Септемврийски бебета 2025 - тема 1

• 1 530
  • 23
  •   2
Отговори
Здравейте, септемврийски мами Simple Smile

Откривам темата, да обсъждаме развитието на бебчета с термин септември 2025.

Моята Маги, е на близо 3 седмици и днес минахме първи преглед с педиатъра и от 3160 вече е 3750 гр и е пораснала 1.5 см до 51.5 см. Хапва 6 пъти по 90 мл АМ.

Иначе таткото се върна на работа и съм вкъщи сама с бебето и с батко и, който е на 17 месеца и е мега забавно.

Как се развиват вашите бебчета, почнаха ли драмите с коремчетата и коликите?

# 1
Здравейте, мами!

Моята бебка направи месец, яде по 100-120мл на хранене. От 2500гр на изписването, сега е 3700гр. Колики мисля, че няма или не са толкова изявени. Имаше проблем с изхождането, та минахме на лечебно мляко, с което регулирахме проблема, но нещо повечко връща от него или на мен така ми се струва.

Деси, как е с две породени деца? На мен ми е трудно с едничко (а то е ангелче), не знам как ще съм с две ..

# 2
Здравейте! Не съм се хвалила в другата група, но на 07.09. се роди нашия Боян, 3445 гр, 50 см. Задържаха ни в болницата на антибиотици заради бактерии, та едва от неделя сме си вкъщи, точно 72 часа 😊
Беше върнал в границите на нормалното, но вече си качва достатъчно от кърмата. Утре сме за пръв път при педиатъра и ще видим колко точно. Опитваме се горе долу да има някакъв режим през деня да се храним и преобличаме в хола, а нощем в спалнята. Чудя се кога да му създам време за “игра” понеже буквално заспива докато суче и само го измествам в леглото…
Още имаме роднини да ни помагат, но от другата седмица купона започва

# 3
Честито Деси Simple Smile За играта, аз лично с баткото използвах през деня като будуваше да го слагам на гимнастиката да си рита с крачета пианото и после да следи/хваща играчки. Започнах от около 6-7 седмица тези активности и да го слагам по коремче. Маги е на три седмици, та още и е раничко, другия месец педиатъра ще ни припомня и гимнастиката. И като стане на два месеца, ще видя дали да почна и с нея КиндиРу гимнастиката.

Иначе за две деца по две, малко е кофти като и двете трябва да хапват по едно и също време иначе таткото при мен помага с къпането и приспиване, и за сега не е толкова предизвикателно.

Иначе за режим, от няколко дни с бебето мина на хапване в 7-11-3 на четири часа, и баткото става в 7 и хапва в 3 след сън, та е забавно.

# 4
Здравейте! Моят скоро ще направи месец, борим се с кърменето и това ни е постоянното занимание. Колики не усещам, понякога ръмжи като заспива или като вече спи, но нищо повече от това, така че явно не са кой знае какво, ако е това. Държи си главата вече доста добре като е по корем, за по малко, но пак е нещо, не съм подготвена с черно бели карти, ще видя тези дни да набавя, има една пееща звездичка, която баткото му му купи преди да се роди и много си я харесва, пускам му я и си я гледа, следи с очи, много го успокоява и общо взето само с това го занимавам, че само това му взима повече вниманието. Батко му много го занимава също, постоянно му виси на главата и му говори разни неща, взима шишето и го храни като огладнее, общо взето има кой да го занимава. На 3 и половина е баткото, понякога изпробва границите и опитва някакви груби неща, така че все трябва да го наблюдаваме като е около бебето, въпреки че се прави на много грижовен.

# 5
Здравейте и от мен! Честито на всички мами! Аз също не съм се хвалила в другата тема, защото не намерих време, но на 08.09 родих момченце, което кръстихме Матей.

Раждането тръгна естествено и продължи цяла нощ, но заради усложнения накрая трябваше да ми направят секцио сутринта в 9. Честно казано не очаквах толкова много да боли. Бебка трябваше да го сложат в кувьоз, заради остра асфикция и вероятно заради малко по-ниско тегло (2730, падна на 2530). Въобще цялото преживяване беше доста травмиращо.

Вече сме си вкъщи и се борим с кърменето, аз съм постоянно във филм дали го храня достатъчно и че не правя нещата както трябва. Цедя се и се опитвам да дохранвам, но когато суче от гърда не винаги иска, а той суче по малко. От друга страна го мъчат газове постоянно и като го гледам как почервенява ми се къса сърцето.

С мъжа ми решихме, докато той е в бащинство, да си изкараме дните сами тримата, без помощ. След това ще дойдат бабите за малко. Надявам се дотогава нещата да са много по-добре.

# 6
Честито бебета.
Аз съм от октомврийската тема,но тази сутрин в 5 се роди Катерина.
Измъчено раждане си беше.
От неделя.срещи понеделник 15.09 съм с 4 5 см..постъпих в.болница с кантракции, но тъй като бях в 36та седмица решихме да я чакаме сама да реши.
До сряда бях на 5,5-6 см.разкритие. появи се лека инфекция заради назначава тапа
Нямах баолки, нямах контрактции.
Бях се отчаяла. Детето го Мерида 2600 и напълно донесено. И говорихме днес да пускаме системи и да индуцираме
Вчера към 6 вечерта при преглед за разкритие ме ръката умишлено да помогнат на матката и на разкритието. Бореше,  но помогна.
Към 7-8 почнаха контракции
До 12 си лежах в леглото и към 1 вече повече взе да боли и им.звъннах. свалиха ме в предродилна Зала. Тоновете бяха ОК. До 3 сутринта имах пълно разкритие. Ужасно болеше. ,обаче мехура не се пукаше.
Дойде моята лекарка към 4 пукна мехура и от там почна зора. Бързо излезна в 5 .
Ама.на мен ми се видя вечност..боли.ли..без упойка бях. Май не бих си го причинила.повече.
Все пак се наложи анестезия за 10 мин тъй като плацентата не излизаше. Намам  шевове поне. Само ми е натърпено и изведено от зора 12 часа.
Надявам се да се адаптира ме бързо след изписването.

Има ли фейсбук група?

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 19:56 от tinki_15

# 7
Момичета, как сте? Надявам се всичко е наред с бебетата.

Беба утре става на 1 месец. Основният ни проблем е че връща мляко. Обикновено веднага след хранене го плюе, но понякога и след час - два, което е по-притеснително. При вас как е?

Успяхте ли да излезете преди да се е развалило времето?
Ние в четвъртък сме на преглед и съм в дълбока чуденка какво трябва да облечем

# 8
Здравей! На кърма ли е или на АМ? При мен връща основно, ако не се е оригнал, но е изцяло на кърма.
Излизахме, но май вчера ни беше последно, страх ме е да не го разболея…
Иначе сме добре, вече е на 25 дни, минахме на 2 размер памперси, има дрехи, които не му стават и чак ми става мъчно колко бързо расте 🥺
Аз по-скоро имам проблем - много не боли гърба и врата от кърменето 🥲

# 9
О, и мен ме боли страшно гърбът ама по-скоро от разнасянето и държането да се оригне. Ама тя не иска, по 15-20 минути се разнасяме, но или само връща още тогава или в момента в който я сложа в креватчето. На кърма е изцяло също.
В каква поза кърмиш? Пробвай легнала на една страна и бебето също срещу теб. Много по щадящо е за гърба. Ако можеш поне едно две хранения така, може да те отпусне донякъде.
Еха, много сте порасли щом сте на следваща памперси 😁Супер

# 10
Привет, привет!
Имам въпрос относно ортопед за бебе. Дадоха ни направление за ортопед, опитвам се да събера информация за добър такъв в София, който да преглежда новородени. Да имате опит или препоръка?

# 11
Пробвах да кърмя веднъж така, то пък врата ме заболя, няма угодия 🤷♀
Притеснявам се, че от снощи изпражненията са кремообразни и червеникави. Педиатърката не ми вдига, а утре е на работа. Иначе си е енергичен и си хапва, но направо ми е свито сърцето…

# 12
Здравейте! Моето момче е на 15 дни и от 3,4 дни забелязвам че е много неспокоен и непрекъснато търси да суче. Пробвах един ден само на АМ, все едно е друго дете. Тази сутрин е ял от 9.30 до 10, и в 11 пак търсеше...вече не зная какво да направя...може ли проблема да е в кърмата. Имам чувството че не може да го нахрани и той си е все гладен.

# 13
Привет, привет!
Имам въпрос относно ортопед за бебе. Дадоха ни направление за ортопед, опитвам се да събера информация за добър такъв в София, който да преглежда новородени. Да имате опит или препоръка?

Ивайло Ефремов.

Pink lady, нещо го боли. Колики? Промяна в изхождането има ли - честота, да е трудно? Търси гърда за успокоение, не е гладно бебето, иска гуш и комфорт. Топло на коремчето помага ❤

# 14
При нас бебка също мина на 2-ка памперси, малко са и широчки, но 1-цата вече щяха да са тесни. Иначе е 4090 гр и 52 см, като някои дрешки са и къси на крачетата. Бързо растат 🥹 Излизаме на обяд за по час, тя е в коша, където стои на топличко. За сега обличам както е вкъщи, с нещо връхно или по-дебелонодеялце и в коша. Като паднат под 5-10 градуса, ще е с космонавт или в чувалчето.

Иначе и тя връща по малко от време на време, та пера лигавници 😅, но то е от бързото ядене и че не винаги се оригва хубаво.

За ортопед, доц. Алексиев има кабинет в мотописта или в Горна Баня, но той е частен.

Общи условия

Активация на акаунт