Твърде рано ли е?

• 2 171
  • 41
  •   1
Отговори
# 15
  • Банско
Задължително щом проявява интерес! Моето дете го почнах още от 3 годинки, всичко да му чета, показвам, да рисуваме, да пишем, да учим, клипчета ама каквото се сетите. В един момент видчх, че го привлича математиката и там повече задълбочихме.
Ами искам да ви кажа, че едно друго негово близко приятелче е като бавно развиващо  е на неговите години на 6 и половина. На всичкото отгоре е момиче. Познавам майката остави я до последно да си изкарала детството и да си играела. Ами извинявам се ама детето не може едно правилно изречение да направи на 6 и половина и не знае елементарни неща....Не била проявявала интерес към книжките и нищо освен игра. Е ти за какво си там като родител!?
Може и да е грешно, но аз смятам, че в днешно време трябва още от малки да се учат, защото просто средата е конкурентна, и времената модерни и забързани.

# 16
  • София/Севлиево
Ния,истината е някъде по средата...И аз съм за изживяване на пълното детство (даже с ММ имаме един спор от преди да се роди малкия-според него детето трябва да тръгне на 8 години в първи клас,за да е най-голям и да си е взел детството на макс/големият син тръгна на 8,но заради диагнозата,ако я нямаше никога не бих го забавила и хич не му е от полза/,според мен 7 си е идеално).А дали ще си във високо конкурентна среда зависи от това към което се насочиш(аз искам малкият да е лекар,той иска да кара и да поправя коли,баща му засега си мълчи).

# 17
Какво означава “аз искам детето да бъде лекар!”?! Важното е детето какво иска и то много по-натам..

# 18
Щом има желание в момента детето, откликвайте на интереса му. Независимо дали иска да чете или се интересува как работи колата, защо има дъга или как лампата свети. Нищо не намирам за рано, ако самото дете го инициира. Имам склонност да мисля за определени неща, че закъсняват и понякога е добре да води родителя, защото никой не обича да му е некомфортно и децата отлагат някои неща, но за рано - никога нищо.
Нашият син от миналата година (на 5г. беше тъкмо навършил) чете книжки на децата от детската му градина. Учителките доволни, че имат "свободно" време, той доволен, че е център на внимание.

# 19
  • София
Здравейте.Имам чуденка от няколко дни -твърде рано ли е дете току-що направило 4 години да се учи да пише букви и цифри?Малкият проявява някакъв интерес,аз пък гледам някакви помагала, които даже се водят за възраст 3-6 години с ръкописни букви вътре и се чудя сега ли да почнем.Още повече,че той е левичар и ако чакам до последно (примерно до 6 години) може и на двамата да ни е трудно и безинтересно (а като се сетя каква мъка беше с батко му,с който почнахме на 7,т.к.тръгна на 8 на училище и не знам как да подходя)?Вие какво смятате?
ПП -чудих се дали това е най-подходящият раздел,в който да пусна темата,но мисля че да.Ако не е нека бъде поместена в правилния.

Смятам, че няма рано за тая работа. Всяко дете се развива с различни темпове и ако му е интересно аз лично не бих го спряла. С голямата дъщеря почнах на около 5 и половина, но тя има по-голям интерес към цифрите и като цяло математиката. Да, вероятно в първи клас ще и е скучно, но след като иска да учи не бих я спряла.

# 20
Развитието на фината моторика няма как да е вредно или "твърде рано". Подкрепете желанието, щом го има, без излишни очаквания и без натиск - ако му омръзне бързо, добре, ако се понаучи - още по-добре Simple Smile
Препоръчвам "магическите тетрадки" - релефни са, с улеи, по които се "води" химикалката или молива. Има с букви, има с цифри, а има и само с фигурки за най-малките. На колкото деца съм подарявала такива, всички си ги ползват с удоволствие и интерес.

Не давам линк, за да не се сметне за реклама; потърсете в интернет.
Изглеждат така:
Скрит текст:

# 21
Бих купила такава тетрадка на 18-годишният ми син, защото пише ужасно грозно 😀.
Има от едногодишен прекрасна фина моторика (често съм му казвала, че има ръка на хирург), но с писането е ужас..

# 22
... проявява повече интерес към писането, отколкото към четенето.... Ще му взема една тетрадка и ще видим докъде ще стигне.
... С цифрите е една идея по-запознат,знае коя как изглежда,може да брои до 20,че и нагоре (не сме го учили),но когато се опитам да му обясня,че 1+1 прави 2 и 1+2 е 3 много не може много да схване.

... лявата ръка се притеснявам,че просто ще му трябва повече време,за да се научи да пише(с рисуването се справя малко зле, въпреки че почти всеки ден рисува,а писането няма да е по-лесно).
По начина, по който го описваш и доуточняваш , детето всъщност  няма интерес към ограмотяване (нито цифри нито букви) а към приложни активности. По - скоро ви трябват различни неща, по-специфични от букви - да свързва, да оцветява, да следва линии  или да ги повтаря. По принцип, точно свободното рисуване ви е важно, защото развива въображението). повторение на някакви "мотиви" също е полезно, но това е умение което надгражда рисуването, което вече е отработило фината Моторика на ръката, координацията око-ръка и въображението.

Цифрите в момента са му механика, повторението е като стихотворение. Добра памет механична, нищо повече. То не върши никаква работа откъм математика, докато не го обвържете с осъзнаването  що е то количественост. Едва тогава може да се говори за аритметика.

Лявата ръка нищо няма да удължи в целия процес. Лявата ръка му е като твоята дясна. Освен ако не амбидекстър.

# 23
Единственото нещо, което не обичам да правя е да режа в кухнята. Обаче в работата си ползвам макетен нож почти непрекъснато. Важно е дадето да се чувства комфортно. Не му вменявайте от сега, че е с нещо по-различен, защото е левичар. Колко време ще му отнеме да се научи да пише и чете си е нещо индивидуално. Можете да пробвате с някоя книжка за букви или цифри, но не настоявайте, иначе ще започне да го свързва с отрицателни емоции. На моя приятелка големият син дълго време не искаше да рисува, защото все го пращаха да си рисува в другата стая, като имаха разправии у тях.

# 24
Само не разбрах какво е особеното на водеща лява ръка?!
Помня, че до към 5-тата ми година пишех името си например, огледално.
После при постъпването ми в 1-ви клас никой не ме е натискал за лявата ръка, пишех и смятах като всички други. Няма никакви чак особености, нищо плашещо..

# 25
  • София
Тия глупости за хората пишещи с лявата ръка пак започват. Мислех, че са останали някъде в миналото, но все още видам коментари на родители за нея. Сакън детето да не започне да пише с нея…

# 26
Аз имах големи надежди, че нашия син ще е левичар, защото и баща му, и аз сме левичари, но не би..
Пак повтарям, че водеща лява ръка не означава нищо специфично и тревожно, свързано с учене, възприемане, способности.. Ние сме абсолютно еднакви.
Всеки човек има както водеща ръка, така и водещо око, водещ крак..

# 27
С второто ще стане.
Ние и двамата сме десничари, но баща ми и сестра и са левичари. От там моята дъщеря от един от трите ми племенника са левичари. Творческа порода са левичарите.

# 28
Може би с внучето 😀 някой ден, до второ не успях да стигна.
Със сигурност се предава генетично и ще има възможност някой ден за едно левичарче 🩷.
Каквото - такова, само да са здрави.

# 29
  • София
В рода ни само аз и дядо ми по майчина линия сме левичари. Децата ми и двете започнаха да пишат, драскат и т.н. с дясната ръка. И аз имах мерак някое да започне да пише с лявата ръка ама важното е да са здрави Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт