Да давам ли вода на новородено

• 955
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
Тази вода със захар не се ли даваше заради остатъка от физиологична жълтеница? Имам някакви подобни спомени.

# 16
Тази вода със захар не се ли даваше заради остатъка от физиологична жълтеница? Имам някакви подобни спомени.
Така беше. За тези които ги изписват от родилното в такова състояние.

# 17
И това вече не се прави - моето бебе имаше жълтеница, но е нормално при кърмените да продължи повече време - около месец я имаше. Важното е да не е отпаднало, да се храни и да наддава.
Моята педиатърка е на 75 години, но е много в крак с нещата и също препоръча да не се дава вода, "само да изплакне устата", но аз и за това не давах. Ако гъбичките се чистеха с вода, еха Simple Smile
Моето бебе вече ще навърши 6 месеца, на кърма е (започнах захранване), не съм давала преди това вода, сега предлагам вече, живо и здраво е.

# 18
Така беше. За тези които ги изписват от родилното в такова състояние.

Сега им правят терапии с някакви лампи и пр.  Единственото, което трябва да правиш, като изпишат бебето, е да го храниш на къси интервали, да го будиш, че са много поспаливи заради жълтеницата, не ядат, съответно още повече спят и още по-малко ядат. Вода не съм давала, нито със захар, нито без захар, докато не започнах захранването

# 19
На нито едно от децата си не съм давала вода до 4-5 м. Но пък сестра ми сега даваше малко, някакви минимални количества и пак беше ок. Според мен, някакви минимални количества за позаплакване в горещо лято си е ок, да не се дава също е напълно ок. Моите са зимни бебета и поне не съм се тревожила за обезводняване. За мен  и двата варианта са ок, но вода със захар със сигурност не. Водата, ако се дава, трябва да е лъжичка.
Има най-различни съвети за бебеката възраст, но стига да не направиш някакви съвсем брутални неща,бебчето ти пак ще е здраво. Аз единия си син го захранвах много постепенно,фъстък бях дала много късно, за да не се алергизира. След 2 години с втория съветите бяха съвсем различни- да се дава рано, че това пазило от алергизиране. Та и идеологиите се променят и то в рамките на 2 години. И двамата са много здрави. Та давай смело, нищо фатално няма ни в изплакването на устичката, ни в недаването на вода на новородено.

# 20
Аз предлагах, но не съм захар, а чиста и глътваше по малко понякога. Но моето бебе беше от началото на смесено хранене, дохранвах с АМ. Наддаваше си достатъчно, даже в горните граници все. Не исках да го лишавам от чиста вода, ние сме възрастни, пък когато пием течности, различни от вода пак ни се допива и чиста водичка. Поне аз съм така. Но да слагам захар, та да я направя привлекателна, твърдо не. Ако има нужда - да пие, ако няма нужда - не настоявам.

# 21
Абе,ако е в по-големи количества чистата водичка може да убие новороденото, нищо, че аз пия 2 литра вода на ден. Някакви малки козметични количества са ок, повече от това -- абсолютно не. А ако бебето се кърми, съвсем смело не бих предлагала вода.

# 22
Бебето няма нужда от никаква вода преди да започне захранване, независимо дали е на кърма или АМ. Кърмата/АМ му дава всичко нужно. Бъбреците на бебето все още се развиват, не функционират като на възрастен човек, така че на вас какво, кога ви се пие няма грам значение. Даването на чиста вода на бебе под 6 месеца може да доведе до проблеми с баланса на натрий и електролити, и гърчове.

https://www.puls.bg/bebe-krmene-c-37/triabva-li-bebeto-da-pie-voda-n-52366

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 11:46 от Tessaria

# 23
  • София
Водата има 0 калории, а едно човече, което е едва 3-4-5 кг. няма нужда да пази диета. Wink

# 24
Благодаря ви! Да, педиатърката е възрастна и имах надежда да е по-адекватна имнно заради възрастта си, но уви. Ще я сменям с по-младичка хаха. Хубав ден Ви желая и отново благодаря за съветите, така си и мислех.❤️😃

Общи условия

Активация на акаунт