МОН - промените продължават (8)

• 25 165
  • 532
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ама разбира се, че са само "повод за дискусия" тези указания. Затова в софийските накрая изрично пише:  "Предложенията за ДПП трябва да са изцяло съобразени с изискванията, съгласно горепосоченото писмо на министъра на образованието и науката." Този наистина ни смята за тотални идиоти. Колкото и тъпотии да ръси по медиите, фактът си остава един - тези указания все още са в сила и все още са в императивна форма.

А двамата клоуни изобщо не ми се обсъждат. Ми, да, не са промяна на учебните планове тези указания. Само императивно определят кое училище кой рамков учебен план да ползва - с ИИЧЕ, с РИЧЕ или НИНРИЧЕ. Smirk

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 13:22 от sanaka

# 406
  • София
За съжаление, март месец сигурно ще разберем как съвсем автономно и по своя воля, педагогическите съвети рязко  са решили, че училищата им вече не искат да предлагат ИИЧЕ и РИЧЕ. Нищо, че указанията са били само основа за дискусия.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 13:44 от annie13

# 407
  • София
Е, да, де - те "ще ги дискутират" и "ще преценят" да ги спазят стриктно. Joy

# 408
Асен Александров е изключително нагло парче. Вчера случайно ми попадна неговия профил и директно се караше на обществото да вземе да се успокои. Жалко, че коментарите бяха на доста възпинани потребители.

# 409
Те си го написаха че училищата били , видиш ли, автономни, и това е тяхната воля. Така ще го извъртят.
А указанията НЕ СА ОТТЕГЛЕНИ . Не казват това. Казват че си вървят по тях и занапред.

https://danybon.com/obrazovanie/mon-otgovori-na-danybon-za-chujdite-ezici/

В заключение, чуждоезиковото обучение не се намалява и не се ограничава, а се организира по начин, който гарантира високо качество на подготовката, стабилност на езиковите гимназии и равен достъп на учениците до обучение, съобразено с европейските стандарти. Министерството на образованието и науката остава последователно в политиката си за силно чуждоезиково образование, което дава на учениците реални възможности за развитие, мобилност и професионална реализация.

# 410
  • София
Ох, вече почвам да си мисля, че сме в едни други времена преди много години, когато на черното се казваше бяло и държавната пропаганда вървеше с пълни сили. Дано дойде по-скоро нормален министър и да разкара глупостите на Вълчев, който е един нагъл лъжец и пълен некадърник.

# 411
Те са си решили и си го прокарват.
Проблемът, който поне мен ме дразни повече, че е заобикаляйки законовата процедура, подмолно, непрозрачно...тоест правят си каквото си искат и се смеят в лицата на хората - е, нищо не можете да ни направите. Това е. Нагло. Това мен ме дразни.

# 412
  • София
За мен пък липсата на каквато и да е съпротива от учители и директори е най-разочароваща. Хем са заплашени от уволнение много учители. Никога нищо смислено няма да се случи в образованието, ако работещите в системата не го поискат и заявят.
Ами сега, постът на Асен Александров е едно към едно с този на  Диян Стаматов. Представляващите всички директори излизат с пост под диктовка. Егати падението.

# 413
  • София
За мен пък липсата на каквато и да е съпротива от учители и директори е най-разочароваща. Хем са заплашени от уволнение много учители. Никога нищо смислено няма да се случи в образованието, ако работещите в системата не го поискат и заявят.
Тета, постът на Асен Александров е едно към едно с този на  Диян Стаматов. Представляващите всички директори излизат с пост под диктовка. Егати падението.

За да станеш директор в тази държава, то значи ти си:

А) с роднина в партията майка.
Б) член на партията майка.
В) осигуряваш гласове за партията майка в малките населени места.
Г) в далавера с партията майка.
Д) нормален човек, но си директор в някое малко училище и надали ще видиш втори мандат.

Как очакваш от тези феодали да заемат позиция?

# 414
  • Пловдив
Като майка на седмокласничка съм меко казано бясна , мнението за Вълчев и МОН съм го споделяла в седмокласната.
аnnie13,помня преди близо 20 години учителската стачка,ефективна беше,отстояваха си исканията.Училищата бяха затворени дълго време...А сега пред угрозата за уволнение мълчат.

# 415
  • София
Тета, постът на Асен Александров е едно към едно с този на  Диян Стаматов. Представляващите всички директори излизат с пост под диктовка. Егати падението.

За да станеш директор в тази държава, то значи ти си:

А) с роднина в партията майка.
Б) член на партията майка.
В) осигуряваш гласове за партията майка в малките населени места.
Г) в далавера с партията майка.
Д) нормален човек, но си директор в някое малко училище и надали ще видиш втори мандат.

Как очакваш от тези феодали да заемат позиция?

Или си много, много, мноооого близка, "лична приятелка" на министъра - както се оказа в нашия случай.

# 416
Ами сега, постът на Асен Александров е едно към едно с този на  Диян Стаматов. Представляващите всички директори излизат с пост под диктовка. Егати падението.
За съжаление, недейте очаква съпротива от директори или учители много-много. Това министерство е като военизирана структура, даже повече от министерството на отбраната.
След като са свити като мишлета и търпят да издевателстват върху тях с укази, с гриф секретно
Ако от някъде трябва да почне реформа в това министерство, то е от начина на управление на образованието. Сега МОН е заприличал на Светия синод, където всички слушат това, което им нареди патриарха/министъра и са наредени по чинопочитание надолу по стълбицата, и никой не смее да шукне

# 417
  • София
Да, за съжаление точно това се вижда - пълно подчинение по веригата. И децата и родителите се превръщат в отдушник за цялата натрупана неудволетвореност в гилдията. За дисциплина и забрана на телефоните се пише до откат и с патос, за безумните предложения на МОН - мълчание. Учителите ги разбирам в тая отровна среда, но наистина сега осъзнавам мащабите на  автоцензурата.

# 418
  • София
А, доста учители нарушаваме мълчанието, но сме сериозно заглушени и игнорирани. Аз лично вече втора година пиша срещу всякакви глупости, но реакция няма. То беше до МОН, медии, безполезните синдикати, но нищо. Имам и колежка, която от 20 години пише срещу „,мъдростите“ на министрите и резултатът е същият - никаква реакция. Все едно до арменския поп пишем.
Отделно МОН действа парче по парче. Не срещу всички, а срещу отделни групи. Започва да прилича на онази история за нацистите: първо дойдоха за едните (изкуствата), но не бях от тях и мълчах; после за другите (хуманитаристиката), но пак не бях от тях и мълчах; накрая дойдоха за мен (езиците), но вече нямаше кой да се застъпи за мен.

# 419
Аз не знам как точно си представяте учителите да въстанат?! Когато си някъде служител и ти спускат заповеди от държавно ниво (даже не от директора ти, а от още по-високо), как точно протестираш? Не са учителите засегнати от тази ситуация най-много, а децата и техните семейства. При часовете на учителите ще има някакви размествания, но не драматични - едни учители по език ще загубят норматив, но за други учители (по математика и природни науки) ще има повече работа. Промените и от учителите не са приети положително, но не засягат учителите по еднакъв начин, за да се очаква да протестират единно. Най-ощетени ще са децата, защото освен езиковите гимназии, не повече от 30-33 училища в София отговарят на изискването да предлагат РИЧЕ, за страната - не мога да кажа, но положението е още по-лошо.
А иначе последното, което знам е, че сега се провеждат традиционните учителски съвети по това време за гласуване на ДПП и до 15 януари справките за паралелките за следващата уч. год. трябва да се предадат. Указанията не за оттеглени - важат, както и Наредба 10. Независимо какво казва министърът. Затова от моя гледна точка протестният глас на родителите трябва да е най-силен. И то сега, после може да е късно. В мътна вода риби най-лесно се ловят.

Общи условия

Активация на акаунт