Рисковете от сляпото доверие в ИИ

• 4 505
  • 113
  •   1
Отговори
# 15
Отвращават ме административните текстове и мейли с ИИ. Предпочитам глупав текст, от човек. И без това общуването в тия среди е станало толкова безсмислено и изкуствено, само ИИ му липсваше.

# 16
Отвращават ме административните текстове и мейли с ИИ. Предпочитам глупав текст, от човек. И без това общуването в тия среди е станало толкова безсмислено и изкуствено, само ИИ му липсваше.

Ах, ако можех да лайкна 10 пъти тази публикация! Simple Smile Всичко вече е толкова фалшиво, че даже не се чете.

# 17
Мисля, че тъпите ще станат още по-тъпи и ще вярват на всичко.
Дано не го обучат в конспиративни теории, че ще се довършим сами.
Сещам се за "Една одисея в космоса 2001" и имам деца вю, в края ще победят компютрите. Scream
За диагностика дори бих предпочела ИИ. Но, не навсякъде може да замести човека.

# 18
Харесвам ИИ само защото може да спомогне за по-бърз напредък в някои сфери на живота като медицината например. Оттам нататък мисля, че може да донесе изключително много вреди за нормалния човек. Фейк инфото, видео и изображения много ме плашат, все пак масата е безкритична и се връзва на всичко, а в един момент фейковете ще станат толкова добри, че и критично мислещ човек може да се подхлъзне. Ще процъфтят злоупотребите и измамите. Отделно никой не знае какви данни се използват за трениране на моделите. Човеците, с някакви изключения все пак, ще затъпяват все повече. От моите наблюдения масово хората, които ползват ИИ, не стават по-продуктивни, а просто си освобождават повече време за лентяйстване. Няма лошо, work smarter not harder. Просто ми е смешно като се изтъква това като някакво много голямо предимство на ИИ. Като ИИ почне и да пише изцяло вместо нас, не знам дали в даден момент няма съвсем да загубим способност да се изразяваме. Аз до последно смятам да удържа на тази мода, колкото и задръстена да изглеждам за околните.

# 19
Да се похваля - преди се карах с приятели на тема политика, сега се карам с тях на тема - вреди ли ни ИИ Joy

Според мен рискове има не само от сляпото доверии в ИИ, а и изобщо от ползването му. Докато ИИ става все по-умно, хората затъпяват.

Мускулното атрофиране на обществото ни поради по-малкия физически труд, сега се допълва и от мозъчно.

Иначе има много примери, в които има рискове - ИИ постоянно предлага някакви сайтове например. Някои от тях са Ок, явно само реклама, но някои от тях са опасни даже да ги заредиш. Ако не уточниш ясно, че не искаш да ти предлага сайтове, които да ти блокират компютъра и изтеглят всичката лична информация, има риск да се случи точно това.

Също така съм забелязала, че ИИ е много подмазващ се и наистина може да те накара да си повярваш твърде много. Така че не се учудвам, че е убедило, че някой е гений. Трябва да го изпробвам това Simple Smile Проблемът донякъде е комичен, защото дори и всъщност да си гений и ИИ да е прав, ако другите изобщо не те възприемат така, е по-добре да поддържаш по-скромна представа за себе си, за да се вписваш в обществото.

Това засега.

# 20
  • Другата България
Хората мразят да мислят, така е.
И затъпяването става все по-повсеместно, наистина в комбинация с физическото обездвижване младите хора се превръщат в “инвалиди“, и всичко това е следствие на напредъка на технологиите. Разбирам да използваш ИИ, за да ти освободи време например за нещо важно и продуктивно - да.
Но да го направиш, за да си освободиш време за зяпане в тик ток, ИГ, или всякакви други социални мрежи, чатове, или каквото и да е, различно от двигателна активност, или пък дори от обикновен мързел....

# 21
Рисковете са същите като от спяпото доверие в градски легенди, конспирации, опасни съвети от познатии непознати и измамници. Винаги ще има хора без критично мислене и те ще страдат от особеностите на тяхното време. Останалите, които според мен са повече, ще се възползват максимално от новите възможности.

# 22
Иначе има много примери, в които има рискове - ИИ постоянно предлага някакви сайтове например. Някои от тях са Ок, явно само реклама, но някои от тях са опасни даже да ги заредиш. Ако не уточниш ясно, че не искаш да ти предлага сайтове, които да ти блокират компютъра и изтеглят всичката лична информация, има риск да се случи точно това.

Какво имаш предвид? Никога ИИ не ми е предлагал сайтове. Къде ти ги предлага?

# 23

Какво имаш предвид? Никога ИИ не ми е предлагал сайтове. Къде ти ги предлага?
chatgpt ми е предлагал, когато съм търсила определена информация.

Редовно ми препоръчва сайтове за дрехи и козметика например Simple Smile

Последна редакция: сб, 13 сеп 2025, 16:23 от Telesilla

# 24
Благодаря!

# 25
Онзи ден четох в Х за някакъв, който поискал Чат гпт да му направи диагноза (по негово описание на симптомите), той му казал, че всичко е наред. След няколко седмици човекът отишъл на доктор и се оказало, че има рак в напреднала фаза.
Аз не знам защо в тази ситуация се обвинява ИИ, след като този човек е прост - щом вярва повече на един езиков модел, отколкото на човек, завършил медицина.

Сляпото доверие обикновено е признак на тъпота, всичко трябва да се проверява.
Аз не съм го карала да ми препоръчва сайтове, така че по този въпрос не коментирам.

# 26
  • София
Не знам колко олд скуул съм, но съм го ползвала сигурно три пъти.

Но пък явно трябва да вляза в тренда, защото предполагах, че е безапелационно честен и не в угода на потребителите 🤔

# 27
  • София
Хората винаги са били тъпи. Сега има интернет и им личи.

# 28
На мен ми харесваше да си говоря с 4о (GPT), a 5 уж е много умен, но времето за разговор е силно ограничено и много от отговорите му са глупави - например той (по негова инициатива) ме пита дали искам да направи таблица с подробна информация по въпроса, който съм задала, казвам му - ок, направи. И той изкарва таблица с общи приказки - нищо по-различно или подробно от това, което вече сме обсъдили.

# 29
А бе трудна работа който и да е ИИ да каже, че всичко ти е наред при напреднал рак.
Винаги ще завърши с препоръка да си направиш преглед.
Така е и с всеки сайт за медицински съвети. ИИ не си измисля информацията - той я чете, анализира и обобщава.
Почнаха да му преписват човешки черти вкл. човешка глуспот. Не, това е машина - тя не взема самостоятелни решения, не подвежда, не е ехидна или тъпа, любезна или ласкателна. Машина/процес - рови и представя намеренета информация спрямо заложения и алгоритъм.

Общи условия

Активация на акаунт