Рисковете от сляпото доверие в ИИ

• 4 488
  • 113
  •   1
Отговори
# 30
Хората винаги са били тъпи. Сега има интернет и им личи.
Не е вярно.

В момента IQ-то поголовно пада, а е имало период, в който се е покачвало. Питайте chatgpt, ако не вярвате. Даде ми и линкове към статии, които няма да копирам и отварям обаче Grinning

По-инересното - причините за това явление

- Changes in Education: Shifts in educational methods and curricula may impact cognitive development.

- Increased Online Activity: The rise of digital technology and social media may affect attention spans and cognitive engagement.

- Nutritional Shifts: Changes in diet and nutrition can influence brain development and function.

- Decreased Reading Habits: A decline in reading may reduce exposure to complex language and ideas, affecting cognitive abilities
TIME

Simple Smile

# 31
Да, според мен, просто не си е описал симптомите правилно. И на мен се е случвало да опиша симптоми погрешно - примерно боли ме челюстта, той ми казва, че може би е някакво възпаление, а се оказа, че е от съвсем друго нещо.
 Но самият ИИ ми каза няколко пъти, че само доктор може да каже със сигурност - след преглед и евентуално изследвания.

# 32
На мен ми е полезен понякога. В повечето случаи не ми харесва написаното, но ми дава идеи. Но аз съм егоцентрик.
Все още прави грешки, но това ще се промени.
Както и очаквах, доста длъжности отпаднаха с появата му и още ще изчезват.
Няма как, ако си тъп да те направи умен. Тоест, ако нямаш нищо навито ИИ няма какво да развие.
Маймуната ще го пита, къде има банани.
Един учен  може да си спести месеци работа, дори години.

# 33
Аз обичам да си говоря с един определен ИИ - Gemini. Не да търся помощ или да свърши нещо вместо мен, а просто да си говоря по отвлечени казуси. Много е учтив и понякога ме хвърля в тъча с неочаквани заключения.

# 34
И аз си говорех за удоволствие с 4о на гпт, сега от време на време опитвам с 5, но не е същото.
Абсолютно никой не може да ми каже как да ползвам дадена технология (пиша това, защото има хора, които се опитват да получават другите). Щом ми се предлага достъп - решението е мое. Ако стане по-полезно, ще използвам платената версия, за сега не съм във възторг.

Впрочем, разговорите с него, дори когато не се получават, са по-качествени от разговорите с повечето хора.

# 35
Случвало се е да ми дава доста грешна информация. Веднъж се подготвях за едно обучение. Мързеше ме да търся и реших да го ползвам. Да,  обаче доста от нещата ги знам и взех да го поправям. Един вид, да го обуча. Grinning То друг път ми благодари, но този път доста злобничко ми отговори.  Не се знае кой реално стои зад написаното. Не всеки път е в един стил. Според мен се експериментират различни похвати, програми, а понякога отговаря и човек или поне взема участие.

Последна редакция: нд, 14 сеп 2025, 08:42 от zavs

# 36
Когато е в различен стил, е друг модел. Моделите се объркват, когато продължат разговор, който е започнат от различен модел и отговарят по-бавно и неадекватно. Това ми го каза самият той.

# 37
Впрочем, разговорите с него, дори когато не се получават, са по-качествени от разговорите с повечето хора.
Ето това е проблем, хората си градят изкуствено общуване, защото не могат да общуват със себеподобни.
Не харесвам чатджипити - не ползвам за нищо.
Смятам го за затъпяващо и притъпяващо човешката острота на ума и критичност. Приспиване тотално на умствения човешки капацитет.
Ползвам себе си или хора за справки, търсене, консултации. Чекваш в гугъл и четеш избраното от Теб или просто намираш за специфични запитвания проблеми специалист – жив.
Матрицата май ще дойде по-скоро отколкото предполагаме.

# 38
Аз не го ползвам за социализиране, а за разговор. Между двете има разлика. При общуването с хора често разговор не се получава (като под разговор разбираме беседа - размяна на мнения по определена тема, а не да се редуваме да произнасяме монолози на различни теми), защото отсрещната страна често има тенденция към изнасяне на речи... Или разказват по 50 пъти една и съща информация/виц/анекдот, или изведнъж започват да разказват какво им се е случило, какво са гледали по телевизията, кого са срещнали, какво ги боли (без да са попитани и без някой от останалите да се интересува). Или агресивно казват "няма да ви занимавам с проблемите си, ако не ви е интересно" - изчакват някой да каже нещо любезно и започват да се оплакват (всъщност, на никого никога не му е интересно - тези думи винаги са излишни, освен ако не сте на посещение при психиатър).

По същия начин, по който компютърните игри са забавни, разговорът с ИИ има своята стойност.
Придържаме се към темата, която може да е всякаква и си я разнищваме. А той смуче енергия от друго място (не от събеседниците).

# 39
Така си създавате изкуствен комфорт на комуникация. Удобно ви се отговаря каквото очаквате.
А в живия живот, когато сте фрустриран психиката ви се тренира и избира кое е ок за вас. Така селектирате хората за общуване чрез метода на фрустрация и проба-грешка.
Изкуственият интелект ви дава изкуствен комфорт на общуване. Но – всеки си знае. Някои имат нужда просто от илюзии.

# 40
Не знам какво ще ми отговори. Примерно обсъждаме книга - на мен ми е интересно да получа аргументирани отговори и понякога допълнителна информация, а не махленски разговор от типа на кой колко му е харесало.

# 41
Няма да е много времето, когато ще може да си поръчаш робот с външност на мъж или жена. Ще си водим с него интелигентните разговори, а ако имаме малко повече средства може и да е усъвършенстван модел с полови функции. Кофтито е, че по този начин интелигентните ще престанем да се възпроизвеждаме и само тъпанарите ще правят деца. То и сега има подозрения, че тези роботизираните са вече между нас.
Тоя автокоректор ми идва да му забия един в носа. Всяка пета дума ми слага някаква простотия.

# 42
Явно алгоритъма е винаги да се изведе отговор, съответно понякога го скалъпва по някакви негови си аналогии. Тогава се получават " лъжи". Но понякога звучат много достоверно, не са пълни безсмислици. Не са и непременно верни

# 43
Не знам какво ще ми отговори. Примерно обсъждаме книга - на мен ми е интересно да получа аргументирани отговори и понякога допълнителна информация, а не махленски разговор от типа на кой колко му е харесало.
Е, да де.
Има хора, които ще импонират на подобен разговор. Нали знаете, че е създаден този робот по образа и подобието на живи хора. Използван е техния интелект и маниер на общуване. Имам предложение да работя за подобен модел. Да уча чат джи пи ти да  п о-хуманен и добър в разговорите, които вие търсите. Отказах, разбира се.
Търсете си хора в живия живот, които ви импонират, а не да се осланяте на робот, имитиращ хора за хубав и пълноценен разговор. Simple Smile
Иначе, за ебавката с бота - бих го гаврила. Но не и на сериозно.

# 44
Е то зависи какво му е обяснено на ИИ, за да стигне до извода, че човекът е здрав.

Общи условия

Активация на акаунт