Подготовка за малкия човек - тема 30

• 8 023
  • 205
  •   1
Отговори
# 195
Има си отделна тема за столчетата за кола:

https://m.bg-mamma.com/?topic=1570525

И аз първоначално бях подходила спестовно и ползвах едно евтинко кошче за кола на Joie, което си вървеше към количката. Не бяхме доволни и като стана 62см взехме столче на Be safe. Аз държах столчето да е минало VTI теста. Направихме консултация с Деца на борда и ни дадоха информацията, която ни беше нужна. Избрахме модел, който се върти на 180 градуса, за да ми е по-удобно поставянето на детето в столчето. Избрахме и тапицерия, с която по-малко ще се изпотява лятото.  Накратко доволни сме. Но тези столчета возят само в посока обратна на движението. Като порасне ще вземем нещо подходящо за ръста и. Иначе го взехме от тях и го сложиха в колата.

# 196
Да допълня, че не бих ползвала столчето за кола в количката освен за супер кратко. В началото го правихме, но не е оптимално. Не е хубаво бебето да стои в столчето дълго, защото е ограничено в движенията си - целта на столчето е безопасност, не комфорт и не развитие на мускулите. Под 4-6 месеца е добре в кош за новородено в количката, след това седалката е много по-удобна. Или направо в слинг/раница. Столчето за кола е най-добре да си е в колата само

# 197
Аз се отказах от next to me, защото реално просто ще ми отложи търсенето на кошара. Уви, производителят към който се насочих още не ми е отговорил на въпросите.

За столчетата за кола аз бях в абсолютно същата ситуация, но в последствие разделих нещата на столче и отделно количка 2в1 с идеята да имаме повече избор и сигурност. След четене на проучвания и мнения може би I-PRODIGI  на Joie би било подходящо, защото е за до 7 годишни, идва си с базата. При нас отпадна, защото не виждам как би било комфортно на 7 годишно да е обратно на движението и със сгънати крака. Другите ни варианти, които останаха са Joie - I-Spin, 360° и AXKID SPINKID 2, но те са до 4 годишни.

Joie i-spin 360 взех сега на промоциите в рая тойс, точно защото може да се върти. Все още не съм го вкарала в действие, защото още си ползваме на joie signature sprint и сенника определено му трябва на детето. След като израсте i-spin 360 ще вземем друго столче. Не съм фен на тези столчета, които се водят от новородено до 7г възраст, повечето не са и толкова безопасни.

# 198
Да допълня, че не бих ползвала столчето за кола в количката освен за супер кратко. В началото го правихме, но не е оптимално. Не е хубаво бебето да стои в столчето дълго, защото е ограничено в движенията си - целта на столчето е безопасност, не комфорт и не развитие на мускулите. Под 4-6 месеца е добре в кош за новородено в количката, след това седалката е много по-удобна. Или направо в слинг/раница. Столчето за кола е най-добре да си е в колата само
И аз съм чела същото, дори има случаи на задушили се деца поради наведената поза на врата в столчето, особено оставени да спят вътре. Доколкото знам се ползват само за в колата и то е задължително да се правят почивки при по-дълъг път.
Точно затова ме притесняват столчетата, понеже новороденото е принудително седнало вътре. Виждала съм клипове от чужбина, където бебетата се возят обезопасени с колани в коша от количката, но тук май не е позволено.

# 199
Столчето не бива да се ползва за сън извън колата, но в количката е направено да е безопасно от гледна точка на задушаване. Но не е оптимално в никакъв случай.

Няма как да са обезопасени с коша от количката, ако тя не е столче за кола. Ако е столче за кола, много от тях могат да се ползват с колани - нашето столче е такова, с базата е по-удобно, но и с колани може. Ползвали сме го така след полет, като не ни се е разнасяла и базата. Но си е столче за кола, пак е ограничено бебето, защото ако не е, не е защитено при катастрофа

# 200
За столче вижте препоръки в Деца на борда. Ние взехме BeSafe, минало най-тежкия тест/пази,Боже/, щото аз знам ние как караме,ама какъв пергиш кара насреща ми не мога да знам. Дано и не ми се налага да разбирам. Столчето се води от раждането до към 1.5 години,мисля. После ще вземем следващото за по-големи деца и така. За другото- Бог да пази.

# 201
И ние взехме Besafe beyond.

# 202

Май и аз се спрях на този модел, само че за новородени (BeSafe Go Beyond - Стол за кола 40-87 см. + База). И после ще преминем към BeSafe Beyond 360 - Стол за кола 61-125 см (базата е една и съща). Но имам време, със сигурност ще проуча още.

# 203

Май и аз се спрях на този модел, само че за новородени (Стол за кола 40-87 см) https://-spam217-/besafe-go-beyond-ctol-za-kola-40-87-cm-baza. И после ще преминем към https://-spam217-/besafe-beyond-360-ctol-za-kola-61-125-cm-baza (базата е една и съща). Но имам време, със сигурност ще проуча още.

Нещо не ми се отварят линковете.
Ние взехме изофикс базата + първото столче с дишаща материя. Не сме ги монтирали още, скоро ще отидем да ни ги сложат и да ни обяснят.

# 204
Нашето е ето това: https://www.roshko.bg/stol-za-kola-beyond-besafe-anthracite-mesh

Купихме го в края на август, малко преди малката да навърши 5 месеца. В действителност не се поти толкова, колкото с кошницата на Joie. От кошницата я вадех доста мокра. Иначе от Деца на борда предложиха едно покривало от памук, но струваше още 100лв. Има допълнителни вложки против изпотяване, които се продават за около 50-60лв по спомен. Бях взела за кошницата на Joie, но не станаха за нея.

Иначе от Деца на Борда ни сложиха Isofix базата и столчето. Много лесно се оправят коланите и от страни има магнитчета за коланите, за да може да сложиш по-лесно детето. За сега сме много доволни от него. Ще видим като порасне как ще се справим с това, че няма да може да се вози в посока на движението.

P.S. Деца на борда предлагат и кошчета и столчета под наем. https://kidsonboard.bg/naem-na-stolche-za-kola/

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 22:24 от Пълнолуние

# 205
И ние като Пълнолуние заложихме на столче с по-специфична подложка, която е против изпотяване. Иначе в Рая тойс бях гледала столчета преди да вземем нашето и имаше една марка, която предлагаше изофикс база, на която можеш да монтираш дирeктно коша за новородено от количката, за да се избегне това свиване в кошчето за кола. На мен обаче ми се стори много опасно и нестабилно.
Момичета, вие вероятно сте наясно, но искам да изкажа личното си очарование от ромпърите и бодитата на ХМ. Като разочарование - както някой по-напред беше писал, дрехите от Пепко се свиват след пране. И при нас така се случи. Въртя едни и същи дрехи от ХМ за спане предимно и нямат грешка - пера, суша, гладя и обличам, не са мръднали, а не повтаряме една дреха. Ако някой ден, живот и здраве, имаме второ детенце - поне за началото ще пазарувам предимно от ХМ.

Общи условия

Активация на акаунт