Мартчета 2026 (Тема 2)

• 22 492
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
И това е правилният начин за възприемане на нещата! Не знам какво се сбърка в мен с приемането на това кърмене, като че ще ми умре от глад бебето, като моите гърди са празни. Те пък изобщо не разбраха, че съм била бременна и съм родила. Нито някога са се подували, нито отичали, нито са се "пълнили", нищо. Затова препоръчвам и опитен консултант по кърмене, защото са виждали много. Една от онези безплатните, на които се обаждах в първите дни след болницата ми изпя дежурното "ама откъде знаете, че не стига, слагайте го на гърда и ще стане" и ми затвори. Това важи и за 90% от кърмилите майки. Смятат, че то не може да няма, не може да не тръгне, нещо не правиш правилно и затова. Ася е много нива нагоре, особено за млади майки, макар и втория път да имаше неща, които не знаех.

# 166
И това е правилният начин за възприемане на нещата! Не знам какво се сбърка в мен с приемането на това кърмене, като че ще ми умре от глад бебето, като моите гърди са празни. Те пък изобщо не разбраха, че съм била бременна и съм родила. Нито някога са се подували, нито отичали, нито са се "пълнили", нищо. Затова препоръчвам и опитен консултант по кърмене, защото са виждали много. Една от онези безплатните, на които се обаждах в първите дни след болницата ми изпя дежурното "ама откъде знаете, че не стига, слагайте го на гърда и ще стане" и ми затвори. Това важи и за 90% от кърмилите майки. Смятат, че то не може да няма, не може да не тръгне, нещо не правиш правилно и затова. Ася е много нива нагоре, особено за млади майки, макар и втория път да имаше неща, които не знаех.
Ще се разтърся как стоят нещата с нея, ще се опитам да се свържа. Може би и следродилната депресия има пръст в това, че така емоционално си го приела, въпреки че може би не си осъзнавала, че може да си в следродилна депресия или нещо подобно.

# 167
Ася е много готина. Не съм правила консултация, но съм гледала много нейни видеа.
Аз кърмих и дохранвах с АМ до 8ми месец, понеже все си мислех,че не ми стига кърмата. Защо мислих така? Защото се мъчих да цедя няколко пъти и излизаше много по-малко количество е въпреки,че бебето наддаваше и на пробно кърмене всичко беше ок, така ми беше втълпено. Просто тя искаше да суче постоянно, ползваше ме и за биберон през нощта. Буквално спеше с гърда в устата. Поради тези причини съм със смесени чувства за кърменето. Сега честно не знам дали искам. Доста лесно я отбих, просто имам и примери на трудно отбити или дори все още, които сучат, а аз не си представям да кърмя толкова голямо дете. През тези месеци всеки ден беше ден за ден, утре ще видим. 🤣 Сега също сигурно така ще я карам. Въпросът е,че ако не успее случайно да засуче надали ще мога да цедя. Две помпи пробвах и не ставаше.

# 168
Момичета, а да ви попитам, пиете ли нещо за имунитета, четох нещо за Биозин мама, имунитета, явно от бременността много ми е спаднал, какво ли не изкарах от началото на бременността, вирус с температура, с повръщане, сега пак усещам, че се разболявам. Уж ям плодове и зеленчуци, пия чайове, но явно това не стига.

# 169
И аз тази седмица се разболях. Започнах Биозин Мама и може би ще си го продължа и след това, тъй като не пропускам болест. Също ям плодове, зеленчуци, имам направени лимони с мед, но не пропуснах да се накача.

# 170
Аз пия втора опаковка Биозин мама,но сега съм болна. За първи път от както съм бременна и засега е само хрема и леки болки в гърлото. Почнах да пия по две хапчета иначе пия по едно. Предполагам,че ще го пия до края на бременността.
Относно кърменето - кърмих на поискване първите няколко месеца, след това създадохме някакъв режим. Кърменето ми продължи година и половина. Честно да си призная не ми беше най-приятното нещо. Едното ми зърно е вдлъбнато,другото плоско и така и не се оформиха и се наложи да използвам силиконови протектори. Много трудно ми беше в началото,но имах кърма и ми се струваше грехота да спра да кърмя и после да давам пари за мляко. Мотивирах се и от приятелки покрай мен,които искаха а не успяха да кърмят. Разбира се не липсваха и хора,които едва ли не ме караха да се чувствам зле заради избора ми - да съм ѝ давала АМ  и да си спи по цяла нощ...защо съм се тормозела да ставам по няколко пъти...

# 171
Аз пия втора опаковка Биозин мама,но сега съм болна. За първи път от както съм бременна и засега е само хрема и леки болки в гърлото. Почнах да пия по две хапчета иначе пия по едно. Предполагам,че ще го пия до края на бременността.
Относно кърменето - кърмих на поискване първите няколко месеца, след това създадохме някакъв режим. Кърменето ми продължи година и половина. Честно да си призная не ми беше най-приятното нещо. Едното ми зърно е вдлъбнато,другото плоско и така и не се оформиха и се наложи да използвам силиконови протектори. Много трудно ми беше в началото,но имах кърма и ми се струваше грехота да спра да кърмя и после да давам пари за мляко. Мотивирах се и от приятелки покрай мен,които искаха а не успяха да кърмят. Разбира се не липсваха и хора,които едва ли не ме караха да се чувствам зле заради избора ми - да съм ѝ давала АМ  и да си спи по цяла нощ...защо съм се тормозела да ставам по няколко пъти...
Въпреки че беше на АМ до година и 5 м. се е събуждала през нощта да яде, така че това не е фактор.

# 172
Знам,че абсолютно не е фактор. Племенницата ми вече е на 3 и доскоро се събуждаше през нощта за мляко. Мисля си понякога,че има хора които искат да те накарат да се чувстваш зле заради избора ти и това ги удовлетворява.

# 173
Или съм заобградена само от деликатни хора, или гледам много лошо, но никой не си поозволява да ми прави коментари и да ми дава съвети. Сигурно по малко от първото и по повече от второто. След като не съм разчитала на никого да идва, да ми шета из къщата и да ми гледа децата, явно всеки сам прецени за себе си, че решенията, които взимаме не са негова работа.
Изобщо въпроси какво яде бебето, не му ли е студено, не са ли му тънки подметките на обувките, защо не захранвам с пюрета и прочее съм получавала много малко и след първи такъв, не е бил повторен. Добронамерени съвети приемам да изслушам, но дали ще се водя по тях е друг въпрос. Нахални изказвания - твърдо  не.

# 174
Ох, това с кърменето направо по едно време така исках да набия някого…беше ми писнало да им слушам глупостите…първо, бях казвала наскоро, че моята дъщеря вода не пиеше, докато не я захраних на 6м и половина..и постоянно слушах Ама как може да не й даваш вода, как може да не пие, това не е нормално…айде после, захраних я и се почна Няма ли да я отбиваш, Стига й вече, Голяма е вече…ей, хорааа, вярвайте ми представа нямам как съм се въздържала да не набия някого 😂 Първо, аз имах супер много кърма, не съм се цедила изобщо, но имах кърма за две деца. Тя сучеше от едната гърда, другата течеше, и не просто течеше 🤣 шуртеше 😂 и си я кърмих до 2г и половина кажи речи, като то накрая си беше останало едно цокване преди заспиване, ей така, да си цокне мадамата набързо 😂 не ми е била закачена за гърдите, тя си беше направила сама режим на около 3 часа, плюс/минус. Никога не съм цепила секундата. И това все съм била нападана от жени, които не са кърмили. Съжалявам, но има много жени, на които изобщо не им се занимава и или имат кърма и пият хапчета, за да я спрат, или нито са се помъчили да направят нещо да засуче бебето, нито нищо и веднага Ами аз кърма нямам. Естествено всяка майка иска най-доброто за детето/децата си и аз вярвам на тези, които ми кажат, че просто нещо не се. е получило, но са се опитали и никого не съдя. Ама такива дето грам не им дреме и седнали на мен да ми дават акъл и да ме нападат, аман от такива. Много ясно, че да кърмим нее е на всяка цена, важното е бебето да е нахранено и здраво. Факт е, че дъщеря ми е кърмено бебе и не е боледувала много, но за мен това няма особено голямо значение. Около нас има доста некърмени деца и са си от здравичките. Тъй че момичета, хич не им се връзвайте кой какво казва или мисли 😂 важното е ние и нашите бебоци да сме щастливи и нахранени най-вече 😀😌😇

# 175
Много гадно, че сте се сблъсквали с такъв негативизъм, нас с мъжа ми си е позволявала да ни критикува само една особа, която каза, че кърмата от един момент нататък била само вода и не давала нищо на бебето, така че трябвало да отбия… Получавала съм само въпроси, на които никога не съм имала проблем да отговоря, защото гледам да правя информирани избори, подкрепени от научни доказателства. На баба ми съм обяснявала какво е ЗВБ, отначало беше скептична, после се ентусиазира. С майка ми не съм в прекрасни отношения, но сме си определили граници и за кърменето получих единствено подкрепа, въпреки че е успяла да кърми само едно от трите си деца. За водата много трябваше да й обяснявам, но ме разбра. Общо взето гледам да елиминирам токсичните хора от живота си, нямам нужда от такива. Поставянето на здравословни граници също много улеснява нещата. Отворена съм за всякакви съвети, има винаги какво да се научи, но е много важно кой и как ти ги поднася.

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 15:03 от Seaglass

# 176
При мен кървенето уж спря, само леко зацапване имам от време на време и се надявам поне тази седмица всичко да е ок, че моето АГ е в отпуск и ще се паникьосам ако се случи нещо извънредно.

Момичета от кога може да се дава дългосрочен болничен и задължителен ли е престой в болница? На мен ми свърши майчинството за първото дете, почти свърши и платената ми отпуска. Бях питала АГ преди време, но ми спомена, че трябва да лежа за няколко дни, за да има основание да ми издаде. На работа ясно, че не ме искат, защото трябва да освободят заместващия, а аз така или иначе скоро пак ще излизам майчинство и е разбираемо. А аз и не мога и не искам да се върна, защото по-голямото ми детенце има нужда от мен.

И още един въпрос Blush има ли някой, на който му предстои амниоцентеза (или е правил с предишно детенце)?

# 177
При мен кървенето уж спря, само леко зацапване имам от време на време и се надявам поне тази седмица всичко да е ок, че моето АГ е в отпуск и ще се паникьосам ако се случи нещо извънредно.

Момичета от кога може да се дава дългосрочен болничен и задължителен ли е престой в болница? На мен ми свърши майчинството за първото дете, почти свърши и платената ми отпуска. Бях питала АГ преди време, но ми спомена, че трябва да лежа за няколко дни, за да има основание да ми издаде. На работа ясно, че не ме искат, защото трябва да освободят заместващия, а аз така или иначе скоро пак ще излизам майчинство и е разбираемо. А аз и не мога и не искам да се върна, защото по-голямото ми детенце има нужда от мен.

И още един въпрос Blush има ли някой, на който му предстои амниоцентеза (или е правил с предишно детенце)?
Аз съм си болничен от самото начало, защото кървях два пъти и трябваше само лежане. Откакто ме записаха за ЖК ми дават по 30-дневен болничен, който естествено си плащам по 30лв. 😃 Пише ми заплашващ аборт, но никой не ме е карал да лежа в болница, а и АГ-то ми като цяло не е привърженик на работещите бременни. Можех да си поработя още малко, ако не бях прокървила..след първия болничен бях точно един ден на работа и пак кървене..но то по цял ден на крак няма как..да съм в офис ок, нооо няма как Simple Smile))

Иначе с твоето кървене, почивай си повече и изобщо не си давай зор, аз го разбрах по трудния начин ест.. Мъжа колкото може да помага, в крайна сметка не е нужно с всичко да се справяме сами😊🤪

# 178

На мен АГ-то ми каза, че ако искам да изляза в дълъг болничен, трябва да лежа няколко дни в болница. Ако имаш ,,връзки” в някоя болница може само да те пишат, че си там, но да не лежиш, имам познати, които така правиха. Разбира се това важи предполагам за болниците в по-малък град, където я познаваш някой лекар, я някой близък работи там. За София надали може така.

# 179

На мен АГ-то ми каза, че ако искам да изляза в дълъг болничен, трябва да лежа няколко дни в болница. Ако имаш ,,връзки” в някоя болница може само да те пишат, че си там, но да не лежиш, имам познати, които така правиха. Разбира се това важи предполагам за болниците в по-малък град, където я познаваш някой лекар, я някой близък работи там. За София надали може така.

Всичко е до лекаря. Ако иска, ще ти напише “заплашващ аборт” и ще излезеш болничен. Знам за такива случаи. А и все пак не си в 1-ви, 2-ри месец. По принцип след 12та седмица повечето нямат проблем да дадат болничен

Общи условия

Активация на акаунт