Ако имахте възможност, как бихте избрали да се казвате

• 6 061
  • 155
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Не бих казала, че е повърхностно.
Когато човек чуе тези имена, ги свързва най вече с този период, защото тогава са били на мода. Не всеки се интересува от произхода на имената.
И аз не ги харесвам.

# 136
  • София
Ето имената на някои български владетели: Маламир, Владимир, Радомир, Иван Владислав, Добромир Хриз, Алексий Слав, Ростислав, Яков Светослав и др. Всички те са живели мнооого преди комунизма и сме ги учили в училище, та няма как човек да не го е срещал в историята.
Има още, но не ми се изброяват всички.
Съпругите на някои носят точно едни от посочените "соц" имена.
Именници на българските владетели има и в интернет.

# 137
  • Пловдив
В оня период бяха на мода. Особена връзка с комунизма и аз не намирам, освен да поизсмучем малко от пръстите, че са резултат от пропагандирането на слявянизъм и славянско братство примерно, което го имаше засилено тогава.

# 138
  • Далечният изток
Не просто комунистически, ами индианско-комунистически имена... Joy

# 139
Хахаха да ...ами точно индиански ,то не е име ,а цяла поличба Become peace  или  Love &peace ,Peace&glory ✌️
🤣🤣🤣

# 140
  • Sofia
Не просто комунистически, ами индианско-комунистически имена... Joy
Колкото и да е смешно, и на мен са ми точно индианско-комунистически.
Намирам го за добро попадение.
Само като помисля за значението на моето име 🤢

# 141
И аз си правя подобни асоциации с някои от изброените. Обаче например Станислав го има и в други европейски държави . А Владимир е имало много преди комунизма и също не само в България. А "мир" не е със значение на "липса на война", ами на "свят", всъщност.

# 142
Предпочитам Владимир пред Иан, Бран, Айвън, Павлин, Детелин, Пресиян

# 143
А били ли сте изправени пред такава тегава дилема?
Името не дете е ценен  и личен дар ,който родителя  му дава без да му  коства абсилютно  нищо ( или понякога -роднински връзки)
Абсолютно съм убедена ,че въздейства по някакъв начин на хората на ниво звук и вибрация. Че аз името на котката го мислих два дена ....така,че не мога да приема насериозно да кръстиш детето си любител/тих ,стани  на мир ,каквито и други  древни и славянски значения да има в тези имена .
Всеки ден те наричат с някакви пожелателни глобални призиви ...тцъ...

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 11:29 от No_frame bitch

# 144
Не, имам дъщеря и не съм избирала мъжко има. Но съм наясно, че не всеки харесва името, което съм и избрала. И аз не харесвам имената на някои деца на приятелки, но темата е друга. Вече написах, че никога не съм искала да сменям моето, защото съм имала късмет да ме кръстят на тъщата Joy
Свекървата е с кофти име.

# 145
Винаги съм си харесвала името, и не искам да се казвам никак другояче.

Иначе много харесвам имена, които съдържат Р. Тара, Сара, Косара, Тамара, Рада,  Дара, Зара, Марта, Росица, Зорница, и така нататък.

Когато избирах имена на децата си, гледах основно да се пишат и произнасят еднозначно на най-разпространените езици, и да нямат някакво лошо значение на други езици. Името е "етикета" на един човек, и в условия на глобализация, е хубаво да са съобразени тези неща. Не бих искала някой някъде да си прави шеги с имената на децата ми, както ние тук си правим с Akam Salam или Jam Kumari.

Последна редакция: пт, 31 окт 2025, 11:54 от BernardaM.

# 146
  • Далечният изток
А били ли сте изправени пред такава тегава дилема?
Името не дете е ценен  и личен дар ,който родителя  му дава без да му  коства абсилютно  нищо ( или понякога -роднински връзки)
Абсолютно съм убедена ,че въздейства по някакъв начин на хората на ниво звук и вибрация. Че аз името на котката го мислих два дена ....така,че не мога да приема насериозно да кръстиш детето си любител/тих ,стани  на мир ,каквито и други  древни и славянски значения да има в тези имена .
Всеки ден те наричат с някакви пожелателни глобални призиви ...тцъ...
Като е толкова кофти, защо не си го смениш?

# 147
Няма смисъл  вече ,не ми е зор ...пък и всички ме наричат с галеното ми име ,което обожавам и много ми отива.
Не ми е никаква драма по-принцип .Просто си коментирам.😃

# 148
Подобни двусъставни славянски имена са много стари наистина. Появили са се много преди идването на комунизма. Аз ги харесвам, защото често имат хубави значения.

И на друга съфорумка бях написала, че има католически светец с името Станислав, живял през 11 век: https://www.sveti-pavel.org/11-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D … 0%BB%D0%B0%D0%B2/.

Затова името се среща в много европейски държави. В западните езици е Станислас.

То е едно от имената и на нашия цар Борис Трети: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_III.

# 149
  • София
Аз наскоро се запознах с един Маламир. Иначе и аз не ги харесвам тези двусъставните имена.

Общи условия

Активация на акаунт