Ако имахте възможност, как бихте избрали да се казвате

• 6 046
  • 155
  •   1
Отговори
# 120
Модата се мени. Навремето, не помня преди колко години е било, Мартина Вачкова роди и кръсти дъщеря си Рада. За мен това беше супер селско и остаряло име, докато името на майката Мартина ми се струваше далеч по-съвременно и нормално. Обаче сега патриотично настроените българи ахкат и охкат колко хубаво име било Рада.
Бащата на Рада е Радко. На него е кръстена и после след бой и тормоз Мартина го напусна

Аз много харесвам името си и никога не съм искала да си го сменям. Даже се дразня на повечето умалителни, с които се обръщат към мен, но не правя забележки.
От любимите ми имена мисля, че Климентина много би ми подхождало

# 121
  • Пловдив
А и Винету вече е заето у нас, та няма да си оригинален.

Не знам дали е вярно или е виц, но се тиражираше навремето, че на Манчестър Юнайтед (лека му пръст на съгражданина ни, не на отбора) синът му се казвал Винету Манчестъров Юнайтед(ов) или нещо подобно.
Кога умря Манчестър, бе, хора?!

Той беше от Свищов и нямаше деца, нито жена, само майка и котка, и тя с футболно име. По рождение Марин Здварков Левиджов, беше станал Манчестър Здравков Левиджов-Юнайтед. Писаха, че съдът отхвърлил искането Юнайтед да му стане фамилно име, но допуснал да се впише като прякор (псевдоним) в документите.

Винету е един друг, от Ардино или там някъде, който също по собствено желание се беше прекръстил така. Няма връзка и едва ли са се познавали. Винету Келешев, като фамилното е по рождение, истинско.

# 122
  • София
Е, значи са компилирали имената на двамата по медиите.
Иначе Манчестър скоро почина. Излязоха съобщения в нета.
П.п. Сега намерих. В началото на октомври. Получил е инфаркт, докато е гостувал у приятели. Sad

# 123
Е, кажете ги тия имена, дето толкова си ги харесвате. Така без конкретика не може да се добие представа. Голяма конспирация и анонимност, сакън някой да не ни разпознае.

# 124
От женските – Изабел,но без "а" накрая.

От мъжките – Морган звучи тежко и мъжкарски. За първи път попаднах на това име в детска книга за пирати. Пиратът Морган.

# 125
  • Майничка
Deaf, Морган е фамилията на пирата, името му е Хенри.
Аз пък мисля да се прекръстя на Ташунко Сапа. Wink

Това е персонаж от Винету, а не каквото си помислихте. Sunglasses

😜

# 126
  • на третия етаж
Когато съм се родила преди много години е трябвало да се казвам Силвия /на дядо ми Стойчо/. Медицинската сестра попитала как се казва свекървата и предложила името Теодора. Като малка исках да се казвам Таня, но след като научих значението на името си, много си го харесвам.
За сина си нямах  подготвено име /бях сигурна, че ще имам дъщеря/ и в последния момент се чудихме с мъжа ми за име с Л. Изведнъж ми "изникна" името Лъчезар, както се казваше бъдещият мъж на братовчедка ми. А това име пасва прекрасно на сина ми. Интересното е, че "кръстникът" всъщност се казвал Радослав, но от малък всички го наричали Лъчко и така се представя.
А снаха ми е казва Елица и отговаря на името си - много висока /1,85/ , стройна и усмихната!
И братовчедка ми е с интересен вариант на име - Христена.

# 127
  • Бургас
Името, което харесвам е с една буква разлика от сегашното ми!
Ама, минало заминало!
Но се дразня, ако някой от близкото ми обкръжение, се обърне с цялото ми име към мен!

# 128
  • Обран бостан ;)
Новите ми фаворити за имена са "Бюрекчо" или "Баничко", в краен случай "Айрянчо". Trollface

# 129
Не си го харесвам - родена съм във време на бум на рускоезични имена, около мен все имаше още няколко Петя, наред с Ваня, Светла и т.н. То дори не е женско име, а галеното на Пьотр. Ако се представям на чужденци все ме карат да повтарям. Няма за кога да го сменям, но пък фамилията, която взех от мъжа ми е специфична и единствена за България, та компенсира Simple Smile

# 130
Всичко мога да разбера ,но не и имената като Станислава ,Станимира ,Мирослава ,Миролюба ,Красимира ,Миролюба,Тихомира и т.н. индианско комунистически звания  ...😐
Нито има история и традиция , по смисъл и послание са толкова брутално нелепи и елементарни ...
Обяснението на майка ми ,че просто е трябвало да ми сложи име с първата буква на баба ми ,а нейното е било селско и това избрали незнайно защо ...пфффф

# 131
А вие се казвате може би Вселена?

# 132
  • София
Изброените имена нямат нищо общо с комунизма, освен ако славяните някога не са били първите комунисти.
Може и да са били, според някои исторически извори.

# 133
  • Пловдив
В тоя период много от тях идват на мода. За много хора всичко, което не им харесва и го е имало в тоя период, е комунистическо. Независимо как се е появило.

# 134
Да,така пише ,че са славянски и са използвани от  средновековието ,но аз лично не съм ги срещала нито в литератирата ,нито в историята ,нито в родословното  дърво на семейството ми.

Решила съм ,че са комунистически  измишльотини  хаха
Доста повърхностно от моя страна  ....😅

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 07:40 от No_frame bitch

Общи условия

Активация на акаунт