата, която ощетява децата. За 3, 4 профил на тези паралелки възможността е само чужди езици.
Ако профилът е чужди езици, тогава теоретично могат да изберат 3-4 профил.
От моето проучване, обаче, в повечето училища няма такъв избор. Всички учат география и бел (например), дори и да са седем паралелки и биха се събрали групи.
Не мога да кажа нищо за другите градове, но в топ езиковите гимназии в Сф има профил математика. За физика просто желаещите са много малко, сигурно няма и достатъчно подготвени учители. В училищата от втори ешелон с профил "Чужди езици" е различно. В много от тях повечето ученици са с хуманитарна насоченост, което е логично. Профил математика обикновено търсят деца, които са изкарали 90+ точки на НВО и те най-често са в математическите, ТУЕС, Джон Атанасов и топ езиковите гимназии. Извън тях са малко и не формират достаъчна група в дадено училище. Друг въпрос е примерно паралелките СХН и Природни науки какво реално предлагат. В тях би трябвало да преобладават децата с интерес към точните науки.
Топ езиковите колко са на брой? И там два от профилите са им чужди езици. Но поне имат избор (евентуално за другите два).
В Джон Атанасов нямат профил мат. Сами ще се подготят за профилираната матура, ако им потрябва.
В Джон Атанасов няма как да има профил мат или какъвто и да е друг профил, защото е професионална гимназия.

# 234
Абсолютно съм съгласна с мама Ру. Няма да ме вземат на работа мен за шивачка, ако нямам никакъв опит. Ще вземат този със съответната диплома, колкото и аз да съм схватлива. За мен проблемът е ранният избор. В края на 7 клас, моето дете не можеше да избере какво иска, нито пък имаше изявени наклонности. Ще го пратим строителна гимназия и в 9 клас, ами то нищо не става, не разбирам тези науки. Икономика ми е по-ясно, там съм по- силна, или пък искам мед.сестра. Ами какво да правим, нищо, мина ти изборът. Ставаш строител.

# 235
Общо взето насочването става от родителите и според бала - избира се между това, за където стига. И моето искаше определени училища, смятах ги за подходящи, но балът не стига. Е, имаше и едно нереалистично желание - природни науки, ами трудни са химията и биологията, ПН не са за някого, който едва връзва тройката. "Искам, интересно ми е" едно, "във възможностите ми е" е съвсем друго.
Деца, които искат конкретно училище, правят, струват, дебнат възможности да се преместят пък и в десети клас да е.

# 236
  • European Union
Знам абревиатурата какво значи. Преди останах с впечатление, че е друг начин на поднасяне на информация. Повече базирано на практически примери. Като потърсих в гуугъл на английски пък звучи като просто друго име на природни науки. 😀
До тази година една част от професиите в професионалните гимназии бяха обявени за STEM професии. Имаше списък на STEM професиите. От новата учебна година, с новия списък на професиите, вече няма такива.

Българското образование, при всичките му недостатъци, не ограничава децата и не ги кара да правят ранен избор. Няма никакъв проблем за учиш за дентален асистент в гимназията, а да продължиш право във ВУЗ. Или да учиш профил СХН, а да продължиш българска филология. Не се изискват никакви допълнителни, приравнителни и т.н изпити. Завършваш някакво средно училище, а продължаваш, където си пожелаеш.

# 237
Няма проблем да учиш различно висше образование, да. Но има проблем да завършиш различно средно от това, което си започнал. И ако дете няма капацитет за висше, остава с каквото е започнало. Може да стане, само ако има свободно място, а то едва ли има.

# 238
  • София
В профилираните гимназии това са паралелките с профил математически, СХН, природни науки и предприемачеси. В професионалните са определени професии.
https://ruo-pazardjik.bg/leftmenu/planpriem/stem2023-2024.pdf

Последна редакция: вт, 25 ное 2025, 22:46 от sanaka

# 239
  • София
Май наистина ще преместят основното образование да е до 8-ми клас. Интересно от кога ли би влязло в сила и дали има шанс да хване учениците, които сега са в 6-ти клас

Общи условия

Активация на акаунт